Posesivnost...

Imam jednu posesivnu drugaricu. Smetalo mi je na početku. Međutim, posle sam je prihvatila kao takvu, niko od nas nije savršen, a znam da je u biti dobronamerna...
Mislim da posesivnost dolazi iz potrebe za pripadanjem, straha od neizvesnosti života.
da tako je...
imam i ja posesivne osobe u okruzenju, kada preteraju stavim im malu distancu :lol:

Kako reagujete ako je neko posesivan u odnosu na vas...
Da li vas to gusi ili vam to daje osecaj sigurnosti?

I sta je posesivnost, zasto je neko posesivan...

..granica tolerancije ..
..jedna od limbičkih karakteristika ...emocija, a ne nagon..može da se sabije u jednu tačku ili da se rasprostire po moždanim hemisferama u zavisnosti od nadražaja koji primaju receptori zvani čula ..

Pošto sa 7. kućom u Vodoliji i Venerom u njoj nisam posesivan, na prejaku posesivnost gledam kao na nešto užasno.

A najgori su mi likovi koji ne dozvoljavaju da se družiš sa osobama suprotnog pola, čime žele da budu sigurne da ih kao nećeš varati.

Na posesivnost gledam, kao na ono kad malo dete zgrabi igračku, i neće da je da nikom drugom, već da je zadrži samo za sebe. Preneseno na ljude, to mi dođe kao da te neko gleda, kao stvar, objekat, samo njemu namenjen.

I da, to je odlika prevelike nesigurnosti i nepoverenja. Pre svega nepoverenja u sebe i svoje kvalitete, pa i u samu vezu.

Pošto sa 7. kućom u Vodoliji i Venerom u njoj nisam posesivan, na prejaku posesivnost gledam kao na nešto užasno.

A najgori su mi likovi koji ne dozvoljavaju da se družiš sa osobama suprotnog pola, čime žele da budu sigurne da ih kao nećeš varati.

Na posesivnost gledam, kao na ono kad malo dete zgrabi igračku, i neće da je da nikom drugom, već da je zadrži samo za sebe. Preneseno na ljude, to mi dođe kao da te neko gleda, kao stvar, objekat, samo njemu namenjen.

I da, to je odlika prevelike nesigurnosti i nepoverenja. Pre svega nepoverenja u sebe i svoje kvalitete, pa i u samu vezu.

da.........

Očekujem da se mogu pouzdati u ono što moj partner govori; a to znači da će biti na mestu na kojem je rekao da hoće, i s ljudima koje je naveo.

Ne volim nikakva iznenađenja, ni lepa.

Verujem da se privatni posed treba braniti svakim raspoloživim oružjem, i oslobodila bih svakog ko počini nedelo privatni posed braneći. Teritorijalna sam i control freak.

Između ostalog i jarac, s podznakom škorpije. :mrgreen:

Nemam nikakav problem sa svojom ličnom, i/ili profesionalnom određenošću; mada sam svesna da ga imaju drugi.

Verujem, skroz nastrano, da problem nije uvek u nastranosti; već u okruženju s kojim ćete bolest podeliti. Postoje situacije kad je poremećaj upravo ono što drugoj strani treba.

On i tako ostaje poremećaj. Ali, ako ne šteti ni tebi ni njemu; i najveći uticaj na društvo ostvaruje materijalom za olajavanje - onda svi profitiraju, zar ne?

Odakle samo ta pasija da se sve i uvek neizbežno mora lečiti? U jednoj civilizaciji koja nikad nije izlečila ništa vredno pomena, sviranje onoj stvari, da prostite.

Zamajavanje.

Svakako gusi,to radi jer je nesiguran u sebe i ima manjak samopouzdanja... ponasa se prema osobi kao prema predmetu,kao da ako ste u vezi vi ste njegova svojina i ima puno pravo na vas i na vas zivot.

Posesivnost nije ljubomora , posesivnost je čak svojevrsna preventiva ljubomori. Posesivnost je zahtjev za odanosti , i ako je između dvije osobe koje svojom voljom stvaraju odnos ne bi trebala biti problem, mjera je individualna i ako nije pogođena neminovan je razlaz.

Ja imam 2 primera koja su preslikana sto se tice dijagnoze. Svekrvu i njenog decka. Samo sto i ona ima tu dijagnozu, jer sam procitala clanak jednog psihijatra da za razliku od muskaraca zene reaguju tako sto uvek krive 3. osobu. Npr. ako on privede neku kuci, ona je *****, kurvetina raspala itd... Uvek je ona neka kriva, a ne on koji je priveo i sl. Sa tim problemom za mene inace neresivim zivim vec duze vreme. Ja sam zavrsila na psihoterapiji, a ne oni. Jer nemam kontrolu nad svojim zivotom i ne mogu da ih izbacim iz mog zivota jer zivim sa svekrvom, a decko njen zivi 30m od nas. AKo ona spava kod kuce, on dzedzi na livadici prekoputa i spijunira nas. Ma da ne duzim pricu, svo ponasanje je prepisano iz dijagnoze. ALi mi je najjace kod tih ljudi sto us vakom odnosu suprotnih polova postoji sexualna nota. Tipa ako mom muzu dodju drugarice, ona mene zove na mob i znacajno sa podsmehom me obavestava da su mu dosle drugarice. Ako ja odem kod komsije na kafu, on je ukrao sta god ja izgubim negde u kuci na 1 dan i sl. Igranka bez prestanka, ne znam sta da radim, utice mi jako negativno na brak. Psihoterapija mi pomaze samo da kontrolisem bes koji osecam, jer mi udaraju u "moj" sistem vrednosti, ali mi ne resava problem.

Naravno da gusi!Posesivna osoba je u stalnom strahu da ce izgubiti osobu koja joj znaci,zeli da je zadrzi samo za sebe,da ima stalnu kontrolu nad njom...To nije ljubav,to je egoizam,nesigurnost u samog sebe,svoje sposobnosti i kvalitete....
Bolest:aha:

gusi. nazalost svako ko mi je znacio imao je problem sa tom osobinom...vise mi je smetao stav 'oh, pa takav sam'.
na svim svojim mana treba raditi i verujem da posesivnost/ljubomora kroz rad na sebi moze da se svede na minimum...i to pricam iz svog iskustva.

Laici bi rekli: da, ako sam za njeg platio; ovako ili onako.

Ali ja verujem da se drugo ljudsko biće može posedovati jedino ako ti dopusti.

Ima i toga. Nažalost?

Tačno, neki ljudi zaista uživaju da pored sebe imaju posesivne osobe. To mi nekako ide u tom pravcu da takvi ljudi nemaju svoje ja i ne žele nikada da preuzmu bilo kakvu vrstu odgovornosti.

Back