Posao varioca u Juznoafrickoj Republici?

• Začetnik teme Začetnik teme Dany6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav,zna li mi neko reci kakvi su uslovi za varioca u Juznoafrickoj Republici?
Kako se radi,kolike su plate i ima li nasih firmi koje salju tamo?
Cuo sam da je fino placeno?
Nije lak odgovor, ja nisam bio ali znam neke koji su bili u JAR. Koliko znam niko nije bio preko naše firme nego uglavnom hrvatske, slovenačke, itd. Uzak je to krug ljudi, moraš da si u kontaktu da bi znao ko nudi posao i gde se radi ulazna proba. Skoro isključivo se radi argon (TIG) postupak, ulazne probe su rigorozne, radi se spoj cevi pod 45° ili neka druga zaebana pozicija, na ogledalo i tako nešto. Bez jakog iskustva ne pomišljaj da ćeš proći. Drugar koji je bio dole pre neku godinu imao je 30 evra sat i plaćen smeštaj.

Dobri varioci su svuda cenjeni i dobro placeni,sem kod nas.
I u Srbiji dobro zaradjuju. Po firmama koje se bave izradom celicnih konstrukcija u zavisnosti od iskustva rade za 1500-2000 eura. A cujem da oni koji rade kao zavarivaci rezervoara i cevovoda mogu da ubodu i vise. Napolju zaradjuju dva puta vise ali jos veci omer je u nekim ddrugim strukama.

Belci su vec uglavnom pobegli iz Juzne Afrike jos pre 20-tak godina. Upoznao sam neke nase ljude koji su 90-tih otisli u JAR "trbuhom za kruhom", 2005-06 su iz JAR-a izbegli za Kanadu (rekose mi da je vise belih porodicae otislo za Australiju nego za Canadu ili EU).
Skoro sam gledala snimak, red pred USA ambasadom za iseljeničke vize, a okolo naoružani čuvari. Sve je gore i ono što je ostalo rasprodaje šta može i beži. Baš je zagudilo dole.

I u Srbiji dobro zaradjuju. Po firmama koje se bave izradom celicnih konstrukcija u zavisnosti od iskustva rade za 1500-2000 eura. A cujem da oni koji rade kao zavarivaci rezervoara i cevovoda mogu da ubodu i vise. Napolju zaradjuju dva puta vise ali jos veci omer je u nekim ddrugim strukama.
Bilo bi lepo ali daleko su ti te cifre od istine. Možda na nekom remontu u elektrani argonski odličan zavarivač ima oko 1000 din satnica ali to je terenski rad... Konstrukcije to se radi MAG postupak to se plaća manje. U kontaktu sam sa kolegama u Srbiji plata je u proseku za redovno radno vreme oko sto hiljada. Onaj ko ima sto pedeset hiljada mora da radi prekovremeno i radne subote, vari da mu oči ispadnu...

Belci beže glavom bez obzira iz JAR, bukvalno. Pogledaj malo snimke po netu i biće ti jasno.
Dole je genocid nad Belcima i nikom ništa. Pojma nemate kakav je kriminal u JAR - kolega je bio dole. Od hotela do radnog mesta prevozili ih naoružani čuvari, nigde sam van hotela se ne preporučuje posebno u crnačke delove. On je bio pre neku godinu, sa radnog mesta jedva su izvukli živu glavu kad su ih napale kolege crnci. Radio je za neku hrvatsku firmu koja je morala po ugovoru da primi neki deo domaćih crnaca kao pomočne radnike i ako mogu da ih obuče za bravarske poslove. Posle godinu dana ništa nisu naučili i firma po ugovoru podeli im otkaze, oni upadnu na gradilište sa šipkama i počnu da udaraju sve redom nekima ruke i noge slomili. Bilo je i u novinama ovde kod nas.

Pozdrav,zna li mi neko reci kakvi su uslovi za varioca u Juznoafrickoj Republici?
Kako se radi,kolike su plate i ima li nasih firmi koje salju tamo?
Cuo sam da je fino placeno?
Да ли можда иимаш понуду за посао вариоца од Немачке фирме која ради у Мозамбику а ускоро креће и у ЈАР-у да ради рафинерију?

Dole je genocid nad Belcima i nikom ništa. Pojma nemate kakav je kriminal u JAR - kolega je bio dole. Od hotela do radnog mesta prevozili ih naoružani čuvari, nigde sam van hotela se ne preporučuje posebno u crnačke delove. On je bio pre neku godinu, sa radnog mesta jedva su izvukli živu glavu kad su ih napale kolege crnci. Radio je za neku hrvatsku firmu koja je morala po ugovoru da primi neki deo domaćih crnaca kao pomočne radnike i ako mogu da ih obuče za bravarske poslove. Posle godinu dana ništa nisu naučili i firma po ugovoru podeli im otkaze, oni upadnu na gradilište sa šipkama i počnu da udaraju sve redom nekima ruke i noge slomili. Bilo je i u novinama ovde kod nas.
Evo ako neko ne veruje, drugar mi je bio baš tamo
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svi...-intervenirali-su-i-vojska-i-policija-7369593
Jutarnji list
https://www.jutarnji.hr
'MLATILI SU IH METALNIM ŠIPKAMA, POLOMILI SU IM I RUKE I NOGE' ...

