Poskupljenje auto-gasa, uskoro još viša cena

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Cena auto-plina na benzinskim pumpama juče porasla za dva do pet dinara po litru. Pre 12 meseci TNG bio jeftiniji za 20 dinara. Uskoro sledi novo poskupljenje

eko-gas_620x0.jpg

CENA tečnog naftnog gasa (TNG) na skoro svim benzinskim pumpama u Srbiji porasla je od dva do pet dinara po litru, pa se juče popularni auto-plin prodavao i za 86,9 dinara po litru! Rast cena u veleprodaji, međutim, najavljuje još jedno poskupljenje ovog goriva u maloprodajnim objektima.

Prošle godine, tačnije 24. juna, TNG je na pumpama u našoj zemlji koštao između 58,90 i 65 dinara po litru, što znači da je ovo gorivo sada skuplje više od 20 dinara! Pri tome, treba znati da su srpski vozači lane potrošili 271.000 tona ovog goriva!

Uobičajeno, zbog sezonskog odnosa smeše propana i butana, cena auto-gasa leti značajnije padne i ovo gorivo je jeftinije nego tokom zimskih meseci. Ove godine se to nije desilo. S obzirom na to da su veleprodajne cene ovog derivata za poslednjih dvadesetak dana porasle za oko tri dinara, jasno je da je samo pitanje dana kada će i u svim maloprodajnim objektima ovo gorivo, koje koristi oko petine vozača u Srbiji, opet dobiti nove, više cene.

- TNG je poskupeo na našim pumpama jer je poskupeo i na svetskom tržištu - kaže za "Novosti" Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Tu u suštini nema mnogo filozofije, radi se o zakonu ponude i potražnje, a pri tome na cenu utiče još mnogo faktora.

Zasad nema nagoveštaja da bi mogli da poskupe benzin i dizel, ali ako se situacija oko Iraka dodatno zakuva, moguće je da u "nebo polete" i cene sirove nafte na svetskim berzama, što bi svakako uticalo i na poskupljenje na našim pumpama.

Zanimljivo je da je sada TNG u Srbiji među najskupljima u regionu sa 0,75 evra za litar. Za litar ovog goriva vozači u BiH odvajaju 0,56 evra, u Makedoniji TNG staje 0,60, a u Crnoj Gori 0,68!

- Kod nas u Srbiji i nema prave konkurencije. Zato bi bilo dobro da se pojavi ozbiljan rival NIS-u i za nas, manje igrače na tržištu, ali i za kupce jer bi onda cene bile svakako niže - kaže Tatić.

AKCIZE BEZ MERE

Akciza na TNG povećana je 1. januara ove godine za pet dinara po kilogramu i isto se očekuje i narednog 1. januara. Benzin i dizel će, za isti period "dobiti" akcizu uvećanu za svega 40 para.

Državi jednostavno nije u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro, bila dosta manja nego za benzine i dizele. Čak ni "eko-faktor", koji je ranije bio na strani TNG derivata, sa dolaskom bezolovnih benzina i evrodizela na tržište više nije toliko značajan da bi "prislio" nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja. Po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene litre TNG Srbija je apsolutni lider u regionu.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...4-Poskupljenje-auto-gasa-uskoro-jos-visa-cena
Opet poskupljuje TNG gorivo za 5 dinara po litru.

Prosle godine je u isto ovo vreme TNG bio jeftiniji za 20 dinara po litru nego sada.

U BIH TNG kosta 53 dinara litar , u Bugarskoj 63 dinara litar ,kod nas 87 dinara litar....

Svuda je jeftinije nego kod nas zahvaljujuci tome sto mi imamo naprednjacke krvopije i narodne unesrecitelje na vlasti...

Inace navodi u clanku o ceni TNGa u komsiluku nisu tacni . U Republici Srpskoj litar TNG-a 0.46 evra litar!

Samo da se zna, u Republici Srpskoj cena je 0,46 eura/litar.Ko ne veruje nek predje granicni prelaz Trbusnica i nek se uveri.Ja uvek tamo sipam.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (DusanLo, 25. jun 2014 22:07)

Kod nas TNG SKORO DUPLO SKUPLJI NEGO U REPUBLICI SRPSKOJ!

