Poštovanje subote

Subota se spominje u Bibliji kao jedini sveti dan koji treba slaviti.... Evo stihova i iz Starog i iz Novog Zaveta :)

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu tvojemu Bogu; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živince tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" (2. Mojsijeva 20:8-11 "A sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu." (2.Mojsijeva 31,15)

Osim toga što je Bog počinuo u subotu, koji je poseban duhovni značaj toga dana? Božja Reč kaže: "I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga." (1.Mojsijeva 2,3)

"Ali subote moje čuvajte, jer su znak izmedju mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem." (2.Mojsijeva 31,13)

20 Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;

- - - - - - - - - -

Matej 24,20

- - - - - - - - - -

Apostol Pavle svetkuje subotu

" A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše." Dela. 14, 24.

Tako pise u Bibliji, cak i Apostol Pavle svetkuje subotu. Protiviti se bozijoj reci znaci biti buntovnik a znamo ko je on.

Subota se spominje u Bibliji kao jedini sveti dan koji treba slaviti.... Evo stihova i iz Starog i iz Novog Zaveta :)

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu tvojemu Bogu; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živince tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" (2. Mojsijeva 20:8-11 "A sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu." (2.Mojsijeva 31,15)

Osim toga što je Bog počinuo u subotu, koji je poseban duhovni značaj toga dana? Božja Reč kaže: "I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga." (1.Mojsijeva 2,3)

"Ali subote moje čuvajte, jer su znak izmedju mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem." (2.Mojsijeva 31,13)

20 Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;

- - - - - - - - - -

Matej 24,20

- - - - - - - - - -

Apostol Pavle svetkuje subotu

" A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše." Dela. 14, 24.

јесте али сутрадан

Адвентисти своде питање суботе на питање о Закону, ревносно испуњавају старозаповетну заповест о поштовању седмог дана недеље, показујући на ту одлуку од 1 Мојс. 2:3 до Ис. 66:23.
Закон нам показује нашу греховност у светлости праведних захтева Светога Бога. Када је Закон завршио своју улогу, тј. привео нас Христу, то значи да је испунио функцију, достигао свој циљ и већ немамо потребе да „гледамо у огледало“. Сада смо вођени Духом Светим који у нама пребива.
Христос је постао наша субота; пребивајући у Њему, ми настављамо да пребивамо у Четвртој заповести. Адвентисти нарушавају Четврту заповест (и у ланчаној зависности од ње мноштво прописа не испуњавају). На тај начин „Адвентисти седмог дана“ су криви пред целокупним моралним Законом и сами себе стављају под проклетство. Формално се држећи суботе, адвентиста мисли да ће добити додатни благослов од Господа који је обећан Јеврејима у Старом Завету. Али „знајући да целокупан закон чија обредна страна предодређује испуњавање Четврте заповести моралног Закона не може да се очува, адвентиста верује у Исуса Христа и покушава да Га постави као допуну тамо где пуноћа закона не може да се достигне или се нарушава. Одатле се, вољно или невољно, догађа и нарушавање Закона и обесцењивање дела Искупљења Христовог на Голготи“.[ 14]
Оно што је драгоцено адвентистима постоји у свој пуноћи и у Православљу. Субота се и данас у богослужбеном календару сматра за последњи дан недеље. Недеља почиње од недељног дана као првог дана недеље. Суботе нису укључене у дане Великог Поста – телесно се пост тог дана ослабљује. У суботу се не чита покајна молитва преподобног Јефрема Сирина и служи се празнична литургија, чије служење није допуштено Уставом у другим данима Великог поста (осим наравно недеље – прим.прев.).

Znas li ti nesto svoje da napise uopste?
Nesto sto si sam proucavao i sam ustanovio?
Ne copy.

Jer zato vi sada ..., kradete, cinite preljubu, otimste, pa i popovi, zsto sto je Isus ispunio zakon?

Poslednja izmena od moderatora:
Pa i druge su ti u stilu:
Verujte mi sto tako pisem, jer sam vlasnik dva zlatna zuba.:D
Nekada su dva zlatna zuba imali samo imucniji i casni ljudi.

- - - - - - - - - -

Nije slaba.
Briga mene sta ti verujes o tome.

Ovo sto si napisao ne moze da se odnosi samo na subozu vec na sve 10 zapovesti.
Znaci sve ne vazi.
Obican laik ce ti reci da opet nastupas iza ona dva zlatna zuba.

Nego ti rece na diskusiji o dva proroka da nemas vreme a vidi ovde imas?

