Potiskivanje stvarnosti

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
236.277
Pametan bre ovaj frojd:lol:nego sretoh se par x sa ovakvim profilom ljudi koji potiskuju stvarnost i neke nemile im dogadjaje..to je jos i razumljivo za zrele ljude i teske situacije..recimo smeju se na silu iako nema mesta sali..uspeli su negde da zakopaju emocije prema nekim ruznim dogadjajima..mozda ce explodirati nekad ko zna..ali sta je sa onima kojim je sve ok u zivotu bez tenzije i problema..koji se ne mire sa cinjenicom da su obicni..da ih ceka ozbiljnost koja je neophodna u danasnje vreme za opstanak..tesko shvataju da masta ne cini bas svasta..ima raznih primera kao odlazak u kupovinu garderobe pa se odmah bolje osecaju..izlazak i opijanje..da ne polemisemo sad oko toga nije bas merodavno za sve..ali da li je samo nezrelost u pitanju ili veci problem neprihvatanja obicnog i beg u neki po njima bolji svet?

Ljudi najčešće nisu ni svesni da u raznim situacijama koriste razne mehanizme odbrane. Oni mogu da odmognu u pravoj proceni neke situacije, ali mogu biti i od koristi kako bismo lakše podneli neku tešku situaciju Evo nekih najčešćih mehanizama u kojima se ponekad možemo pronaći: Racionalizacija ili „sladak limun - kiselo grožđe“. Ako su potisnuti pravi razlozi ponašanja, traže se neki drugi koji bi nam bili prihvatljiviji. Kada beznačajne uspehe prikazujemo kao velike (sladak limun) ili, obrnuto, kada o nedostižnom cilju pričamo sa omalovažavanjem (kiselo grožđe).
Identifikacija - Zamena svoje ličnosti drugom, pogodnijom u datoj situaciji ili, frojdovski rečeno, zamena sopstvenog ega prihvatljivijim. Radi se u svrhu oslobađanja od emocionalne neprilagođenosti, napetosti ili straha.
Regresija - povratak u neke primitivne i detinjaste faze života prilikom susreta sa opasnošću. Frojd tvrdi da se vraćamo do onoga trenutka kada smo se zadnji put u životu osećali potpuno sigurno.
Sublimacija - Frojd je tvrdio da je sublimacija jedina društveno pozitivna i korisna odbrana. To je pretvaranje nepotrebnih impulsa kao što su seks, bes ili bilo koji drugi u društveno prihvatljive, produktivne radnje.
Negiranje - to je blokiranje spoljašnjih događaja ili njihovo odstranjivanje iz svesti. Ovo je jedan od najprimitivnijih i najopasnijih mehanizama, jer isključivanje iz stvarnosti retko kad uspeva, a da pri tom ne iskusimo štetne posledice. Primer za ovaj oblik odbrane je odbijanje ljudi da prihvate smrt voljene osobe, neprihvatanje neuspeha...
Verovanje u suprotno - ovaj način odbrane ega je zamena neprihvatljivog impulsa u prihvatljivi. Primer za to je osoba sa homoseksualnim sklonostima koja će često tvrditi da prezire homoseksualce.
Izolacija - to je odstranjivanje bilo kakvih emocija koje nas vežu za događaj koji u nama izaziva strah ili negativne reakcije.

Neko ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je obican, mozda zato sto to stvarno i nije. Ma, ko od nas nebi' volio biti ''ovca''?. A kad smo kod ovce, smislio sam odlicnu antistres terapiju. Ako ste pod stresom zablejite kao ovca, mislim da pomaze...ja nisam mogao da je probam posto mi je bila puna kuca, pa javite mi rezultate...:)

Poslednja izmena:
Neko ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je obican, mozda zato sto to stvarno i nije. Ma, ko od nas nebi' volio biti ''ovca''?. A kad smo kod ovce, smislio sam odlicnu antistres terapiju. Ako ste pod stresom zablejite kao ovca, mislim da pomaze...ja nisam mogao da je probam posto mi je bila puna kuca, pa javite mi rezultate...:)

ali jeste..ti koji to misle su vise nego bezlicni..pojavi se par njih u deceniji neobicnih i to iskoriste dobro za zivota za neki vid umetnosti..javnog zivota muzika-film..izdvoje se nenametljivo i bez potenciranja i ne na misice kao sto bi pomenuti hteli

Verovanje u suprotno - ovaj način odbrane ega je zamena neprihvatljivog impulsa u prihvatljivi. Primer za to je osoba sa homoseksualnim sklonostima koja će često tvrditi da prezire homoseksualce.

Primer : Osoba koja je homoseksualac , pa pokušava da ubedi sebe i druge da to nije ništa neprirodno i bolesno , nego da su bolesni oni koji tvrde za nju da je bolesna .... :mrgreen: :mrgreen:

kad čujem reč stavrnost
pomislim an let iznad kukavičjeg gnezda
i onu priču o kralju kome podanici pošene od otrovane vode pa i on reši da pošeni sa njima i onda su svi isti i svi zadovoljni
pitanje čija je perspektiva dobrav ili bolja
kako je sve u glavi mislim da je prava umetnost skrojiti sbi stavrnost po meri
kakva god ona bila
sviđa mi se ova zamenska ličnost
dok mi je negiranje malo teža stavr

ima raznih primera kao odlazak u kupovinu garderobe pa se odmah bolje osecaju..izlazak i opijanje..da ne polemisemo sad oko toga nije bas merodavno za sve..ali da li je samo nezrelost u pitanju ili veci problem neprihvatanja obicnog i beg u neki po njima bolji svet?

Racionalizacija ili „sladak limun - kiselo grožđe“. Ako su potisnuti pravi razlozi ponašanja, traže se neki drugi koji bi nam bili prihvatljiviji. Kada beznačajne uspehe prikazujemo kao velike (sladak limun) ili, obrnuto, kada o nedostižnom cilju pričamo sa omalovažavanjem (kiselo grožđe).
Identifikacija - Zamena svoje ličnosti drugom, pogodnijom u datoj situaciji ili, frojdovski rečeno, zamena sopstvenog ega prihvatljivijim. Radi se u svrhu oslobađanja od emocionalne neprilagođenosti, napetosti ili straha.
Regresija - povratak u neke primitivne i detinjaste faze života prilikom susreta sa opasnošću. Frojd tvrdi da se vraćamo do onoga trenutka kada smo se zadnji put u životu osećali potpuno sigurno.
Sublimacija - Frojd je tvrdio da je sublimacija jedina društveno pozitivna i korisna odbrana. To je pretvaranje nepotrebnih impulsa kao što su seks, bes ili bilo koji drugi u društveno prihvatljive, produktivne radnje.
Negiranje - to je blokiranje spoljašnjih događaja ili njihovo odstranjivanje iz svesti. Ovo je jedan od najprimitivnijih i najopasnijih mehanizama, jer isključivanje iz stvarnosti retko kad uspeva, a da pri tom ne iskusimo štetne posledice. Primer za ovaj oblik odbrane je odbijanje ljudi da prihvate smrt voljene osobe, neprihvatanje neuspeha...
Izolacija - to je odstranjivanje bilo kakvih emocija koje nas vežu za događaj koji u nama izaziva strah ili negativne reakcije.

Oni koji se ne prepoznaju ni u jednom od ovih mehanizama su sigurno u negaciji. A realno, svako koristi bar neki od ovih mehanizama.
Kao tinejdžer sam koristila sublimaciju(nesvesno), a sad sam svesno u regresiji:(
A idem i u šoping i popijem ponekad neko pićence:lol:

Back