Posvetiti zivot drugima

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.657
Podstaknut temama o nezavisnosti ili osamostaljivanju..samostalnosti i odvajanju od porodice kao nekom +u u zivotu..i sa druge strane ljudima koji svoj zivot podrede svom detetu ometenom u razvoju..ili bolesnim roditeljima..brizi o starima u domovima..radom sa invalidima ili nekim zdravstvenim ustanovama..dobrotvornim akcijama za gladnu decu pa cak i zivotinjama..da li se moze posmatrati kao da nemaju svoj zivot ili je taj izbor da ga posvete drugima plemenit i ispravan isto kao da su se sebi posvetili?ako je za pdf dom i porodica prebacite

Postoje situacije kad se u životu osetiš vrednim svog postojanja i ništa ne može zameniti taj osećaj zadovoljstva kao saznanje da si nekom pomogao .
Imam svoj život ali je moj život ispunjeniji ako znam da sam izvukla više nego što se od samog života očekuje.

Poslednja izmena:
Lepo je nekome pomagati i odvojiti vreme za njih kako dozvoljava vreme i okolnosti,

ali ne treba u tome preterivati da ne budete sveci :andjeo: :lol: , bogami možete ih povrediti emocionalno,
ali bi trebalo malo prostora za sebe i svoje slobodne aktivnosti, kako oni tako i vi.

A to što je dete ometeno u razvoju, ili neko je težak invalid ili bolesni roditelji to su doživotna obaveza, tu treba
puno srca i ljubavi prema njima i to nema svako i ne bi trebalo da upliću u takvu situaciju, samo porodica može
tu ima jak oslonac.

Poslednja izmena:
Podstaknut temama o nezavisnosti ili osamostaljivanju..samostalnosti i odvajanju od porodice kao nekom +u u zivotu..i sa druge strane ljudima koji svoj zivot podrede svom detetu ometenom u razvoju..ili bolesnim roditeljima..brizi o starima u domovima..radom sa invalidima ili nekim zdravstvenim ustanovama..dobrotvornim akcijama za gladnu decu pa cak i zivotinjama..da li se moze posmatrati kao da nemaju svoj zivot ili je taj izbor da ga posvete drugima plemenit i ispravan isto kao da su se sebi posvetili?ako je za pdf dom i porodica prebacite
Po meni se ne može sve što si naveo staviti u isti koš. Sa jedne strane su oni koji život ili deo života posvete npr. brizi o sopstvenom detetu ometenom u razvoju ili o starim, bolesnim roditeljima i tome slično. Oni to nisu birali sami, to su neke životne okolnosti, sudbina, kako god, gde je to nešto što im se nameće i što se od njih takoreći očekuje, ta neka ljudskost i humanost, žrtva za nekog svog najrodjenijeg. I tu se ne radi o nečijem izboru, jer prosto svaki normalan čovek sa trunkom osećanja, savesti i saosećanja bi se postavio slično u takvoj situaciji.

S druge strane su oni koji dobrovoljno posvećuju svoje vreme, svoj život ili biraju takvu profesiju gde pomažu npr. starima u domovima, gladnoj deci, životinjama i dr. To je dakle neko njihovo opredeljenje. I humano svakako jeste, kakvi god da su motivi, jer je krajnji cilj pomoći, brinuti o nekome. I to svakako ne može biti loše. E sad, može se postaviti pitanje zašto bi neko izabrao baš to. I mislim da ne postoji jedinstven odgovor za sve. Nekome je motiv istinska humanost, plemenitost. Neko se sam oseća lepo, ispunjeno u takvoj ulozi. Neko kroz to vidi sebe mnogo većim, uzvišenijim, boljim i to mu godi. Neko u tome nalazi preokupaciju, kao beg od sopstvenog života, pa se kroz to oseća korisnim i bitnim....itd...

A da li je ispravno posvetiti se nekome ili nečemu a svoj život ostaviti po strani, to ne znam. Ima i onih koji ceo život posvete nekom hobiju, sportu, muzici, poslu, gde to prelazi u fanatizam i opsesiju a porodica sa druge strane ispašta. Ili recimo oni koji odu u manastir i opredele se da svoj život posvete bogu i veri a da se odreknu nekih ovozemaljskih uživanja. Dakle, ne bih da ulazim u to da li je i koliko ispravno, ali svakako razumem da je to nešto što nekoga ispunjava iz ovih ili onih razloga, i za šta se sam opredelio, i poštujem tu neku posvećenost, istrajnost i odluku.

Koja je razlika između posvećenosti i žrtvovanja? To bih da razjasnimo.
da sto rece marijana u isti kos nemati izbor ili namera..ako je neko ''osudjen'' da posveti zivot detetu ometenom u razvoju nece to shvatiti kao zrtvu verovatno..nekom opet zapadne posao da radi nesto sto ne voli a posvecen je drugima..pa mehanicki radi iskljuci emocije..a neko bas izabere da se posveti drugima i pomaze na neki nacin..sad ja ne bih ulazio zbog cega neko zapostavi sebe i posveti se drugima..valjda nadje srecu i satisfakciju u tome

pa dobro miislim da bi se svako posvetio brzi o detetu ili roditeljima u nekoj meri kada oni nisu sami sposobni
ali uglavnom provaljujem da većina koji žele da se predstave
kao veliki humanitarci i altruisti uglavnom peglaju svoju savest
i leče depresiju time

Ako izuzmemo slucaj koji je nuzan, sto se tice sopstvene porodice, ovaj drugi slucaj posvecenosti je lican izbor i znaci da imaju svoj zivot jer ih ispunjava to sto rade...

Onaj koji sa ljubavlju posveti deo zivota pomazuci svojoj porodici, ili bliskim ljudima, svakako ima ispunjeniji zivot od vecine drugih ljudi. Pod uslovom da je sve to ISKRENO sto radi.

