Pošten, bez ambicija

Da li mislite kako je "pošten, bez ambicija" dobar opis gubitnika?

Zašto tako mislite?

-Kaže stari sta nam fali

Kaze stari sto nam fali
nismo zedni, nismo gladni
zedan znam da nije
od kad ne radi, samo pije

Stan je dobio od firme
one bivse domovine
tu je stao, nije krao
nije htio, ma, nije znao

Ref.
Posten bez ambicija
luzerska tradicija
posten bez ambicija
je moja definicija

Sto ucinio si ti
od zivota mog, od zivota mog

Kaze stari sto vam fali
su bar neki ideali
ili netko da vas tlaci
da niste samo potrosaci

Ja ne kuzim kaj on brije
nisam rodjen tol'ko prije
izbjegavam tenzije
zbog njegove mi penzije

Ref.

Zasto dao si mi ti
samo praznu bol, samo praznu bol

Ambicija ne mora da se veze za kradju. Licno ne volim neambiciozne ljude. Ambiciozna sam dosta u svakom smislu, a nisam nikad ni cackalicu ukrala. Mogu da kazem da sam postigla mnogo vise nego vecina pripadnika moje generacije. Ne bih mogla da budem sa muskarcem koji daje manje od sebe u odnosu na mene.

sad mi dodje latisa da te pitam cime se bavis u zivotu tako ambiciozna i uspesna u odnosu na druge u tvojoj generaciji i kako vidis muskarca koji je na istom nivou na kom si i ti, tj gde povlacis crtu. zapravo, pitam te jer imam jednu drugaricu koja je profesor engleskog, radi i prevode (sto priznaces, zaista nije neki besan uspeh u zivotu) a ispod casti su joj elektricari, vodoinstalateri, i ostali tehnicari, seljaci, gradjevinari, mehanicari itd pa je sama vec... dobrih 15 godina. ubedjena je za sebe da je iznad njih a mi je gledamo i cudimo se odakle joj to. pa eto, ako nije suvise licno, cime se bavis i sta si postigla toliko bitno - jesi na celu neke korporacije, dobila si nobela za knjizevnost, zaradila prvi milion evra pre 15. godine ili sta? ako te ne mrzi da objasnis, sta je toliko izuzetno u tome sto si do danas ostvarila, stvarno me interesuje?
da ne bude da te prozivam a sama cutim, ja sam profesor.

Ja imam komšiju koji je sa malo godina postao doktor nauka (poljoprivrednih), pa napustio firmu u kojoj je radio i prešao gde je valjda dobio bolje uslove, vozio prosečan auto, pa bolji, pa još bolji, roditelji mu kupili garsonjeru, a on od svog rada (verujem poštenog) dvosoban, pa trosoban stan, pa ovih dana treba da se useli u kuću.

Od kada je počeo da radi, stalno se usavršavao, napredovao i u svom poslu i u materijalnom smislu, i mislim da je bio (i možda je još uvek,ima 43 godine) ambiciozan, a pošten.

iskreno, serre mi se (da izvine sofra) od onih koji su svojom ambicioznošću poslovno napredovali, dobili od firme auto, mobilni, lap, na fejsu su obavezno zapljunuti sa sve nazivom firme za koju rade, pri neobaveznom upoznavanju ne propuste da ti uvale svoju vizit kartu rollroll, koji kad nedobog(!) dobiju otkaz, potpuno gube identitet jer se on i sastojao samo od tog paravana koji im je firma obezbedila
volim zdravu životnu ambiciju-borbu za napredak u onom smislu koji je bitan za individuu, kao i njoj bližnje. čak i u toj borbi treba imati meru i iznaći pravi(čan) način za dostizanje cilja
ne volim flegmatične likove, ali ni one koji su večito nezadovoljni i stalno grabe više
mada, moram priznati da nisam čestito ni iščitala uvodni post:prstic:

sad mi dodje latisa da te pitam cime se bavis u zivotu tako ambiciozna i uspesna u odnosu na druge u tvojoj generaciji i kako vidis muskarca koji je na istom nivou na kom si i ti, tj gde povlacis crtu. zapravo, pitam te jer imam jednu drugaricu koja je profesor engleskog, radi i prevode (sto priznaces, zaista nije neki besan uspeh u zivotu) a ispod casti su joj elektricari, vodoinstalateri, i ostali tehnicari, seljaci, gradjevinari, mehanicari itd pa je sama vec... dobrih 15 godina. ubedjena je za sebe da je iznad njih a mi je gledamo i cudimo se odakle joj to. pa eto, ako nije suvise licno, cime se bavis i sta si postigla toliko bitno - jesi na celu neke korporacije, dobila si nobela za knjizevnost, zaradila prvi milion evra pre 15. godine ili sta? ako te ne mrzi da objasnis, sta je toliko izuzetno u tome sto si do danas ostvarila, stvarno me interesuje?
Evo odgovoricu ti. Osecam se uspesno ne zato sto sam postala predsednik drzave, vec zato sto sam zavrsila fakultet i nasla posao, sto vecina moje generacije nije uspela. Ispod casti ne smatram da je bilo koji posten posao, decko sa kojim sam bila 7 godina je bio masinski tehnicar, tako da po tom pitanju apsolutno nikakvih predrasuda nemam. A, da, i ja sam profesor.

iskreno, serre mi se (da izvine sofra) od onih koji su svojom ambicioznošću poslovno napredovali, dobili od firme auto, mobilni, lap, na fejsu su obavezno zapljunuti sa sve nazivom firme za koju rade, pri neobaveznom upoznavanju ne propuste da ti uvale svoju vizit kartu rollroll, koji kad nedobog(!) dobiju otkaz, potpuno gube identitet jer se on i sastojao samo od tog paravana koji im je firma obezbedila
volim zdravu životnu ambiciju-borbu za napredak u onom smislu koji je bitan za individuu, kao i njoj bližnje. čak i u toj borbi treba imati meru i iznaći pravi(čan) način za dostizanje cilja
ne volim flegmatične likove, ali ni one koji su večito nezadovoljni i stalno grabe više
mada, moram priznati da nisam čestito ni iščitala uvodni post:prstic:
E, na ovo sam mislila, mozda se nisam izrazila lepo.

