Posljedice povecanja tjelesne tezine u djeteta

Ankora

Buduća legenda
Poruka
38.332
Znate li da se postotak pretile dice u predskolskoj dobi i skolskoj jako povecao zadnjih 10 godina?
Znate li koje su posljedice toga?
Vodite li brigu o prehrani i tjelesnoj aktivnosti svoga djeteta?
Nasa podneblja zauzimaju 5 mjesto u Europi .. 13 u svijetu u kojem je 5,5% djece s prekomjernom tjelesnom tezinom.

U vrticima se nekako jok kako tako vodi briga o prehrani ..a u skolama?
Pretilost u djecjoj dobi ugrozava zdravlje djeteta. A kako raste broj djece s prekomjernom tezinom, sve ih je cesce i sa zdravstvenim problemima. Takvi su problemi, na primjer: poviseni krvni tlak i dijabetes tipa 2. Oni su ujedno i rizicni cimbenici kardiovaskularnih bolesti odraslih ciji zaceci sezu upravo u djetinjstvo. Pretiloj djeci, također, prijeti i povecana opasnost od srcanog i moždanog udara u kasnijoj dobi. Od zdravstvenih problema, osim
dijabetesa tipa 2 i povišenog krvnog tlaka, kod djece s prekomjernom tezinom moze se javiti zadihanost, astma i drugi problemi s disanjem, apneja (prekidi disanja u snu), problemi s koljenima i kukovima, ortopedski deformiteti, povišena razina kolesterola, bolesti jetre, zucni kamenci i bolesti zuci.

A da ne spominjem psihicke posljedice. :)

ja bih nalupo samare roditeljima tako kad vidim buckastu decu a tek bi im u mek zabranio ufur

Imam komsinicu koja mi se zali pre neko jutro kako je nes kafa unistila, tj od kad pije nes na poslu ima sigurno dva pa i tri kila viska i ne zna sta da radi sad, nema vremena za trcanje a smetaju joj ti visak kilogrami strasno, to mi govori dok za ruku vodi devojcicu od sest godina kojoj se skoro i ne vide oci, upale u debelo lice.
Mislim, ne mogu da verujem da se na deciju debljinu ne reaguje ili jos gore gleda se na to kao nesto simpaticno.

a cak je i pink provalio da to u svetu postaje sve popularnija tema pa toliko serijala o gojaznima..samo malo je teze utuviti nasim tvrdoglavim ljudima da nisu u pravu..srbi su to nebeski narod

Sta pricas sad? Kakve veze imaju Srbi i nebeski narod sa ovom temom? Je li to samo kod Srba ima ovakve dece? I ako jeste da li je to zbog toga sto su Srbi nebeski narod?
Srbi su jos i lepi i odgovorni i vitki kad se porede sa tim nekim drugim narodima, zemaljskim recimo.

I ja bih sama sebi nalupala šamare, a ne znam šta da radim sa starijim.:sad2:
Moji klinci idu u vrtić, onda ih pokupi svekrva i budu kod nje 2-3 sata dok ne dođem po njih, ona ih tamo kljuka, a stariji samo jede i oni su svi debeli. Pokušala sam da joj objasnim, ali me ne sluša, kaže da on traži pa ona mora da mu da. A da mu ručak čim ga dovede kući iako je tek izašao sa ručka u vrtiću, pa onda banane koliko hoće odmah posle ručka, ovaj nekad pojede i 3 :eek: i onda mu da čokolade.
Pokušala sam i sa mm da razgovaram, a moram da budem fina jer nam žena stvarno čini uslugu što čuva decu dok dođemo s posla po njih.
Juče sam ga vodila kod dr jer kašlje, a dr čim ga je video je prokomentarisao kako se ugojio, a klinac kao iz topa kaže: "Ja volim da sam debeo".:rida:

