poslovni odnosi

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
danas nikome posao nije zagarantovan do kraja zivota, bez obzira da li ima ugovor na odredjeno ili neodredjeno vreme
i to da li ce da ga ima ili ne, zavisi puno od toga kako taj posao odradjuje
cak i ako je neko u privatnim vodama, isto nema garanciju da mu je posao koji vodi tri decenije sa dovoljnim uspehom da od toga moze da zivi sa petnaestak zaposlenih, isto nema garanciju jer je tu drzavni kriminal koji u jednom trenutku moze sve da mu uzme..i toga smo svedoci
sta ce da uradi covek koji sebe izdrzava od tog posla, bilo da je sam ili da ima porodicu, je odluka onog ko se nadje u situaciji da ostane bez posla
jer je sebe mozda svojim nekvalitetnim radom na tom mestu doveo u tu situaciju, mozda pogresno vuceni potezi, a mozda se i splet losih okolnosti slozio
da li ce on posle toga da nastavi da se bori, da toj firmi ponudi nesto drugo sto ima, a sto bi im mozda vise znacilo, da li ce da padne u depresiju, da li ce da skace sa mosta, dize ruku na sebe - to zavisi od osobe koja se u takvoj situaciji nadje

- - - - - - - - - -

tako je, zato i pitam
ovde pricam o unutrasnjoj borbi izmedju profesionalizma i covecnosti
sta je ono sto bi kod vas prevladalo
cinjenica je da svako od nas razlicito gleda na stvari
iz mog iskustva, uradila sam u zivotu jako puno stvari na svoju stetu i kad podvucem crtu, sigurna sam da je sve ovo sto mi se desilo tu da me nauci zivotnu lekciju koju nisam naucila do tada
da li bih neke stvari sad radila drugacije? da, sigurno
zato ej zivot morao da mi udari dobar samar, da bih posle 30godina naucila lekciju

Od nas moze da zavisi sve a i ne mora da zavisi nista
cela poenta je u tome koliko smo tvrdoglavi u isterivanju svojih zabluda

Neki slusaju savete pa I’m tudje iskustvo pomogne u donosenju teskih odluka
Neki ljudi samo gledaju sta se oko njih desava i nadju nacin da se uklope i budu u igri
jer dobro percipiraju okolinu

a nekima kao sto je covek iz uvodnog posta nije dovoljno nista od svega
moraju sami da se razbiju I sami da se sastave
imala sam i ja kolegu koji ma koliko se trudio nikad nista nije uradio kako treba
postao je dezuran za sprdnju u firmi
sve dok nije sam dao otkaz
Ali na kraju ispostavilo se da ga je to odvelo u pravcu sopstvenog biznisa koji ne trpi nadobudne šefove
tako da ce se I nas glavni Junak snaci u zivotu bez obzira da li unapred ima saznanje o ponoru koji treba da preskoci
Jer svima nama kada smo u opasnosti proradi instinktivno nagon za prezivljavanje i taj nagon ne treba zanemariti jer je od kljucnog znacaja

Unutrasnja borba izmedju covecnosti i profesionalizma zvuci tako bespotrebno ako je nekom zivot odlucio da udari šamar a ti podmetnes svoj obraz da ga manje zaboli zato sto si pre njega shvatila sta ga ceka
to moze da bude slucaj samo kad su u pitanju tvoja deca Dive i niko vise

Poslednja izmena:
poslodavac raspise konkurs sa uslovima
i ti i tvoj kolega konkuresete i budete primljeni
svako od vas potpise ugovor za svoje radno mesto
ti se sa tim i jos nekim kolegama zblizis u smislu - postanete drugari, odete po nekad na pice posle posla, druzite se bas lepo na organizovanim tim bildizima koje firma podrzava
tvoje radno mesto podrazumeva uvid u informacije vezane za personal, ali imas i klauzulu o neodavanju tih informacija
kolega svoj posao radi kako radi, zbog toga sto van posla i na pauzi za obrok pricate o svojim planovima,ti znas za njegove, ali znas i kakav je stav posodavca o njegovom dosadasnjem radu
da li bi ti u toj situaciji sindikalisao na nacin na koji postvljas stvari ili bi postovao sve ono sto si potpisao i ostao profesionalan
Samo ti nastavi u pravom smeru, kako kaže poslodavac, zakon,država i Vučić.

na poslu je najbolje drzati poslovnu distancu sa svima, ali i samo znamo da se sa nekim kolegama zblizimo vise, sa nekim manje..

situacija je sledeca
na sastanku budete upoznati sa situacijom da je poslodavac nezadovoljan radom kolege koji je primljen za stalno i planira da raskine ugovor
kolega je nezadovoljan platom koju dobija za posao koji radi, trudi se da posao uradi najbolje sto moze, pa mu u proceni na efikasnosti oduzimaju poene jer uvek omasi rokove
sa tim kolegom ste se zblizili, jako je dobar covek i saznali ste da namerava da konkurise na drugo mesto u firmi koje nosi i vecu platu
konkuras koji firma raspisuje povlaci studente zavrsne godine sutudija sa kojima se potpisuju ugovori na odredjeno
vas kolega prelazak na drugo radno mesto planira kao sigurnu i misli da u toj opciji ostaje pod ugovorom na neodredjeno
poslodavac namerava da prekine ugovor na neodredjeno sa njim, ali nije siguran da li dobar ni za to drugo mesto..postoji mogucnost da moze da konkurise za probni rad, ali nije sigurno ni da ce da bude izabran, ni da ce da bude zasnovan novi ugovor za probni rad
zivi sam, sam se izdrzava, iznajmljuje stan..nema rezervnu varijantu za egzistenciju
ugovor koji imate vas sprecava da iznostite stvari sa sastanka van te prostorije

sta biste uradili? rekli kolegi, pa da moze da napravi kalkulaciju na vreme ili ostali lojalni firmi, svesni da on moze da ostane bez posla?

i?
jel dobio oktaz i kako je reagovao?

Back