Postoje ozbiljni zdravstveni razlozi zašto ne biste trebali grickati svoje skorele slince iz nosa

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.256
U jednoj studiji, 91% odraslih je priznalo da redovno čačka nos. Dakle, velike su šanse da ste i sami potražili neke sočne grumenčiće iz nosa.

Ali možda se niste tu zaustavili? Možda ste ih malo i gricnuli?

I ispostavilo se da bi ta ljigava užina mogla da naškodi više nego samo vašem društvenom položaju.

Hajde da pogledamo izbliza tu slinu. Uglavnom je napravljena od vode, proteina sličnih gelu koji mu daju tu gnjecavu konzistenciju i specijalnih imunih proteina koji se bore protiv klica. Ti imuni proteini su posebno korisni jer sline vrvr od štetnih virusa, poput gripa.

To je cela poenta, zapravo, one služe kao prva linija odbrane vašeg tela od invazijskih klica. Kada udišete, ne udišete samo vazduh. Takođe unosite bakterije, viruse i prljavštinu koje bivaju zarobljene slojem lepljivih šmrcova koji oblažu vaše nozdrve. I dok nastavljate da dišete, vazduh stvrdnjava sluz u čvrstu buđu, gnjecavu zatvorsku ćeliju za vaše uhvaćene neprijatelje. Sada, normalno, možete se otarasiti te kuglice sa bakterijama bilo kada kijate ili izduvate nos.

Ali ako odlučite da je jedete umesto toga, logično je da se izlažete riziku od infekcije. Jer dok vaše telo vari slinu, ona može osloboditi te štetne patogene u vaš sistem.

Image1.jpg
 
Osim toga, bez obzira da li jedete svoje sline ili ne, samo rovarenje za njima može biti opasno. Na primer, grebanje unutrašnjeg dela nosa otvara vrata za gadnu bakteriju koja vreba ispod vaših noktiju, Staphilococcus aureus.

Studija iz 2006. pokazala je da je veća verovatnoća da će oni koji čačkaju nos imaju stafilokoke u nosu nego oni koji se uzdržavaju. A to je veliki problem jer Staph može izazvati ozbiljne apscese ili džepove pune gnoja unutar vašeg nosa i na licu. Još gore, ako nastavite da čačkate, zapravo biste mogli da probušite septum.
 

Back
Top