Pokušala sam da ga upišem na plivanje, ali neće, mm neće da ga teramo, ide na folklor, ali to očito ne pomaže. Rolere vozi kad ga nateram i posle 5 minuta sedne i neće da ustane i sve tako. A ima samo 6 godina i 30kg.:sad2:

babe su krive :lol: da se ne uvrede babe, ali vecini unucici nikad nisu dovoljno siti i obli i rumeni... posle 2 nedelje kod svekrve ja moje dete ne prepoznam ponekad... a kad dodju kod nas pune kese krembanana i gumenih bombona, lizalica, donesu i kad ja prokomentarisem da bi bolje bilo da je donela kesu jabuka, ona me gleda ko zlu snaju :mrgreen:

babe su krive :lol: da se ne uvrede babe, ali vecini unucici nikad nisu dovoljno siti i obli i rumeni... posle 2 nedelje kod svekrve ja moje dete ne prepoznam ponekad... a kad dodju kod nas pune kese krembanana i gumenih bombona, lizalica, donesu i kad ja prokomentarisem da bi bolje bilo da je donela kesu jabuka, ona me gleda ko zlu snaju :mrgreen:

То је, у ствари, прастари атавизам, страх од глади!
Некада је дебљина била доказ да имаш довољно хране, а ако имаш довољно хране - значи да си богат! А ако си богат - то значи да си бољи од других и да ћеш имати већи углед у друштву!
Причале ми мама и још неке старије жене како је у њихово (послератно) доба било просто срамота ако је снајка мршава. Свака породица је журила да се снајка, кад се уда, што пре угоји и да тиме докаже како ''добро живи'' и како се удала у богату кућу где има хране у изобиљу!
А тек дете кад се роди!
''Румено и дебело''! То је био идеал! Знак богатства и ствар престижа!

Па кад су биле маме, још су и разамишљале рационално, али када остаре и постану баке многим женама се врати тај стари атавизам, и крену да кљукају дете: буцибуцикакомијесамобуцкаст, па видитеручицекокрофнице...и слично!

sin moje sestre je sa 4 godine nosio konfekcijski broj 8, osmicu nose drugaci, trecaci... pedijatar savetovao strogu dijetu, frka trka panika... kako tako malom objasniti da ne sme da jede a jeo za dvoje... krili hranu po kuci od njega i sve ali napretka nije bilo... dok nisu provalili da mu baba kradom daje da jede, kaze bilo mi ga zao kad sedne pored rerne i pocne da place :neutral:... a nije ti bilo zao kad je dobio dijabetes tipa 1 ?!

ja sam pretstravljena ignoriranjem teme
pretilost je nova kuga ovog stoljeca i sve je vise ima medju malenima..
vec sam otvarao temu o tome na zdravlju pandemija gojaznosti ista je bila posecenost teme
pogledajte reklame na decijim kanalima sa crtacima i bice vam jasno
ceo dan se vrte primamljive reklame za cipseve,smoki,presercerene sokove,pastete...

pa ja kad vodim dete u megamarket toliko se prodere kad vidi neki stand sa slatkisima i grickalicama iz reklama da strecne sve okolo
a vec sam i otvarao temu o roditeljskoj odgovornosti za nepravilnu deciju ishranu tacnije kopiranje roditeljskog fast food menija na decu
takodje i to baba i deda preterivanje je lose jer je dolazi iz dobre namere i tesko ga je saseci
sve u svemu sa svih strana deca su obasuta junk industrijski preradjenom hranom i nije cudno da su gojazna

Све у свему деца нам седе по цео дан пред телевизорима и компјутерима, не умеју да потрче, не умеју да ухвате лопту, млитави су, погурени и без снаге...
Све у свему девојке су све саласте јер је то модерно - да кипи голо сало око струка из фармерки-допичњака...
Све у свему сиромашна смо земља и мали проценат људи може себи да приушти квалитетну исхрану.
Све у свему у нама чучи тај вековни страх до глади и мршавости...па кркамо за сваки случај.
Све у свему у нашем народу влада мишљење да кад се удаш-ожениш, онда је ред да се запустиш, пустиш пивски стомак ако си мушко, или саласти целулит ако си женско - јер је ненормално и неморално добро изгледати ако имаш преко 30 и ако си родитељ... ''Родила је, побогу, нормално је да се угојила!'' и ''Наравно да се запустила кад брине о деци! Која брине о себи - значи да није добра мајка!''
Све у свему - маса жена мисли да је храњење детета једини начин показивања љубави!
Све у свему маса мама и баба иде за дететом са кашиком у рукама по кући трпајући му по који залогај док се дете игра, јурца или дивља...
Кад дођу у вртић по дете не питају васпитачицу да ли се дете лепо играло са вршњацима, шта је научило, коју вештину је савладало...него само:''Да ли је јео???''
Све у свему - деца нас копирају!
Све у свему - једна потпуно накарадна култура живљења!!!

