Postuj pravila neljudskosti danasnjice!

TheCreature

Početnik
Poruka
9
Evo tipa sastava na temu Nemusti jezik,prednost ili nevolja?,pa recite sta mislite o svemu ovome. :roll:

Mozda nevolja zavisi od nas,a prednost opravdava znacenje tek kad postanemo svesni sa cim raspolazemo.
Sta ako za promenu pocnemo da slusamo druge?Nemusti jezik,kao i svaki drugi,je tu dan nam olaksa sporazumevanje,da cujemo i razumemo jedni druge.Mozda ne uvek pomognemo,ali bar podelimo.Ako nekad cujemo i ne razumemo,onda samo ne slusamo dobro.Ako nekad previse pokusavamo,kao ja sad,onda je lakse ostati gluv za neke stvari.Naravno,ljudi koji slusaju,zasluzuju da i mi njih slusamo,razumemo i,ako mozemo,delujemo.To je pravilo po kojem danas ljudi upravljaju.Dobicete,ako ste zasluzili.Nema popusta,nema ljudskosti.I ako naidjemo na neki izuzetak,pravimo se da nismo culi.Pomislicete da preterujem,ali ne,pravila se moraju postovati,da ne bismo upali u nevolje,nego nasli opravdanje za prednost.
Nebitno kojim jezikom,koga i zasto slusamo,vec da ne trazimo nista za uzvrat,samo razumevanje.A opravdanja i pravila,ona ce uvek biti tu.
:think:

Naravno da koliko damo, zasluzimo, toliko nam se vraca. Ne razumem sta je tu neljudsko, ali je ocigledno postavljac "utekao" jer se mozda i sam predomislio.

Generalno grešiš. To o čemu ti pričaš je:
-Ko tebe šamarom ti njega kamenom..

Umesto:
-Udari li te ko po desnom obrazu, okreni mu i drugi...

Mislim da je postavljač mislio na to kad je napisao: "To je pravilo po kojem danas ljudi upravljaju.Dobicete,ako ste zasluzili.Nema popusta,nema ljudskosti..."

Umesto:

Mislim da je postavljač mislio na to kad je napisao: "To je pravilo po kojem danas ljudi upravljaju.Dobicete,ako ste zasluzili.Nema popusta,nema ljudskosti..."

Malo mi taj odnos "nije ljudski, ako mi ne popustis i moram da ti vratim kamenom" nije bas jasan, pa ako ti nije tesko da ga pojasnis.

Sta sam u pravu? Kako se pojavilo "nekad i sad" ?

Danas vlada pravilo da ko tebi lupi šamar ti njemu lupi dva ( takvo razmišljanje je slično onom koje je iznela
Picolo "koliko damo, zasluzimo, toliko nam se vraca" tj. nema opraštanja, tj. nema davanja bez interesa )
i to se neguje kroz sve vidove obrazovanja i vaspitanja (tema=neljudskost današnjice) a nekad se negovalo pravilo
koje je poštovano ili ne da okreneš i drugi obraz kad te neko zvekne tj. ima opraštanja tj. ima davanja i bez interesa...:lol:

:roll:...:zcepanje:

U Platonovoj Drzavi postoji interesantan lik po imenu Trasimah.
Bilo je to pre 2500 godina, otprilike. Evo par Trasimahovih misli:

"Ako si pravedan ti si bednik, ti nikada u stvari, ne cinis ono sto je u tvojoj koristi - takav covek je uvek na steti."
"Nepravda je bliza mudrosti, nego pravda."
"Pokoravajte se drustvenim zakonima kad morate, ali ih krsite kad mozete. Cineci tako imacete bolji zivot."

Pre 2500 godina, a ...
Da li se "Covek" menja?

Poslednja izmena:
Evo tipa sastava na temu Nemusti jezik,prednost ili nevolja?,pa recite sta mislite o svemu ovome. :roll:

Mozda nevolja zavisi od nas,a prednost opravdava znacenje tek kad postanemo svesni sa cim raspolazemo.
Sta ako za promenu pocnemo da slusamo druge?Nemusti jezik,kao i svaki drugi,je tu dan nam olaksa sporazumevanje,da cujemo i razumemo jedni druge.Mozda ne uvek pomognemo,ali bar podelimo.Ako nekad cujemo i ne razumemo,onda samo ne slusamo dobro.Ako nekad previse pokusavamo,kao ja sad,onda je lakse ostati gluv za neke stvari.Naravno,ljudi koji slusaju,zasluzuju da i mi njih slusamo,razumemo i,ako mozemo,delujemo.To je pravilo po kojem danas ljudi upravljaju.Dobicete,ako ste zasluzili.Nema popusta,nema ljudskosti.I ako naidjemo na neki izuzetak,pravimo se da nismo culi.Pomislicete da preterujem,ali ne,pravila se moraju postovati,da ne bismo upali u nevolje,nego nasli opravdanje za prednost.
Nebitno kojim jezikom,koga i zasto slusamo,vec da ne trazimo nista za uzvrat,samo razumevanje.A opravdanja i pravila,ona ce uvek biti tu.
:think:

Svako živo biće..svaki čovjek ima nagone, nagonske težnje koji kod svakog traže isto..a to je zadovoljenje..mogli bismo reći da ne postoji inteligencija nagona, već samo programirani genetski instiktivni zahtjevi kod svakog od nas ... to je ono po čemu smo svi isti..svi težimo da preživimo i nastavimo svoju vrstu .. međutim ljudskost se ogleda u sposobnosti racia(ega) te njemu i nagonima(Id-u) adekvatnom superegu ... ukoliko nagon samoodržanja osjeti slabost ova dva ostala funkcionalna dijela ličnosti..on će 'preuzeti stvar u svoje ruke' ...te će i ego i superego postati njegovo oružje..mišljenje i savjest su pod kontrolom straha od gubitka pozicije, te nisu u situaciji da biraju sredstvo..već koriste bilo koje koje će ih trenutno održati i uvećeti im moć .... Moral i humanost(ljudskost) može postojati samo kada 'davanje ne predstavlja ugroženost' ...
..ono što se od nas traži..a današnjica je pokazala da nagon za samoodržanjem(i širenjem moći kao interaktivnom komponentom) ne bira racio i ne drži se nad-racio puteva ..jeste da slušamo takve proizvoljne strahom podržane 'zakone' i poštujemo sam nagon za samoodržanjem ..ne superego vrijednosti, ne moralne barijere, ne racio kreativnost (koja mora biti suzbijena ili oteta, upotrebljena, stavljena pod kontrolu)..
...nerazumjevanje i neznanje se mora poštovati ... glavno pravilo neljudskosti današnjice ...

Umesto:

Prvo ne kamenom, nego isto samarom, a to je velika razlika, dakle nije u pitanju neprimerena sila kao sto zelis da mi pripises.

A drugo, jos vaznije, pa naravno da se ljudskost ne iskazuje kroz "placljivost i pruzanje medvedjih usluga", nego svako treba da ocekuje bas onoliko koliko je zalsuzio i kako je zasluzio, a ako mu se u zivotu da i vise, dobro je.

Ne moze vecito neko da ocekuje (a ima takvih) popust i milosrdje i da to stalno zloupotrebljava.

Dakle mislosrdja ima i dan danas, ali i to za "zasluzne" a ne za nezahvalne. Takav je zivot, nije to moj "izum". Sto bi se trazio izuzetak?

Back