"Poslednji tango u Parizu"... Marlon Brando i Marija Šnajder

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.755
Mag svetskog filma, čuveni italijanski filmski režiser i scenarista Bernardo Bertoluči, vrhunac svoje karijere
je dostigao sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog vekafilmovima "Konformista", "Poslednji tango u
Parizu", "Poslednji kineski car", odneo čak 9 Oskara jedne godine i postao jedini italijanski režiser sa tom
nagradom. Preminuo je 2018. godine u 77. godini života, a skandal sa seksualnim nasiljem na snimanju filma
"Poslednji tango u Parizu", bacio je mrlju na njegovu zaostavštinu...

Nakon snimanja ovog filmskog remek dela koji kulminira famoznom seksualnom scenom sa maslacem kao
lubrikantom, Marija Šnajder se okrenula drogama i nekoliko puta je sebi pokušala da oduzme život. I, upravo
ta scena silovanja je najviše šokirala publiku i kritiku, film je proglašen sramotnim, a u nekoliko zemalja je
bilo zabranjeno njegovo prikazivanje...

Screenshot_26.png

Marija Šnajder je stekla svetsku slavu, ljudi su je prepoznavali na ulici, ali njen život je krenuo lošim smerom.

"Postati slavnom bilo je zastrašujuće. U to vreme nismo imali telohranitelje, a ljudi su često mislili da sam ja
ista kao lik kojeg sam igrala na filmskom platnu i pokušavali su tako da se ophode prema meni. Doživela sam
toliko mnogo neprijatnosti...", prisećala se Marija.

Zbog čitavog tog cirkusa sa slavom okrenula se drogama.

"Počela sam s travom, prešla sam kasnije na kokain, LSD i heroin. Bio mi je to nekakav beg od stvarnosti.
Bile su to lude sedamdesete i u to vreme svašta se događalo", rekla je Marija.

Marija Šnajder, Marlon Brando

Zvezde filma Marlon Brando i Marija Šnajder

Screenshot_2.png

Screenshot_5.png

Screenshot_6.png

Screenshot_9.png

Screenshot_14.png

Evo scene silovanja u filmu:

Na kraju, mada kasno i nešto pošteno:

Screenshot_24.png

Screenshot_25.png

Nesrećna Marija umrla je od raka pre 12 godina...

Pitamo se na kraju: koliko je tanka linija između krivočnog i umetničkog dela?

.
Један тривиа детаљ.

Код нас је била расправа да ли да се филм приказује управо због "проблематичне" сцене, па је одлучено да се приказује и то од 22:00 што је била касна пројекција.

У то време све се већ у 23:00 затварало и радили су једино драгстор у Нушићевој, Последња шанса на Ташу и ноћни клуб поред Кнез Михајлове, а малолетни суграђани могли су да уђу само у пратњи одраслих и била је прописана провера личних карата гледалаца приликом уласка (што се наравно није испоштовало).

Сјајан филм, као уосталом и остали филмови те генерације италијанских режисера, нешто старијег Фелинија, затим Пазолинија, браће Тавијани, Лилијане Кавани, Бертолучија...

Ваљда је последњи Бертолучијев филм Сањари, на који сам случајно релативно недавно налетео. Мотао канале и налетим на филм немам појма о чему се ради, али видим да има "оно нешто" па одгледам до краја.

Одличан филм, са много постављених питања, а поврх свега Ева Грин...

.

Poslednja izmena:

Back