Potemkinova sela..

Moja porodica (mama, tata, sestra) zivimo u malom mestu, oko 3000 ljudi, znamo se SVI...
Nabrojacu nekoliko, sto krace napisanih, situacija, cisto da vidite stanje u nasem selu-
1. Umre mi baba koja je primala inostranu penziju, a komsinica na sahrani mi umesto MOJE SAUCESCE (i sl) kaze- JE L STE NASLI BABINE USTEKOVANE PARE!?
2. Odem ja tati po recepte do ambulante, a mene jedna baba pocne da vredja zato sto nisam zelela da je pustim preko reda, pa kaze- ETO VIDITE (obraca se ostatku cekaonice) KAKVA JE OVA DRAGANOVA CERKA, ZBOG TAKVIH DVEJU CERKI I ISTE TAKVE ZENE SE OD MUKE RAZBOLEO!
3. Zavrsim ja osnovnu skolu kao ucenik generacija,a selo kaze VODILI UCITELJE NA VECERE, ALI NECE TO MOCI KAD ODE U SREDNJU PA CEMO VIDETI. Zavrsim ja mat. gimnaziju kao odlicna, kaze selo PLATILA I OVE, ALI NECE MOCI DA UPISE FAKULTET. Sad sam zavrsila pola fakulteta, a oni i dalje tripuju..
PS. S obzirom da na navedene primere za koje znamo da nisu tacni, mi ne tripujemo mnogo oko prica po selu. Ne druzimo se mnogo sa komsijama i sl. vodimo svoje zivote, istina- vazimo za malo bogatije nego sto jesmo, ali dobro je..
SAMO NAPRED LJUDI, BOLI VAS UVO KO STA KAZE I PRICA, VI ZNATE STA JE ISTINA!!!

....pre desetak dana (konačno) čula jedan trač o sebi...Rekla mi ga najbolja drugarica...Nasmejala sam se samo i rekla:Mani me, ženo, nezadovolj(e)nih ženica...A onda nju(drugaricu) napušila najstrašnije što je to slušala i nije napušila dotičnu...I tako...

P.S. Izvinte na napušivanju....:rumenko:

Pa bitno mi je, lepo je kad dobri ljudi misle dobro o meni, e sad isto tako smatram komplimentom kada olosh ne opravdava moj nachin zzivota. Trudim se da ne preterujem u prilagodjavanju okolini u smislu da radim neshto shto meni ne prija da bi selo bilo zadovoljno, ali nemam ni potrebu da demonstriram inat.
Tako nekako.

cek' malo. ako ti je lose u odredjenom periodu hoces li ici od jednog do drugog, bilo koga, i kukati kako ti je lose ili ces da isfoliras da ti je dobro pred drugima (ne mislim na sasvim bliske prijatelje), uz istovremeni rad na tome da poboljsas ili promenis to sto je lose? odrzavas formu, ali radis i na sustini. u tome je caka. forma se ne odrzava zbog drugih nego zbog sebe, jer drugi ne moraju i ne trebaju da budu upuceni u desavanja.

Ako mi je los period, necu ici od jednog do drugog, kao sto ne idem ni kad mi je dobar period...tacnije necu kukati nikom ali se necu ni hvaliti.
Nekako mislim da je to moj zivot i sto bih pricala nebitnim ljudima bilo sta...
Uvek se zaprepastim kad cujem nesto ovog tipa...a cula sam da neka moja leva rodjaka, u stvari nije ni rodjaka, ne znam ni sta mi je, potpuno nebitna zenetina, nisam je spomenula u zivotu, prica mom ujaku kako njena cerka bar nije menjala momke kao charape kao ja i moja sestra.
I sta sad ja treba da se nerviram zbog neke budaletine? Ili da pokusam da je ubedim da nije u pravu? Ili da promenim svoj zivot da bi dokazala nesto? Hehehe ne znam smesno mi je sve to ..smesno i tuzno

@PIL
Da, u vreme nasih baka jeste bilo bitnije sta ce selo reci, ali meni je strasno sto se i dan-danas to donekle odrzalo.
Jedna odvratna prica, deda mi je pricao..ali cisto kao prikaz.
U selu bila jedna zena koja je vec omatorila po tadasnjim shvatanjima (22 godine a jos se nije udala, zamislite) i ona je valjda imala neku vezu i zatrudnela. Posle joj nadjose nekog mladozenju...kaze malo je bio shkart (sta god ovo znacilo) ali ona je matora i ne moze da bira. ALi kako ce je sad on hteti ako sazna da je trudna. Ona se otarasi deteta (samoabortira) da bih zadovoljila formu i udala se "nevina"..
Da se najezis.
Dakle lakse joj je bilo da UBIJE DETE nego da se ne uda, ili da se uda trudna..ili sta ce selo pricati ili sta vec..

Potpuno razumem na šta postavljačica želi da ukaže, i moja logika je ista, ali iskustvo me naučilo da gde god da kreneš i šta god da uradiš uvek će to biti nečija stvar, i čovek prosto mora da pravi kompromise sa malograđanštinom u ljudima oko sebe...
Ljudi će površno i pogrešno, ne poznajući te izvoditi neke morbidne i glupe zaključke...imati nekakv stav i čak gajiti nekakve emocije:eek:
suditi o životu, čeprkati po intimi, pričati o stvarima o kojima nemaju pojma

Film "Malena"..idealno prikazaje tu bolesnu upletenost u tuđe živote...

A što se tiče onih koji žive za to šta će im selo reći ( dakle sve što rade rade zbog drugih a ne zbog sebe) oni su i generatori takvog mentaliteta...

