Postoji li mogucnost da maticna ploca prouzrokuje kvar na HDD-u?

BLANKED

| Cyber operations | EDR | SIEM | SOAR |
VIP
Poruka
25.130
U roku od godinu i po dana promenio sam 3 hard diska kojima su otisli sektori, sumnjao sam na napajanje promenio sam do sada 4 komada,sticajem okolnosti promenio sam lokaciju stanovanja tako da sam iskljucio mogucnost neispravnih instalacija,plus imam drugi racunar koji nikada nije imao nikakav problem, kupio nov produzni kabl, ali problem sa hard diskovima nije nestao.

U BIOSU je voltaza OK vise ne znam u sta da sumnjam sem na maticnu plocu. Znaci kupim nov hard disk sve je ok neka 3-4 meseca i odjednom primetim da se stvaraju problematicni sektori na njemu.

Mozda lupam ali bolje da pitam da li maticna ploca moze biti uzrok takvih tipova kvarova, posto vise ne znam u sta da sumnjam?

U roku od godinu i po dana promenio sam 3 hard diska kojima su otisli sektori, sumnjao sam na napajanje promenio sam do sada 4 komada,sticajem okolnosti promenio sam lokaciju stanovanja tako da sam iskljucio mogucnost neispravnih instalacija,plus imam drugi racunar koji nikada nije imao nikakav problem, kupio nov produzni kabl, ali problem sa hard diskovima nije nestao.

U BIOSU je voltaza OK vise ne znam u sta da sumnjam sem na maticnu plocu. Znaci kupim nov hard disk sve je ok neka 3-4 meseca i odjednom primetim da se stvaraju problematicni sektori na njemu.

Mozda lupam ali bolje da pitam da li maticna ploca moze biti uzrok takvih tipova kvarova, posto vise ne znam u sta da sumnjam?

Integrisana maticna ploca stvara vise problema, zato sto ako jedan deo ode svi sledeci delovi su u riziku da se pokvare.
A moguce je da ti maticna i procesor nisu od istog proizvodjaca, to moze da bude fatalno!

Integrisana maticna ploca stvara vise problema, zato sto ako jedan deo ode svi sledeci delovi su u riziku da se pokvare.
A moguce je da ti maticna i procesor nisu od istog proizvodjaca, to moze da bude fatalno!

Hehe iako mi nije poznat termin "integrisane" maticne :) ima logike ovaj deo sa otkazivanjem ostalih komponenti nakon prvog kvara, bas sam to hteo i da pitam da mi neko potvrdi da je ne menjam za dzabe, mada je ionako matora masina.

Nije moguće, koji su proizvođači diskova i koje serije ?

Svi su Western digital Caviar. Pa ne znam, horor , ne zelim da verujem da je do hard diskova, jednostavno je nemoguce da sam toliki baksuz da ubodem 3 HDD-a sa istim simptomima. Sto je zanimljivo, promenim napajanje i on radi ok nekih mesec dana i onda opet pocinju da zezaju sektori, kupim drugo opet, i opet isto, mesec dana sve ok i onda odjednom hdd rikne, i evo sad opet isti simptomi pocinju.

Cudna stvar se desila pre mesec dana , komp. nije hteo da se upali , izvadio maticnu skroz, cistio pinove od prasine, vracao - vadio par puta i taman kad sam digao ruke od svega ploca je misteriozno ozivela. Totalno sam zbunjen , zamenio skoro sve zivo sem procesora , memorije i maticne. Kao Trigger kad je odrzavao metlu 20 god menjajuci drsku i glavu.

Mene samo interesuje jedna stvar, da li maticna moze da zbog nekog kvara dovodi neispravan napon do komponenti?

Svi su Western digital Caviar. Pa ne znam, horor , ne zelim da verujem da je do hard diskova, jednostavno je nemoguce da sam toliki baksuz da ubodem 3 HDD-a sa istim simptomima. Sto je zanimljivo, promenim napajanje i on radi ok nekih mesec dana i onda opet pocinju da zezaju sektori, kupim drugo opet, i opet isto, mesec dana sve ok i onda odjednom hdd rikne, i evo sad opet isti simptomi pocinju.

Cudna stvar se desila pre mesec dana , komp. nije hteo da se upali , izvadio maticnu skroz, cistio pinove od prasine, vracao - vadio par puta i taman kad sam digao ruke od svega ploca je misteriozno ozivela. Totalno sam zbunjen , zamenio skoro sve zivo sem procesora , memorije i maticne. Kao Trigger kad je odrzavao metlu 20 god menjajuci drsku i glavu.

Mene samo interesuje jedna stvar, da li maticna moze da zbog nekog kvara dovodi neispravan napon do komponenti?

Nema to veze sa matičnom, ali ako kupuješ nove diskove onda imaš i garanciju na njih. Nego, da ti njih ne kupuješ polovne na kojim je neko već popravljao bad sektore...

Nema to veze sa matičnom, ali ako kupuješ nove diskove onda imaš i garanciju na njih. Nego, da ti njih ne kupuješ polovne na kojim je neko već popravljao bad sektore...

Da, to sam zaboravio da napomenem, prvi HDD je radio 2.5 god. nakon toga je riknuo, drugi uzeo sa garancijom syebao se, zamenio , ali je u medjuvremenu istekla garancija, i evo kako odem na YT sistem se gusi, odem CHKDSK konstantno nalazi lose indekse, satro ih repairuje ali se ponovo pojavljuju.