PLJACKA GAMAD NAPREDNJACKA PLJACKA

SRPSKE OVCE BLEJE I MEKECU - A MAKAZE ZVEKECU!

2002 kada sam prvi put ubacio plinski uredjaj plin je kostao 22 dinara.

sada je 86.to je skoro 4 puta skuplje i ne mogu kriviti ni samo sns jer su u ovih 12 godina na vlasti bili i dss i ds i svi ostali.

mislim da su sve partije bile na vlasti u ovih 12 godina a cene rastu kao da postoji samo jedna partija.

sada je 86.to je skoro 4 puta skuplje i ne mogu kriviti ni samo sns jer su u ovih 12 godina na vlasti bili i dss i ds i svi ostali.

mislim da su sve partije bile na vlasti u ovih 12 godina a cene rastu kao da postoji samo jedna partija.

nemoj pogreshno da me shvatish,
ali bih voleo da mi objasnish u chemu je razlika izmedju ovih ili onih?
da te podsetim, pola ds-a je preshlo kod ovih...
Jasno mi je da su kupili diplome, doktorate, magistrature, radna mesta,
sve mi je to jasno, i jasno mi je kako ceo sistem funkcionishe,
al mi nije jasno da ne mogu da na neka odgovorna mesta stave ljude sa IQ preko broja cipela!
ima u Srbiji i shkolovanog sveta, pa nek nadju nekog, i nestranachku lichnost,
koja se bar razume u to chime rukovodi...
al mi se ipak chini da previshe trazhim...shkolovan svet nece da ima nishta sa njima...

To je poenta cele price!

naravno...
i dok se neko ozbiljan ne zapita, zashto je to tako,
bice nam ovako, ako ne i josh gore...
jutros slusham na dnevniku, kako je oblast u kojoj najvishe zaostajemo za EU, zashtita zhivotne sredine...
evo im odlichna prilika da to isprave, i da se pozabave tom oblashcu, recimo,
stimulisanjem upotrebe alternativnih goriva...
samo, mislim da od tog posla nema nishta...
nemaju ovi svest o bilo chemu, a kamoli o odrzhavanju i zashtiti zhivotne sredine...
jbga, to je zato jer imaju doktorate iz menadjmenta (ovo dj je namerna greshka),
pa nemaju specijalistu za ekologiju...
da im je jedan Dulic, sve bi bilo resheno...al nece chovek u sns da predje...zlikovac! :mrgreen:

naravno...
i dok se neko ozbiljan ne zapita, zashto je to tako,
bice nam ovako, ako ne i josh gore...
jutros slusham na dnevniku, kako je oblast u kojoj najvishe zaostajemo za EU, zashtita zhivotne sredine...
evo im odlichna prilika da to isprave, i da se pozabave tom oblashcu, recimo,
stimulisanjem upotrebe alternativnih goriva...
samo, mislim da od tog posla nema nishta...
nemaju ovi svest o bilo chemu, a kamoli o odrzhavanju i zashtiti zhivotne sredine...
jbga, to je zato jer imaju doktorate iz menadjmenta (ovo dj je namerna greshka),
pa nemaju specijalistu za ekologiju...
da im je jedan Dulic, sve bi bilo resheno...al nece chovek u sns da predje...zlikovac! :mrgreen:

jedina svest koju oni imaju jeste svest o pljacki naroda i trosenju krvavo opljackanih para od naroda.

jedina svest koju oni imaju jeste svest o pljacki naroda i trosenju krvavo opljackanih para od naroda.

mislim da si to loshe formulisao...
jedina svest koju imaju je o tome da se nafatiraju dok su u mogucnos...
jer,realno govoreci, 4 godine brzo prodju, mnogo je toga za ukrasti, a tako malo vremena...
mislim da treba da predlozhimo parlamentu da im mandat traje bar 6 godina,
msm, opushtenije ce da kradu, ne moraju da zhure...

- - - - - - - - - -

Da se razumemo, i u drugim zemljama se takodje krade od naroda, ali oni bar daju nesto tom istom narodu da moze da zivi.
Kod nas se samo krade, bez da se daje bilo sta narodu. Ili ces crci ili ces se snaci nekako i pritom buti u vecitim dugovima :dash:

naravno, sve zemlje sveta imaju odredjen stepen korupcije, uglavnom na najvishem nivou,
al ovi nashi su taj najvishi nivo sveli da pijachno cenjkanje,
a od mita su napravili nauku - mitologiju!

