постанак писма

Zato što pismo ide u paketu sa jezikom, jednoi bez drugog ne može. To su stvari koje se dobijaju urođene nešto kao poklon paket kad dođeš u hotel pa ti daju čiste peškire i šampon za kosu i sapun za ruke. Kako to ide pojma namam ali ide tako jer inače nibi bilo ljudi.

A otkuda ti to?

Kako je moguce da mozemo pratiti civilizacije koje su ostajale na stadijumu na kojem je recimo bila praistorijska Evropa - koje nemaju nikakav pisani jezik? :think:

Takodje, kako je moguce da znamo tolike silne narode koji svojega pisma nisu imali?!? :dontunderstand:

Kako jezik i pismo mogu biti urodjeni, kada se niti jedno ni drugo ne stize rodjenjem, vec se uci vremenom od roditelja/staratelja/ucitelja..? :dontunderstand:

A otkuda ti to?

Kako je moguce da mozemo pratiti civilizacije koje su ostajale na stadijumu na kojem je recimo bila praistorijska Evropa - koje nemaju nikakav pisani jezik? :think:

Takodje, kako je moguce da znamo tolike silne narode koji svojega pisma nisu imali?!? :dontunderstand:

Kako jezik i pismo mogu biti urodjeni, kada se niti jedno ni drugo ne stize rodjenjem, vec se uci vremenom od roditelja/staratelja/ucitelja..? :dontunderstand:

U početku dok ljudska vrsta nije stasala u stabilnu populaciju znanje jezika i njegovog zapisivanja se sticalo rođenjem kao urođenoi znanje jo je jedino logično objašn jenje koje nije nemoguće. Mogućnost nekkavog postepenog razvoja jezika je nemoguć scenarijo jer sigurno priroda nije toliko besmislena u svojim planovima da potpuno spreman govorni i misaoni aparat postoji milenijumima a da se ne koristi ili da se koristi za onomatopeje i nekakvi postepen razvitak. sve je nastalo odjednom kao i sam ljudska vrsta bez ikavih postepenih promjena izazvanih slučajem. Sve se odvija po tačno utvrđenom planu malo više složenom pa nama neuočljivom ali sigurno prisutnom.

Pa to što pisani jezik nije pretekao do danas jer je bio pisan na propadljivom materijalu neznači da ga nije bilo. Pisalo se po priručnim podlogama koži, drvetu lišču i sličnom ko zna koliko trajnim bojama aki kako nije ni bila namjera da te poruke traju duže nego se pročitaju vremenom su nestale.

Pa i neznamo baš zapravo je pojava pisma optša zakonitost i po divljoj Africi i Ameriakma i svukuda.

Danas smo prilično jadna slika nas nekadašnjih ali prvim generacijama nijesu trebali učitelji oni su sve znali, to je ono porvo dioba koje s epomin je u legendama svih naroda kada su ljudi bili slični bogovima i kasnije su ta znanja sakrivena. Kako to sve funkcioniše nije mi jasno ali mi djeluje vrlo vjerovatno.

Pa zaprvo i nije. Teško je odreći se utreniranih shvatanja.

Da tačno je da se jezik mijenja bez prekida. jedino što ja mislim da su te promjene nazadak a ne nikako napredak. I još jedna stvar kad se jezik ubije njegovom standardizacijom i kodifikacijom on ostaje mrtav jezik kojem je oduzeta vitalna energija stvaranja a jezik postaje trula lešina omiljena lešinarima a ne predatorima. Istina je da je prvi jezik bio savršen i da je sv aka kasnija intervecija bila nauštrb savršenstvu. To je jednako kao kod stručnih jezika. Da bi uopšte znali o čemu pričaju stručni poznavaoci ljudskih vještina i poslova morali bi naučiti njihov stručni jezik (tako ljekari, hemičari, fizičari, matematičari,...imaju svoje posebne jezike). Stručni ili cehovski jezici su imali i danas imaju funkciju ne da se stručnjaci bolje razumiju nego da bi sačuvali svoja znanja pred narodompa su zapravo nazadak a ne napredak.

