Pročitah Neznanac - Nove avanture
Zaista izvanredan strip 10/10
Wooow iskreno i ocekivao sam dobar strip ali bas ovako dobar ono sumnjam, posto na ovoj priči nije radio sada već nažalost odavno pokojni Magnus (tvorac kod nas kultnog Alan Forda) nisam bio siguran hoće li priča baš biti na nivou ona originalna 2 integrala medjutim ispade sjajna i verovatno još i bolja (definitivno najbolja priča u serijalu uz onu priču o Če Gevari u Boliviji), takodje crtež je prelep i svakako bolji nego u originalnim pričama ali Bože moj ipak je strip izašao 30,40+ godina kasnije u odnosu na tih 10-ak priča što čine ta 2 integrala.Inače radnja se odvija u podeljenom Berlinu 1987. pred kraj hladnog rata i savršeno obradjuje i dočarava atmosferu iz oba dela Berlina u to vreme, ono imamo Štazi, bivše naciste, KGB-ovce, radikalne levičare pripadnike Bader-Majnhof grupe (RAF) , korumpirane političare i birokrate gde se više ne zna ko za koga i koju službu radi, takodje pomalo zbunjeni protgonista nije bio previše svestan da je taj Istočni blok krenuo polako da se kompletno urušava i da svako gleda da nakon toga preživi (bilo politički ili bukvalno) i da istrguje sa kim može i sa onim što ima, takodje u priči primećujemo i kontrast dva Berlina i mračni, sivi i depresivni Istočni Berlin, tmurne ulice i prazne prodavnice i sa druge strane šljašteći Zapadni Berlin koji više liči na Las Vegas i koji je utonuo u dekadenciju i kandže potrošačkog društva i konzumerizma, droge, narkomanije, prostitucije, itd , ono iako jedan grad dva totalno različita sveta gde je svaki mračan i jeziv na svoj način.
Takodje u priči imamo malo i vremenske skokove koji opisuju sta se desavalo nakon zavrsetka originalne price i kako je nas junak dospeo u Istočni Berlin i poceo da radi za Štazi, isto iako strip kao špijunski krimi-triler ima malo zamršenu radnju ipak je lak za pratiti i relativno brzo se čita, tako da od mene sve preporuke. Iskreno Neznanac mi postade jedan od omiljenih serijala.
E da jedina da kazem mana je to sto priča nije kompletirana i zaokružena i sto se završava blažim "cliffhunger-om" što mi je bilo malo čudno ali vidim na netu da ima još dve knjige i da se priča nastavlja, inače te nove dve knjige koje se nastavljaju na ovu su izasle jedna mislim pretprosle godine a druga izlazi sad krajem ove godine, tako da nadam se da će ČK ili neko objaviti i te dve knjige (a verujem da hoće sa manjim zakašnjenjem kao što su objavili i ovu i ona originalna 2 integrala negde 2 godine nakon njihovog izlaska u Italiji).
Inače možda i najbolji strip o kome se najmanje priča.