Sve sto se radi u zivotu iskreno i od srca u sustini i nije zrtva niti odricanje.

kako nemaju svoj život
to je upravo =NJIHOV ŽIVOT

to se moze posmatrati kao da su ispunili svrhu svog zivota ... sta je u stvari zivot, samo trenutak u beskraju, i treba ga zavrsiti casno ... a pomoci drugima i te kako jeste, nevazna je cijena ...a sta moze biti cijena, odreci se sebicnih hedonistickih zadovoljstava ...

Poslednja izmena:
Najuzvisenije i najnesebicnije je posvetiti zivot drugom, ali u onom pozitivnom smislu. E sad, ima onih ljudi koji se ponasaju kao mucenici ili zrtve tom prilikom pa tako nesto, gledajuci njih, nama bude bezveze. S druge strane, ima onih ljudi koji bas uzivaju u tome ili makar ne gledaju na to kao na neku svoju preveliku zrtvu, onda oni mogu i svoje potrebe da zadovolje, sto je i prirodno sasvim, zadovoljan je i bez neke teatralnosti zadovoljava i dalje svoje potrebe - ne pravi od ispunjavanja svojih potreba i zelja neki poseban dogadjaj...

Poslednja izmena:

посвећен неком бежи од осуде.
посвећен себи бежи од одговорности.
дал је живот ограничен?

1 Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.

2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.

3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.

4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,

5 Ne čini šta ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu,

6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,

7 Sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

8 Ljubav nikad ne prestaje, a proroštvo ako će i prestati, jezici ako će umuknuti, razuma ako će nestati.

9 Jer nešto znamo i nešto prorokujemo;

10 A kad dođe savršeno, onda će prestati šta je nešto.

11 Kad ja bejah malo dete kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kad postadoh čovek, odbacih detinjstvo.

12 Tako sad vidimo kao kroz staklo, u zagonetki, a onda ćemo licem k licu; sad poznajem nešto, a onda ću poznati kao što sam poznat.

13 A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali je ljubav najveća među njima.

Poslednja izmena:
Po meni se ne može sve što si naveo staviti u isti koš. Sa jedne strane su oni koji život ili deo života posvete npr. brizi o sopstvenom detetu ometenom u razvoju ili o starim, bolesnim roditeljima i tome slično. Oni to nisu birali sami, to su neke životne okolnosti, sudbina, kako god, gde je to nešto što im se nameće i što se od njih takoreći očekuje, ta neka ljudskost i humanost, žrtva za nekog svog najrodjenijeg. I tu se ne radi o nečijem izboru, jer prosto svaki normalan čovek sa trunkom osećanja, savesti i saosećanja bi se postavio slično u takvoj situaciji.

S druge strane su oni koji dobrovoljno posvećuju svoje vreme, svoj život ili biraju takvu profesiju gde pomažu npr. starima u domovima, gladnoj deci, životinjama i dr. To je dakle neko njihovo opredeljenje. I humano svakako jeste, kakvi god da su motivi, jer je krajnji cilj pomoći, brinuti o nekome. I to svakako ne može biti loše. E sad, može se postaviti pitanje zašto bi neko izabrao baš to. I mislim da ne postoji jedinstven odgovor za sve. Nekome je motiv istinska humanost, plemenitost. Neko se sam oseća lepo, ispunjeno u takvoj ulozi. Neko kroz to vidi sebe mnogo većim, uzvišenijim, boljim i to mu godi. Neko u tome nalazi preokupaciju, kao beg od sopstvenog života, pa se kroz to oseća korisnim i bitnim....itd...

A da li je ispravno posvetiti se nekome ili nečemu a svoj život ostaviti po strani, to ne znam. Ima i onih koji ceo život posvete nekom hobiju, sportu, muzici, poslu, gde to prelazi u fanatizam i opsesiju a porodica sa druge strane ispašta. Ili recimo oni koji odu u manastir i opredele se da svoj život posvete bogu i veri a da se odreknu nekih ovozemaljskih uživanja. Dakle, ne bih da ulazim u to da li je i koliko ispravno, ali svakako razumem da je to nešto što nekoga ispunjava iz ovih ili onih razloga, i za šta se sam opredelio, i poštujem tu neku posvećenost, istrajnost i odluku.

Mozda sav zivot treba ostaviti po strani i odabrati samo herojski. Reci sebi "uvijek da sam prvi, i nikad za drugima". Heroji to ili uspiju ili umru. Ali niko im ne moze prigovoriti da su mogli zivjeti bolje... niti je zaista moguce zivjeti bolje.

to se moze posmatrati kao da su ispunili svrhu svog zivota ... sta je u stvari zivot, samo trenutak u beskraju, i treba ga zavrsiti casno ... a pomoci drugima i te kako jeste, nevazna je cijena ...a sta moze biti cijena, odreci se sebicnih hedonistickih zadovoljstava ...

Ali postoje drustva u kojima je vecina ljudi do te mjere iskvarena da namjerno unistava najbolje pojedince.
U takvom drustvu "pomagati ljudima" dok su oni, dakle vecina, sami na vlasti i posjeduju daleko vise moci od pojedinca kojeg zele da uniste je krajnje mazohisticno.

Ali postoje drustva u kojima je vecina ljudi do te mjere iskvarena da namjerno unistava najbolje pojedince.
U takvom drustvu "pomagati ljudima" dok su oni, dakle vecina, sami na vlasti i posjeduju daleko vise moci od pojedinca kojeg zele da uniste je krajnje mazohisticno.

pa to se desava u nasem drustvu ... ali ako je nekom mom bliznjem potrebna pomoc naravno da cu biti tu ...

Back