Neznam. Svaki pažljivi posmatrač prirode i ljudskog okruženja (znači ne samoživo ljudoliko stvorenje koje je zadivljeno i zaokupljeno sobom i svojim prohtevima i hirovima) vrlo brzo uočava svrhovitost svega oko sebe. Nehvatljiva raznovrsnost pojavnih oblika života, njihova međusobna usklađenost i usklađenost sa okruženjem koje se opet javlja u neshvatljivom broju oblika i kvaliuteta i sve to u dinamičkoj ravnoteži samo ograničenog ljudolikog smoljuba može ostaviti nezainteresovanim za svrhovitošću svega toga. Da ti pravo kažem mislio sam (dok sam bio zelen da ću prerast planinu no velika je muka dostići i šumu a planina je san neispunjeni) da se lako može doći do osnova toga plana. Međutiom ogromno mnoštvo promjenljivih činioca ne dopzvoljava ni postavku osnovnih jednačina tog sistema a kamo li ikakvo razumjevanje, čini mi se da ljudskom rodu nije ni dato da to razumije.

Pa zaprvo i nije. Teško je odreći se utreniranih shvatanja.

Da tačno je da se jezik mijenja bez prekida. jedino što ja mislim da su te promjene nazadak a ne nikako napredak. I još jedna stvar kad se jezik ubije njegovom standardizacijom i kodifikacijom on ostaje mrtav jezik kojem je oduzeta vitalna energija stvaranja a jezik postaje trula lešina omiljena lešinarima a ne predatorima. Istina je da je prvi jezik bio savršen i da je sv aka kasnija intervecija bila nauštrb savršenstvu. To je jednako kao kod stručnih jezika. Da bi uopšte znali o čemu pričaju stručni poznavaoci ljudskih vještina i poslova morali bi naučiti njihov stručni jezik (tako ljekari, hemičari, fizičari, matematičari,...imaju svoje posebne jezike). Stručni ili cehovski jezici su imali i danas imaju funkciju ne da se stručnjaci bolje razumiju nego da bi sačuvali svoja znanja pred narodompa su zapravo nazadak a ne napredak.

Neznam. Svaki pažljivi posmatrač prirode i ljudskog okruženja (znači ne samoživo ljudoliko stvorenje koje je zadivljeno i zaokupljeno sobom i svojim prohtevima i hirovima) vrlo brzo uočava svrhovitost svega oko sebe. Nehvatljiva raznovrsnost pojavnih oblika života, njihova međusobna usklađenost i usklađenost sa okruženjem koje se opet javlja u neshvatljivom broju oblika i kvaliuteta i sve to u dinamičkoj ravnoteži samo ograničenog ljudolikog smoljuba može ostaviti nezainteresovanim za svrhovitošću svega toga. Da ti pravo kažem mislio sam (dok sam bio zelen da ću prerast planinu no velika je muka dostići i šumu a planina je san neispunjeni) da se lako može doći do osnova toga plana. Međutiom ogromno mnoštvo promjenljivih činioca ne dopzvoljava ni postavku osnovnih jednačina tog sistema a kamo li ikakvo razumjevanje, čini mi se da ljudskom rodu nije ni dato da to razumije.

Dosta vise. Zaglupio si ovu sekciju do iznemoglosti.

Nema novih riječi, nemjenjaju se riječi jezik je ubijen i sve stoji kako je biulo . Jedini Hrvati imaju nekakve smiješne konkurse đe izmišljaju nove riječi koje ni autori ne koriste.

Dobro malo čudno jeste a menio se čini istinito

Ada može.

Pozajmica nije nova nego pozjmljena riječ. Tačno je da ulazi u rječnik no sve je to mrtvo, bez života.

Bogami ja ne znam sta ti hoces, a nisam ni siguran da ti znas.

Naravno da je preduzimanje novih reci neka nova stvar.

A i sama rec e-mail je novija engleska rec.

A i keva je kao beogradski sleng tek kasnije usao u recnih vecih dela Srba.

Ili ti pises gluposti ili sam se veceras previse napio nesto jeste.

Ne nije. Stvaranje novih riječi je posljedica vitalnoisti a preuzimanje tuđih je znak opadanja vitalne snage, odnosno znak sigurne smrti jezika. Mrtvi jezici se održavaju jedino snagom zakona, a ako bi se ona makla oni bi ponovo oživjeli. Odvratne riječi, reći majci keva!?!?, kakav prijezir prema roditeljki kakav prijezir prema tradiciji. E da sleng jeste živi jezik jer nije uključen u standardizovani jezik.

Formice, nadam se da ti je barem jasno da stavove koje ti zastupaš niko drugi ne poznaje, te da su to tvoje proizvoljne hipoteze. I dok one mogu imati savršenog smisla u tvojoj glavi, istovremeno drugim ljudima mogu delovati potpuno besmisleno.

Back