Postenje

Prema KOME covek treba da bude posten: prema SEBI ili PREMA DRUGIMA?

Recimo primer: gladan sam.....Ukradem komad hleba da se najedem....

Prema sebi sam bio POSTEN, a prema vlasniku hleba NEPOSTEN...

Kako to?

A zasto bih trebao da budem posten prema NEKOM DRUGOM, a neposten PREMA SEBI?

Ima li tu neke LOGIKE?
Не прави се блесав, крађа ѕа себе није никакав вид поштења према себи.
Мада ја нећу одати ѕашто ти то тако сматраш, иако обоје ѕнамо ѕашто си утеко.

postenje je ako ukrades ali te ne uhvate
ili ako ukrades 100 a odužiš 10
poštenje je kad radiš za džabe
ono što drugi rade za pare
poštenje je kad mirno spavaš na slamarici
dok drugi mirno spavaju na luj vitonu

Kako to?

dobar primjer
gladan si...i ukradeš hljeb
ČINJENICA je da si onda nepošten..., a nisi pošten prema sebi, samo si namirio potrebu za hranom
e, sad...ako si ukrao da bi jeo (preživio) od nekoga ko će preživjeti i bez toga što si uzeo...može se razumjeti, pa i oprostiti, ali ne mijenja ĆINJENICU da je nepošteno

Prvo pitanje...čovjek treba da bude pošten i prema sebi i prema durgom
Znači, ako ugađa sebi, na štetu drugog, nije pošten nego sebičan
pošteno je da se SAM, NA POŠTEN NAČIN, POBRINE ZA SEBE

nadam se da je jasno

"postenje" je koncept koji su izmislili slabi ljudi kako bi pojednostavnili igru koja se zove zivot i time mogli da je igraju. njihova taktika je zabrana koja je bazirana na ideji da "ono oruzje protiv kojeg ja nemam odbranu ne sme da se koristi". ali takav stav je ocigledno dekadentan jer za svako oruzje postoji covek koji protiv njega nema odbranu iz cega sledi da bi trebali da zabranimo sva oruzja i time da se pretvorimo u biljke i eventualno da nestanemo JER posto je zivot igra nulte sume te posto svaka promena, svako manipulisanje okoline, ide na neciju stetu kad bismo zabranili sva oruzja mi ne bi smeli vise da se MRDNEMO! mi ne bi smeli vise da postojimo!

Poslednja izmena:

Kako to?

ono sto si provalio ovde je da svaki proket, svaki potez, svaka promena, svaka manipulacija okoline, ide na neciju stetu (koja moze da bude manja ili veca), da svaki dobitak podrazumeva i gubitak necega (a to je pravilo igre nulte sume) i da je postenje eventualno relativan koncept. svi smo mi "neposteni" prema drugima u smislu da ih koristimo u nase svrhe (da idemo na njihovu stetu zarad licnog dobitka) ali posto su razliciti ljudi razlicito osetljivi onda oni sto su manje osetljivi uvek negiraju stetu koju nanose onima koji su osetljiviji od njih, onima ciju osetljivost oni ne mogu da pojme (:

ono sto si provalio ovde je da svaki proket, svaki potez, svaka promena, svaka manipulacija okoline, ide na neciju stetu (koja moze da bude manja ili veca), da svaki dobitak podrazumeva i gubitak necega (a to je pravilo igre nulte sume) i da je postenje eventualno relativan koncept. svi smo mi "neposteni" prema drugima u smislu da ih koristimo u nase svrhe (da idemo na njihovu stetu zarad licnog dobitka) ali posto su razliciti ljudi razlicito osetljivi onda oni sto su manje osetljivi uvek negiraju stetu koju nanose onima koji su osetljiviji od njih, onima ciju osetljivost oni ne mogu da pojme (:

Život je ekcesna pojava....neko reče, nije moja umotvorina.....retko koristim reč pošteno ili poštenje, nekako se osećam neprijatno, kao da ta reč nema svoju svrhu ili poruku.....korektno nije adekvatna zamena, niti je lepša reč....ali eto u moru uvrnutih novih vrednosti, koristim korektno kao zamenu...

Back