@PIL
Da, u vreme nasih baka jeste bilo bitnije sta ce selo reci, ali meni je strasno sto se i dan-danas to donekle odrzalo.
Jedna odvratna prica, deda mi je pricao..ali cisto kao prikaz.
U selu bila jedna zena koja je vec omatorila po tadasnjim shvatanjima (22 godine a jos se nije udala, zamislite) i ona je valjda imala neku vezu i zatrudnela. Posle joj nadjose nekog mladozenju...kaze malo je bio shkart (sta god ovo znacilo) ali ona je matora i ne moze da bira. ALi kako ce je sad on hteti ako sazna da je trudna. Ona se otarasi deteta (samoabortira) da bih zadovoljila formu i udala se "nevina"..
Da se najezis.
Dakle lakse joj je bilo da UBIJE DETE nego da se ne uda, ili da se uda trudna..ili sta ce selo pricati ili sta vec..

Није јој било лакше, него није имала другог избора!
Нико је не би оженио, а где би онда и од чега живела и хранила то копиле (тако се звало ванбрачно дете онда). Ни то дете ни она не би имали никакву будућност, била би изопштена из друштва, сви би је избегавали, не би имала од чега да живи, а вероватно би је се и породица одрекла... Тако је то било некада....:(

Иако сам схватила да оно што други мисле о мени уопште не зависи од мојих поступака, него од става тог који мисли, наравно да ми није свеједно шта ко мисли о мени.
Криво ми је кад ме неко погрешно процени.
Оно што радим, радим зато што мислим да је исправно. Моје понашање не зависи од других људи. Али, није небитно шта мисле.
Као што је лепо кад моја деца чују нешто лепо о мени, тако би ме заболело да чују нешто ружно и да дођем у ситуацију да најрођенијима доказујем да није тако.

Ako mi je los period, necu ici od jednog do drugog, kao sto ne idem ni kad mi je dobar period...tacnije necu kukati nikom ali se necu ni hvaliti.
Nekako mislim da je to moj zivot i sto bih pricala nebitnim ljudima bilo sta...
Uvek se zaprepastim kad cujem nesto ovog tipa...a cula sam da neka moja leva rodjaka, u stvari nije ni rodjaka, ne znam ni sta mi je, potpuno nebitna zenetina, nisam je spomenula u zivotu, prica mom ujaku kako njena cerka bar nije menjala momke kao charape kao ja i moja sestra.
I sta sad ja treba da se nerviram zbog neke budaletine? Ili da pokusam da je ubedim da nije u pravu? Ili da promenim svoj zivot da bi dokazala nesto? Hehehe ne znam smesno mi je sve to ..smesno i tuzno

eto. ne bi jadikovala okolo, nego bi barem kulirala i odrzala forum. ali ta forma nije losa, jer se samo prividno odrzava zabog drugih, a zapravo se odrzava zbog zastite sebe.
ovo drugo sto si napisala, oko takvih stvari ne treba ni da se potresas, niti da se menjas.
nekada i nije bitno ko je sta rekao, vec mesto na kome je receno. uzmi za primer da je neko na poslu rekao da si uradila nesto sto nisi, a vezano za posao. u tom slucaju bi najverovatnije morala da dokazujes da nisi i ne samo ti. svako bi bio prinudjen.
svaki slucaj je prica za sebe. mada, kapiram da je tema bezazlenije ogovaranje.

Bitno mi je, mada bih volela da nije tako. Uvek se rastužim kad saznam da me je neko kritikovao (dalja rodbina, komšije i sl.). Znam da ne bi trebalo da obraćam pažnju, uglavnom to i ne činim, ali opet, nije mi svejedno.
Dobar onaj citat Keri Bredšo.

Moja porodica (mama, tata, sestra) zivimo u malom mestu, oko 3000 ljudi, znamo se SVI...
Nabrojacu nekoliko, sto krace napisanih, situacija, cisto da vidite stanje u nasem selu-
1. Umre mi baba koja je primala inostranu penziju, a komsinica na sahrani mi umesto MOJE SAUCESCE (i sl) kaze- JE L STE NASLI BABINE USTEKOVANE PARE!?
2. Odem ja tati po recepte do ambulante, a mene jedna baba pocne da vredja zato sto nisam zelela da je pustim preko reda, pa kaze- ETO VIDITE (obraca se ostatku cekaonice) KAKVA JE OVA DRAGANOVA CERKA, ZBOG TAKVIH DVEJU CERKI I ISTE TAKVE ZENE SE OD MUKE RAZBOLEO!
3. Zavrsim ja osnovnu skolu kao ucenik generacija,a selo kaze VODILI UCITELJE NA VECERE, ALI NECE TO MOCI KAD ODE U SREDNJU PA CEMO VIDETI. Zavrsim ja mat. gimnaziju kao odlicna, kaze selo PLATILA I OVE, ALI NECE MOCI DA UPISE FAKULTET. Sad sam zavrsila pola fakulteta, a oni i dalje tripuju..
PS. S obzirom da na navedene primere za koje znamo da nisu tacni, mi ne tripujemo mnogo oko prica po selu. Ne druzimo se mnogo sa komsijama i sl. vodimo svoje zivote, istina- vazimo za malo bogatije nego sto jesmo, ali dobro je..
SAMO NAPRED LJUDI, BOLI VAS UVO KO STA KAZE I PRICA, VI ZNATE STA JE ISTINA!!!

meni ovo super :lol: aj pisi jos

Back