Evo odgovoricu ti. Osecam se uspesno ne zato sto sam postala predsednik drzave, vec zato sto sam zavrsila fakultet i nasla posao, sto vecina moje generacije nije uspela. Ispod casti ne smatram da je bilo koji posten posao, decko sa kojim sam bila 7 godina je bio masinski tehnicar, tako da po tom pitanju apsolutno nikakvih predrasuda nemam. A, da, i ja sam profesor.

idi bre zeno, pa to nije nista :lol: citam te i razmisljam koje li si bogatstvo zgrnula kad tako pricas da si ispred ostalih iz generacije. ne znam koja si generacija, ali ovde medju nama ima direktora i imucnih prilicno ljudi, vlasnika firmi, doktora nauka, lekara - to je sve nesto normalno sto ne iskace iz proseka neke srednje klase. mislim, to sto si zavrsila faks i imas posao moze da prodje kao uspeh na licnoj skali ali na nekoj globalnoj - ne moze. ok, pitala sam te jer je zazvucalo kao hvalisanje a kad procitam tako nesto uvek se zapitam da li ima pokrica za takav stav.

Ukoliko bismo svi imali istu startnu poziciju, onda bi se kao odraz ambicioznosti i sposobnosti mogla da gleda neki od pomenutih uspjeha... ali, da li je isti uspjeh napravio čovjek koji je doktorirao na Sorboni, i onaj koji je završio neki faksić, uspio naći ok plaćen posao... s tim što prvi potiče iz bogate porodice koja je podsticala školovanje, na sve načine otvarala vrata potomcima, omogućila mu da obiđe svijet do dvoje dvadesetpete (primjer jednog poznanika), dok ovaj drugi potiče iz seljačke kuće, koja je od njega zahtijevala da se mane škole već da se bavi seoskiim domaćinstvom i brigom o starim i nemoćnim članovima porodice...
Da li je ovaj drugio manje uspio, i da li je manje sposoban i ambiciozan?

pa globalno, jeste. ne moze to da se relativizuje, tj lepo je uljuljkati se u pomisao da ste ti, bil gejts i baron rotsild podjednako uspesni u zivotu ali ***, niste. tj, ti si uspesan za sebe, za svoju porodicu ali to je lokalno a realno, tvoj uspeh je osrednji.

idi bre zeno, pa to nije nista :lol: citam te i razmisljam koje li si bogatstvo zgrnula kad tako pricas da si ispred ostalih iz generacije. ne znam koja si generacija, ali ovde medju nama ima direktora i imucnih prilicno ljudi, vlasnika firmi, doktora nauka, lekara - to je sve nesto normalno sto ne iskace iz proseka neke srednje klase. mislim, to sto si zavrsila faks i imas posao moze da prodje kao uspeh na licnoj skali ali na nekoj globalnoj - ne moze. ok, pitala sam te jer je zazvucalo kao hvalisanje a kad procitam tako nesto uvek se zapitam da li ima pokrica za takav stav.

Ne pricam ja o globalnoj skali, pricala sam o svojoj generaciji iz srednje skole. Nismo se razumele, ocigledno.

uvek si uspesniji od nekog a manje uspesan od nekog drugog, sto i cini prosecnost - a ako se ususkas u samodovoljnost, stvar je u tome sto nisi u stanju da vidis siru sliku tvog realnog mesta u svetu, sto tebe licno blokira da ides dalje. ako podjes od toga "ja sam uspeo u zivotu" a pritom si prosecan i plus toga nisi ni svestan, to je smesno drugima a tebi steti. jos gore ako smatras da te "ambicija" tipa zavrsio sam faks i radim cini sposobnijim od drugih. ne znam, moje je stanoviste da covek mora da sagleda realno ko je i sta je ako misli da se razvija i da shvati da nije bolji od domacice, mehanicara, zidara samo zbog toga. sad, ako svi cute ti ces da produzis da pravis budalu od sebe hvalisanjem, ali ako ti neko kaze - pa znas, to i nije nesto - mozda je bolje za tebe da razmislis o tome. na globalnoj skali, znaci svetskoj, ljudi koji su najvise uspeli u zivotu se nikad ne busaju time u prsa, zato se i vidi kad je neko nerealan spram sebe.

Ja mislim da na ovom forumu svi znaju sta sam po profesiji. Hocu jos malo da se usavrsim i idem iz ove sugave zemlje. Poenta je, nemam nista protiv ambiicioznosti, imam u obrnutom smeru. U kom polju i pravcu zivota se to odrazava, nije mi bitno. Ne volim ljude koji prosto stanu, da tako kazem

Ja mislim da na ovom forumu svi znaju sta sam po profesiji. Hocu jos malo da se usavrsim i idem iz ove sugave zemlje. Poenta je, nemam nista protiv ambiicioznosti, imam u obrnutom smeru. U kom polju i pravcu zivota se to odrazava, nije mi bitno. Ne volim ljude koji prosto stanu, da tako kazem

Da li bi ti u tim nešugavim zemljama došla do profesorske diplome?
U pretpostavljenu situaciju, kao značajan plus za sebe, uračunaj i svoju ambiciju, pa onda odgovori.

Back