Potreba da se bude žrtva

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Evo, upravo se to meni događa od člana dalje familije. Hm... jedan dalji rođak upravo uživa u tom statusu, ali realne žrtve smo mi koji smo poslužili igrom slučaja kao elementi za pokretanje lavine. Takvi ljudi su između ostalog izvrsni lažovi, čije su laži propraćene svim mogućim elementima, pa i kletvama. Njihove žrtve su većinom najbliži, te sa svojom moći uveravanja i izvanrednom glumom, koja se temelji na preterivanjima i panici, dolaze do svog cilja žrtve. Jasno mi je da su to mlade duše koje uče, ali ljudi moji, teško je ostati imun, barem neko vreme, dok se potpuno ne osvestiš. Problem je u tome što se to ponavlja i što ista bića stalno ponovno upadaju u slične probleme. Ako ste vi u ulozi žrtve, možete li videti kako svoje nezadovoljstvo koristite za sticanje pažnje? Ako poznajete druge u ulozi žrtve, nemojte ih sažaljevati, samo budite svesni da ne možete stvoriti sreću za njih. To je njihov zadatak u onom trenutku kad se odluče za promenu. Verujem da poznajete neku osobu u ulozi žrtve. Ko uopšte želi da ima bilo kakav odnos sa nekim ko je ljut, frustriran ili revoltiran većinu svog vremena? Verovatno druga žrtva. Zapamtite, bivanje u ulozi žrtve čoveka može samo udaljiti od ljubavi prema životu. Budući da se boji svega, žrtva se zapravo boji i tog saznanja. Obrazac žrtve u njoj ukazuje da bi ta sudbina mogla biti loša samim prestankom igranja te uloge. Takve osobe imaju unutrašnjeg kontrolora, koji upravlja njima, i ne misle nikako da su pametnije od njega. Kategorčki odbijaju rad na sebi, osim u slučajevima prisutnosti jakog autoriteta, koga se takođe od početka boje. Jedino je važno za njihov izlazak iz takvog stanja učiniti prvi korak ka suprotnom i samo tada je moguća promena...

Da bi neko uspesno mogao da glumi zrtvu, tj da prevari druge u toj ulozi, mora prvo da i sam poveruje u to.

To povlaci cinjenicu da takvoj osobi ipak treba pomoc, ali psihijatra ili posle toga i psihoterapewuta. Zbog kreiranja laznog identiteta, usled neprihvatanja sebe kao licnosti.

Da bi neko uspesno mogao da glumi zrtvu, tj da prevari druge u toj ulozi, mora prvo da i sam poveruje u to.

To povlaci cinjenicu da takvoj osobi ipak treba pomoc, ali psihijatra ili posle toga i psihoterapewuta. Zbog kreiranja laznog identiteta, usled neprihvatanja sebe kao licnosti.

Mnogi ljudi beze u bolest a da toga uopste nisu ni svesni kako bi zadobili vecu paznju clanova porodice.

pa svako ima potrebu da dobije pažnju
a žrtve su to iskalkulisale da im je najbolje
na račun sažaljenja i skandala
svesno ili nesvesno
najgori su mi oni koji se u toj svojoj ulozi
zapravo lepo provode i suštinski ne sikiraju ništa
madaioma ljudi koji su prosto slabići
i nesvesno idu linijom manjeg otpora u svemu
podrivajući sebe u svakom smislu i ne mogu da budu
ništa drugo osim žrtve svoje slabosti

Ponekad ljudi spletom nesrecnih okolnosti, bolesti i sl. stvarno postanu zrtve jer nisu u stanju o sebi da brinu pa su drugima izliferovani, tako i onaj koji je celog zivota mrzeo da se oseca zrtvom to ne moze da izbegne. Tuzne li sudbine.
A ima onih koji se za sitnicu presamite i placu nad svojom nesrecnom sudbinom i prosto guraju sebe bez potrebe u okrilje drugih a onda kukaju i cvile kako im nije dobro uzvraceno.

Potrebu biti zrtva ima i moja daljnja rodjaka.
Samo je slusam koliko i kako umjetnicki sebe gura na ne bas tanak led i klizi .
A to sto je zrtva toliko voli da ne daj Boze da joj se uzme iz ruku,sto bi grevotica .
Gdje bi utapala sve svoje prekinute veze sa samom sobom i sa realnom slikom o sebi i sebi dragim osobama.
Pokusajte takvim da pomognete sa sve svojim mogucim umijecima. Tesko skoro nemoguce .

Poslednja izmena:
Kreirani (novi) identitet zhrtve s` ciljem da privlachi pazhnju i manipulishe, u svakom sluchaju oduzima energiju (i vreme samim tim) drugima. emocionalna ucena i energetski vampirizam, sve je moguce, chesto tesno isprepletano.
Toj osobi svakako treba lechenje, a nije pametno izigravati joj neobuchen ni doktora niti terapeuta.
Mnogima treba pelena i "lazha"(cucla), tj. nisu dalje odvojili od tog emocionalnog stupnja.
Nije za osudu i prezir a jeste za ozbiljan pristup i lechenje.
Neke je moguce vrlo brzo osvestiti.

pa mozda oni i jesu na neki nacin zrtve i jesu ako nista trenutka nekog, teskog vremena
oni, mi svejedno
ne moras im ti pomagati, tu je zapravo kvaka. uvek mozes da im kazes NE
al sto im ne kazes?
sto nam ne kazu?
tu postoji razlika npr nekom pomazes prema dogovoru...?
bolje da mi ne kazu
tako da :neutral:...
ali meni ti sto nisu takvi nisu laki, a i nisu svi koji su takvi opasni, mnogi umeju da drze to u socijalnim okvirima

Naslov teme sam govori o potrebi. Kako nastaje potreba da covek bude zrtva? Koji su cinioci i gde se nalazi uzrok? Mlade licnosti ispituju svet oko sebe i svoju ulogu u njemu. U tom dobu oni su vrlo osetljivi na reakcije okoline i jednostavno se prilagodjavaju. Bilo da koriste liniju manjeg otpora ili liniju otpora njihova saznanja su eksperimentalna i kada shvate sistem po kome najbliza okolina funkcionise u zavisnosti od trenutne potrebe deluju na odredjeni nacin. Preterana briga oko dece lako dovodi mladu licnost do ubedjenja da bliska okolina ima specijalan zadatak da mu udovoljava, pa jednostavno podesava svoju akciju da reakcija okoline odgovara njegovim potrebama. U zastitnickom okruzenju pocinju da rastu mali tirani. Dalje sledi izbor partnera koji reaguje na poznat nacin tako da se dalje razvija osoba sa potrebom za izrazitom paznjom. Pri ovakvom razvoju licnosti postaje nevazna intelegencija osobe kao ni njene sposobnosti, jer je daleko lakse postici cilj igrom zrtve nego svojim sposobnostima. Znaci igra zrtve je zaista potreba, a onaj koga je potrebno leciti je najbliza okolina te zrtve.

Back