Ех, да је само реклама за ципирипи!

П.С.
Нису рекламе криве него родитељи! Што пушташ дете да виси пред ТВ-он и гледа глупаве рекламе? Дај му лопту па нек пичи на игралишту....и неће се дерњати због грицкалица које је видело на рекламама!

Poslednja izmena:
Sta pricas sad? Kakve veze imaju Srbi i nebeski narod sa ovom temom? Je li to samo kod Srba ima ovakve dece? I ako jeste da li je to zbog toga sto su Srbi nebeski narod?
Srbi su jos i lepi i odgovorni i vitki kad se porede sa tim nekim drugim narodima, zemaljskim recimo.
Мислио сам да су Немци најдебљи Европљани...док 2005., жена и ја, нисмо туристички одмаглили до Лондона.
Ку ку, ле ле, и ле ле, и ку ку!

Све у свему деца нам седе по цео дан пред телевизорима и компјутерима, не умеју да потрче, не умеју да ухвате лопту, млитави су, погурени и без снаге...
Све у свему девојке су све саласте јер је то модерно - да кипи голо сало око струка из фармерки-допичњака...
Све у свему сиромашна смо земља и мали проценат људи може себи да приушти квалитетну исхрану.
Све у свему у нама чучи тај вековни страх до глади и мршавости...па кркамо за сваки случај.
Све у свему у нашем народу влада мишљење да кад се удаш-ожениш, онда је ред да се запустиш, пустиш пивски стомак ако си мушко, или саласти целулит ако си женско - јер је ненормално и неморално добро изгледати ако имаш преко 30 и ако си родитељ... ''Родила је, побогу, нормално је да се угојила!'' и ''Наравно да се запустила кад брине о деци! Која брине о себи - значи да није добра мајка!''
Све у свему - маса жена мисли да је храњење детета једини начин показивања љубави!
Све у свему маса мама и баба иде за дететом са кашиком у рукама по кући трпајући му по који залогај док се дете игра, јурца или дивља...
Кад дођу у вртић по дете не питају васпитачицу да ли се дете лепо играло са вршњацима, шта је научило, коју вештину је савладало...него само:''Да ли је јео???''
Све у свему - деца нас копирају!
Све у свему - једна потпуно накарадна култура живљења!!!

Ех, да је само реклама за ципирипи!

П.С.
Нису рекламе криве него родитељи! Што пушташ дете да виси пред ТВ-он и гледа глупаве рекламе? Дај му лопту па нек пичи на игралишту....и неће се дерњати због грицкалица које је видело на рекламама!
Preteruješ.
Lepa žena obećava veće uživanje.
:per:

Hellen pricas takve nebuloze da nemam prosto reci.
Danas ti je biti mrsav IN do te mere da sve ako nisi mrsav ni ne postojis.
Da, ali kod mladih koji se poistovećuju sa poznatim ličnostima sa ekrana i naslovnica koje su isfotošopirane do zla boga.

Što reče jednom Sindi Kraford: "I ja bih volela da izgledam kao Sindi Kraford".

Da, ali kod mladih koji se poistovećuju sa poznatim ličnostima sa ekrana i naslovnica koje su isfotošopirane do zla boga.

Što reče jednom Sindi Kraford: "I ja bih volela da izgledam kao Sindi Kraford".
Svi mladi se poistovecuju sa idealnim proporcijama koje su trenutno u trendu, uvek bilo i bice.
Danas vlada mrznja prema osobama koje su debele, bilo muske bilo zenske, ali pogotovu prema zenskim.

Back