Zapravo MOGU da se krive aktuelne vlasti, ja plin imam nepune 4 godine, za tih 45-6 meseci plin je od 56 dinara te prve godine dostigao u naredne 2 nekih 8 dinara vise, a u zadnje 2 koliko, 20 dinara vise (za 5 meseci ce biti bar 25 kad ode akciza na preko 40 dinara)!?

ja sam i ocekivao da ce poskupeti..cekalo se da pola ljudi predje na gas i onda samo da roknu cenu..zar je neko pomislio da ce ostaviti po povoljnoj ceni nesto sta narod masovno koristi..izjednacice se to sve na isti nivo..gas ce imati nizu cenu nego gorivo ali sobzirom da se i vise trosi sve ce to biti nivelisano uskoro.

Mislis njihova, negde gore procitah da pise da je sad 36 dinara i ide jos 5 dinara gore od 1.1.2015. godine, sto je mnogo-mnogo je bre, zasto kod nas pola cene goriva mora da bude akcija za gorivo, GDE to jos ima i sta rade sa tolikim parama, po ovoj analizi da smo lane potrosili 271 000 tona (garant i vise jer ima i na crno snabdevanja, ovi uz granicu kupuju preko cesto...) to je 80-ak miliona EURA na akcizama samo na plin!? Ranije su pricali da su te pare one koje koriste za sredjivanje puteva, nesto ne vidim da se ista radi po Srbiji, taj koridor 10 rade jos od Slobe i nista...

Mislis njihova, negde gore procitah da pise da je sad 36 dinara i ide jos 5 dinara gore od 1.1.2015. godine, sto je mnogo-mnogo je bre, zasto kod nas pola cene goriva mora da bude akcija za gorivo, GDE to jos ima i sta rade sa tolikim parama, po ovoj analizi da smo lane potrosili 271 000 tona (garant i vise jer ima i na crno snabdevanja, ovi uz granicu kupuju preko cesto...) to je 80-ak miliona EURA na akcizama samo na plin!? Ranije su pricali da su te pare one koje koriste za sredjivanje puteva, nesto ne vidim da se ista radi po Srbiji, taj koridor 10 rade jos od Slobe i nista...

pa te pare u nestale u rekordnom roku...:lol:
umesto da stimulishu upotrebu alternativnih, ekoloshkih, jeftinih i dostupnih energenata,
oni rade sve suprotno...
gasnu elektranu, elektranu za proizvodnju prirodnog gasa, mozhe da napravi svaki seljak koji poseje detelinu...
ali ne postoji shansa da on dobije potrebne dozvole, i da se obezbedi skladishtenje tog gasa...
ili postoji, ali to toliko dugo traje, i toliko para koshta, da je to iluzorno...
tri godine i 64 papira - za elektrichni generator koga pokrece potok snage 2 kW,
bez investicije kupovine istog, i bez troshkova za vadjenje tih papira...
pa ti vidi....

a eto juce vucic kuka kako smo po pitanju ekologije zagazili u crveno.valjda je to boja za ocajnu situaciju.

krivili koga hoces ili ne krivili isto nam je ali ovi sada su najgori.

izmislise reatest,povecavaju cene ali cudice se kad im priliv bude sve manji.

i sada pricaju kako je priliv novca u budzet manji od ocekivanog a bice jos manji jer skakanjem goriva skacu cene, skakanje cena donosi da se procentualno veci iznos trosi na hranu a manji na gorivo pa ce porodica umesto npr 5000 mesecno trositi 4000 i manje ici autom.

a eto juce vucic kuka kako smo po pitanju ekologije zagazili u crveno.valjda je to boja za ocajnu situaciju.

krivili koga hoces ili ne krivili isto nam je ali ovi sada su najgori.

izmislise reatest,povecavaju cene ali cudice se kad im priliv bude sve manji.