A zato smes da L ...s jer je Isus ispunio zakon i umro je da bi ti mogso da L...s i da ga krsis?

Ahaaaa.

Tu lezi zec.;)

- - - - - - - - - -

Znaci Isus je umro da bi mi mogli da krsimo zakon.
Eh ta dva zlatna zuba mogu sve.
Sve.

Poslednja izmena:
Ovo ti je vrlo interesantno da je Mesija "postao" subota.
Subota je dan posvecen rimskom bogu Saturnu, :)

Tako je.
Posle prelaska preko crvenog mora,
Rimski Cezar je cekao izrailce na drugoj strani, napravio gozbu sa njima i dao im svoju saturn subotu.

A onda je mesija postao subota i ne samo subota, vec i nedelja.
Postao je i ne lazi i ne kradi, ne ubij, postao je i ne cini preljube i ne otimaj, itd.

Jednom recenicom, Isus je umro da bi mi mogli da gresimo.

To je bio jedan od glavnih razloga njegove smrti.
Jedan?

:thumbdown::ljutko:

Poslednja izmena:

Da, to je istina, tako nam zapoveda Biblija, ali je i sitina da je to odredba iz Starog Zaveta - u Novom Zavetu blagdan je NEDELJA, u znak sećanja na VASKRSENJE GOSPODA NAŠEG ISUSA HRISTA …

Da, to je istina, tako nam zapoveda Biblija, ali je i sitina da je to odredba iz Starog Zaveta - u Novom Zavetu blagdan je NEDELJA, u znak sećanja na VASKRSENJE GOSPODA NAŠEG ISUSA HRISTA …

Ajmo jos citacic za nedelju iz novog zaveta kao za subotu.

Subota i nedelja nemaju nikakvu vezu.
Ovo je za stvaranje sveta a ovo vase za blagdan.

Ne moze jedno ukinuti drugo.

Ne mogu dan stvaranja drzave ukinuti zbog dana oslobodjenja drzave.

Vec maksimalno mogu, kao 30 miliona Etiopski pravosalvci, da drzim oba dana.

Poslednja izmena:
Имена дана, позната из латинских и теутонских култура, развила су се засебно и названа по различитим боговима - недјеља (Хелиос, сунце), понедјељак (Луна, мјесец), уторак (Туа, тевтонска богиња), сриједа (Вотан) / Один, главни теутонски / нордијски бог), четвртак (Тхор, Теутонски бог грома), петак (Фреиа, теутонска богиња младости), субота (Сатурн, римско име за Кроноса, шефа Титана).

Довољно је рећи да су два система за одређивање дана развијена независно један од другог (осим, ​​вероватно, за одређивање седам дана као седмице = једна четвртина лунарног циклуса).

Да би се разликовали од Јевреја, хришћани су почели славити недјељу као дан Господњи (дан када је Крист устао из мртвих), а не славити јеврејску суботу (иако су неке хришћанске групе устрајале у поштивању суботе).

- - - - - - - - - -

Jos jednom za subotu:

субота (Сатурн, римско име за Кроноса, шефа Титана)

Znam sledece,sto se Vidi u egipatskim simbolima,a predstavlja danasnjicu,a ne to staro vreme :

Avion, helihopter i podmornica.

AbydosEgypt.jpg

Ma ne to.
Te ploce su bile podmetnute, manipulacije novog vremena.
Nije bitno.
Vazno ono da je bio propeler, Mojsije, koplje, onda bezanje itd.
Kain rimljani, more, opet Rimljani.
Pa nemoj sve da otrkivas.

4. Božja Zapovjest - SUBOTA
=================================

IZLAZAK 20,8
Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
IZLAZAK 20,9
Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
IZLAZAK 20,10
A sedmoga je dana subota, počinak posvećen JHVH, BOGU tvojemu.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

SUBOTA JE POSVEĆENA JHVH BOGU OCU -
NE Sinu Gospodinu Yehoshui
------------------------------------------------------------------------------------------

IZLAZAK 20,10
Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
IZLAZAK 20,11
Ta i JHVH je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
a sedmoga je dana počinuo.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BOG OTAC JHVH JE STVORITELJ -
NE Sin Gospodin Yehoshua
----------------------------------------------------------------------------

IZLAZAK 20,11
Stoga je JHVH blagoslovio i posvetio dan subotni.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BOG OTAC JHVH JE BLAGOSLOVIO I POSVETIO SUBOTU -
NE Sin Gospodin Yehoshua
--------------------------------------------------------------------

Back