Posna jela sa "kobajagi" namirnicama

Pinocchio

...
Supermoderator
Poruka
26.193
Volim stara posna jela.
Pite sa krompirom, spanaćem, blitvom, koprivom, prazilukom, slatkim kupusom, kiselim kupusom, suvim paprikama, pirinčem šampinjonima...
Pite sa jabukama, višnjama, suvim šljivama...
Čorbe od povrća, od ribe...
Štrudle sa jabukama, makom, orasima...
Sveže salate...
Proju...

ali to retko ko pravi. Sada se većina nazovi posnih jela sastoji od:

Posnog majoneza
Šlaga bez mleka
Tofu sira
Biljnog kačkavalja
Posnog keksa
Nema kolača bez pola kilograma margarina.

Zar posna hrana nije i jednostavna, skromna, a ne samo biljnog porekla? Napraviti tortu od kilograma posne čokolade, agava sirupa, javorovog sirupa, šećerne trske i ko zna čega nešto gubi čar pravog posnog slatkiša.

Da li više volite jednostavna stara jela ili nešto komplikovano i dobrog izgleda?

ali to retko ko pravi. Sada se većina nazovi posnih jela sastoji od:

Posnog majoneza
Šlaga bez mleka
Tofu sira
Biljnog kačkavalja
Posnog keksa
Nema kolača bez pola kilograma margarina.
Kad vidim ovakva jela meni je uvek prva pomisao "koga vi tačno pokušavate da zajebete posnim majonezom i biljnim kačkavaljem?"

To je ono kad neko totalno, ali totalno omaši poentu posta.

Kad vidim ovakva jela meni je uvek prva pomisao "koga vi tačno pokušavate da zajebete posnim majonezom i biljnim kačkavaljem?"

To je ono kad neko totalno, ali totalno omaši poentu posta.
Da, mnogi ne znaju šta znači sama reč "post" i šta ona sa sobom nosi.
Ko se sa Pinocchio druži, život mu je duži! :)

Samo što se brinem za to šta će uopšte biti sa tim starinskim receptima već u skorijoj budućnosti (u praksi)...
:)

Zavisi od nas. Koliko smo mi od svojih predaka dobili i naučili, to samo treba da prebacimo na svoju decu i unučad.

Zavisi od nas. Koliko smo mi od svojih predaka dobili i naučili, to samo treba da prebacimo na svoju decu i unučad.
Delom i od toga svakako. :) Ali čini mi se da su mlade generacije koje tek stasavaju u život daleko manje zainteresovane za spremanje hrane od ranijih generacija (čast izuzecima) a uzroci toga mogu biti nedostatak zainteresovanosti ili volje; nedostatak vremena; nedostatak osećaja pripadnosti porodici (posebno u velikim gradovima gde živi sve veći procenat ljudi); poriv da se današnje ubrzano vreme provede tj. iskoristi na neki drugi način od spremanja hrane nauštrb kupovine i konzumiranja brze hrane... itd.

Највећа иронија модерног Православља.
Једемо посну храну, да би се кобајаги суздржавали од преукусних и хранљивих јела, а заправо од тог поста направимо већи спектакл него кад мрсимо.
Поента поста потпуно изокренута.

Back