i sada pricaju kako je priliv novca u budzet manji od ocekivanog a bice jos manji jer skakanjem goriva skacu cene, skakanje cena donosi da se procentualno veci iznos trosi na hranu a manji na gorivo pa ce porodica umesto npr 5000 mesecno trositi 4000 i manje ici autom.

plus je sve manji broj ljudi koji ce placati ateste i reateste,
koji ce koristiti alternativna goriva, jer ce majmunchine da izjednache cenu plina i benzina,
i nikom vishe nece pasti na pamet da ugradi plin ili metan...
pritom, zbog nepostojece infrastrukture, vec energetski zaostajemo za svetom,
i koristimo najskuplje energente (struju) umesto da se realno koristi gas gde god to mozhe,
al dzaba...mozhemo samo da zhalimo sebe shto zhivimo u ovakvoj zemlji...

povecanjem dazbina samo kreiraju situaciju da ljudi manje trose a samim tim ceo sistem porezovanja pada jer kad nema kupovine nema ni obrtanja novca nema ni uliva novca u budzet...ako nesto ne kupis nemas nasta ni porez da platis.

padaju na osnovnoj stvari iz ekonomije (ne samo ovi sad, i ovi prethodni nista bolji nisu bili)
svi misle da je kljuc para u budzetu uzimati sto vise od ljudi umesto da relaksiraju ljude i omoguce im da trose, dignu im standard....tek tad ce krenuti porast priliva u drzavnu kasu.

dovoljno je samo pogledati bogate drzave.. tamo gde narod ima..imaju i drzave a tamo gde narod lose zivi ni drzave nemaju para.

to je zacarani krug koji se ne resava vecm nametima nego dizanjem standarda...kao sto iz kamena ne mozes iscediti vodu, tako iz siromasnog gradjanina ne mozes iscediti novac.

povecanjem dazbina samo kreiraju situaciju da ljudi manje trose a samim tim ceo sistem porezovanja pada jer kad nema kupovine nema ni obrtanja novca nema ni uliva novca u budzet...ako nesto ne kupis nemas nasta ni porez da platis.

padaju na osnovnoj stvari iz ekonomije (ne samo ovi sad, i ovi prethodni nista bolji nisu bili)
svi misle da je kljuc para u budzetu uzimati sto vise od ljudi umesto da relaksiraju ljude i omoguce im da trose, dignu im standard....tek tad ce krenuti porast priliva u drzavnu kasu.

dovoljno je samo pogledati bogate drzave.. tamo gde narod ima..imaju i drzave a tamo gde narod lose zivi ni drzave nemaju para.

to je zacarani krug koji se ne resava vecm nametima nego dizanjem standarda...kao sto iz kamena ne mozes iscediti vodu, tako iz siromasnog gradjanina ne mozes iscediti novac.

apsolutno...
samo, nerealno je ochekivati od doktora menadzmenta elementarna znanja iz ekonomije,
jer su ishli u poljoprivredne shkole, a doktorate zavrshavali na livadama...:roll:
i shto reche, ne samo ovi, nego i oni pre njih...
pa mi smo imali vecu stopu proizvodnje 1999. posle bombardovanja nego bilo koje godine unazad 10 godina!
strashno!

Nije stvar u kvantitetu, vec u kvalitetu. Mozda se dosta proizvodilo, ali realni ekonomski pokazatelji su bili izuzetno losi, recimo BDP, prosecna zarada, pokrivenost uvoza izvozom, prihodi, rashodi, itd.

pa ako niko drugi, crvena zastava je radila u full-u, a apsolutno imaju i kvalitet...recimo...
a o spoljnim pritiscima, finansiranju iz ''neformalnih" izvora, posledicama sankcija...o tome bolje da ne prichamo...
spamujemo.

odlican post.

TO je pokazatelj da nasom drzavom od 2000te godine upravljaju totalni umobolnici, ludaci i manijakalne lopine kojima je za cilj jedino licno bogacenje pljackom drzavnog novca i imovine , kao i uhlebljavanje sto vise svojih stranackih parazita preko grbace postenih i radnih ljudi.

- - - - - - - - - -

I akciza od 6 dinara dogura na preko 40 dinara od 2015 godine

Tj 8 puta vise

A putevi nikad gori i sa nikad vise rupa.

Back