SKenirao sektore preko butabilnog diska (HDD regenerator) , nije nasao za sad nista. Skeniracu ih nocas opet za svaki slucaj, mada ceo scenario vec znam napamet :dash:

WD Caviar Blue 500gb je chuven po broju reklamacija.
Definitivno se od Blue serije najbolje pokazao od 640gb.

OrangeC je dao dobar predlog.

Ja ti preporučujem caviar black, pogotovo 1002 FAEX, od jednog terbajta. Nije garancija, ali su šanse da ćeš imati probleme, dosta manje ...

A imacu na umu, hvala na preporuci , mada mi ne pada na pamet da vise kupujem delove za njega, kad sve bacim na papir ovo go*no mi je pojelo 350 evra kablova napajanja i diskova za god. dana. A sama kanta vredi manje.
tuzki-emoticon-032.gif

Ajde ocitaj SMART sa nekim programom i stavi nam ovde rezultate. Posebno me interesuje stavka "CRC Error Count".
Drugo, da li si uopste pokusao da disk kacis na drugi port i sa drugim kablom?
I trece, kazes prvi je otisao posle 2,5 godine... je l' bio nov ili... koliko je bio star, znas li? Drugi si zamenio pod garancijom... posle koliko vremena? I ako sam te dobro skapirao, taj koji je dosao kao zamena je sad aktuelan i pravi slicne probleme?

Ajde ocitaj SMART sa nekim programom i stavi nam ovde rezultate. Posebno me interesuje stavka "CRC Error Count".
Drugo, da li si uopste pokusao da disk kacis na drugi port i sa drugim kablom?
I trece, kazes prvi je otisao posle 2,5 godine... je l' bio nov ili... koliko je bio star, znas li? Drugi si zamenio pod garancijom... posle koliko vremena? I ako sam te dobro skapirao, taj koji je dosao kao zamena je sad aktuelan i pravi slicne probleme?

Taj prvi od 2,5 god je bio takodje nov, tj. kupljen sa racunarom, svi i jesu novi. Drugi garancija od god. dana, negde oko 6-7 meseci koriscenja, i ovaj je sada njegova zamena.

Da i ovaj sada pravi probleme.

dsds.jpg

Taj prvi od 2,5 god je bio takodje nov, tj. kupljen sa racunarom, svi i jesu novi. Drugi garancija od god. dana, negde oko 6-7 meseci koriscenja, i ovaj je sada njegova zamena.

Da i ovaj sada pravi probleme.

Pogledajte prilog 267805

promeni napajanje na tom računaru , najverovatniji uzrok CRC-a na hdd-ovima je gubitak snege napajanja iliti nestabilno napajanje pri zapisivanju podataka na hdd tada se podaci ne zapišu kako treba pa nastaju tzv CRC oštećenja (ciklic reduncancy chek)

neki ljudi jednostavno spaljuju hard diskove i kvachila na autu. do sada mi je riknulo najmanje 5 komada diskova, a na svakom autu sam mijenjao lamelu. spaljivao je namjerno ili je pazio, jednostavno rikne. a normalno pustam kvacilo, ne drzim ga na vagi, sve po ps-u, missim ekstrica vozim. inace sve drugo mi traje skoro vjecno, bas sam picikat od lika, od smeca napravim pitu :)))

Nisi mi odgovorio da li si probao disk na drugom portu i sa drugim kablom... Al' pretpostavicu da nisi, tj. da nisi i jedno i drugo probao. Tako da i zameni kabl i utakni ga u neki drugi port.
Kad to uradis, skeniraj i opravi nastale bad sectore, pa kasnije posle vise dana, recimo nedelju, dve uradi opet sken da vidis kakvo je stanje.

Ma probao sve zivo mada se vise i ne secam da li sam probao drugim kablom, probacu u toku dana i to.

promeni napajanje na tom računaru , najverovatniji uzrok CRC-a na hdd-ovima je gubitak snege napajanja iliti nestabilno napajanje pri zapisivanju podataka na hdd tada se podaci ne zapišu kako treba pa nastaju tzv CRC oštećenja (ciklic reduncancy chek)

Pa i ja sam tako mislio dok pre manje od mesec dana "pored rezervnog" nisam uzeo novo ako je i ono problem onda im se po*erem na proizvod. Prvi HDD je imao nepopravljive CRC greske, ovaj ih nema za sada.

A da , zanimljivo je da sada prvi hdd koji sam otpisao sada radi ok kao sekundarni bez sistema na njemu, nekada je imao "trajne" crc greske dok ih sada nema. Cudno skroz. Bukvalno ljudi misle da ih pod*ebavam kada im ispricam tako nesto.

Sve u svemu hvala na savetima jos jednom, probacu sve varijante.

Vrlo teško. :confused:

To je bilo moguće samo na računarima pre pojave Pentijuma 4 kada je kontroler za HDD bio na motherbord-u, pa je kvar na kontroleru mogao uzrokovati čak i fizčka oštećenja na diskovima i motorima za pozicioniranje mag. glava...:think:

Kod sadašnjih računara kvar na hard disku može da izazove samo napajanje, loš operacioni softver i prljava tehnologija izrade HDD-a.

Vrlo teško. :confused:

To je bilo moguće samo na računarima pre pojave Pentijuma 4 kada je kontroler za HDD bio na motherbord-u, pa je kvar na kontroleru mogao uzrokovati čak i fizčka oštećenja na diskovima i motorima za pozicioniranje mag. glava...:think:

Kod sadašnjih računara kvar na hard disku može da izazove samo napajanje, loš operacioni softver i prljava tehnologija izrade HDD-a.
ovo bih voleo da pojasniš.

Back