Pogrešio sam, ništa ih nisu naučili pet godina :lol: ”Mi ih pet godina nismo uspjeli obučiti da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Europe su kvalificirani zavarivači i inženjeri"

Vise od 50% varilaca otislo u inostranstvo,trbuhom za kruhom.

Koliko vekova su bili robovi, bukvalno, nekako ih i ne krivim. Svašta su im radili sad kukaju. Na jednom snimku ima neki put, kroz ruralni deo, sa obe strane beli krstovi belaca farmera koji su ubijeni. Ne biraju, sve redom bez milosti, cele porodice. Kuće su u rešetkama, deo gde su spavaće sobe rešetke. Aparthejd traje vekovima, to se ne zaboravlja tako lako i sad stiže na naplatu.

Vise od 50% varilaca otislo u inostranstvo,trbuhom za kruhom.
Zato ih i nema u Srbiji pa je za njima traznja i mogu da ubodu cifre 1500-2000.

Uostalom takva je prica u svim zanatskim strukama koje mogu da se "prodaju" negde napolje, nemate ni zidara, pogotovo tesara, vodovodzija, keramicara, elektricara, limara, stolara, bravara... ja sam dosta radio sa tim zanatlijama u gradjevinarstvu tokom moje karijere i imam imenik pun njihovih telefona, no kad sam pre 3 godine dolazio u Srbiju i hteo da sredim krov kuce na Fruskoj gori nisam mogao da nadjem tesara, sve koje sam imao u svom imeniku ili je pregazilo vreme (upokojili se ili si debelo u penziji) ili su u Nemackoj, Svedskoj, Kanadi. Na kraju sam nasao neke priucene majstore preko bivseg kolege koji je kao jos u poslu - sebi sam posle svega rekao "koji ti je to trebalo".

OK, i ranije su se raznorazni predstavljali kao majstori, pa koga prevare, ali je i bilo pravih skolovanih majstora, majstora sa pravim iskustvom te si mogao da odradis izgradnju ili popravku - danas uglavnom naleces na ljude koji glume majstore i tesko je naci nekoga zbog koga neces pojesti svoju jetru od nerviranja.

No, nije samo odlazak u inostranstvo razlog manjka pravih zanatlija, glavni razlog je sto zadnjih par decenija deca ne upisuju zanatske skole i smanjen natalitet. Tako da danas recimo u gradjevinskoj zanatskoj skoli na Zvezdari upisu jedno polovicno odeljenje zanatlija iako po kapacitetima mogu upisati 4-5, deca se klone tih zanimanja, sto neko na ovom forumu kaze "mnogo lakse je lupati dugme enter na tastaturi nego stemajzom i macolom beton".

Poslednja izmena:
Koliko vekova su bili robovi, bukvalno, nekako ih i ne krivim. Svašta su im radili sad kukaju. Na jednom snimku ima neki put, kroz ruralni deo, sa obe strane beli krstovi belaca farmera koji su ubijeni. Ne biraju, sve redom bez milosti, cele porodice. Kuće su u rešetkama, deo gde su spavaće sobe rešetke. Aparthejd traje vekovima, to se ne zaboravlja tako lako i sad stiže na naplatu.
Aman dosta više sa tom mantrom, pa ispade da je u redu vraćati zločine, čak i poželjno? Kako ne kriviš nekoga ko ubije? Ja sad ubijem nekoga čiji je deda pre 100 godina ubio mojeg dedu. Zbogom pameti.

Zato ih i nema u Srbiji pa je za njima traznja i mogu da ubodu cifre 1500-2000.

Uostalom takva je prica u svim zanatskim strukama koje mogu da se "prodaju" negde napolje, nemate ni zidara, pogotovo tesara, vodovodzija, keramicara, elektricara, limara, stolara, bravara... ja sam dosta radio sa tim zanatlijama u gradjevinarstvu tokom moje karijere i imam imenik pun njihovih telefona, no kad sam pre 3 godine dolazio u Srbiju i hteo da sredim krov kuce na Fruskoj gori nisam mogao da nadjem tesara, sve koje sam imao u svom imeniku ili je pregazilo vreme (upokojili se ili si debelo u penziji) ili su u Nemackoj, Svedskoj, Kanadi. Na kraju sam nasao neke priucene majstore preko bivseg kolege koji je kao jos u poslu - sebi sam posle svega rekao "koji ti je to trebalo".

OK, i ranije su se raznorazni predstavljali kao majstori, pa koga prevare, ali je i bilo pravih skolovanih majstora, majstora sa pravim iskustvom te si mogao da odradis izgradnju ili popravku - danas uglavnom naleces na ljude koji glume majstore i tesko je naci nekoga zbog koga neces pojesti svoju jetru od nerviranja.

No, nije samo odlazak u inostranstvo razlog manjka pravih zanatlija, glavni razlog je sto zadnjih par decenija deca ne upisuju zanatske skole i smanjen natalitet. Tako da danas recimo u gradjevinskoj zanatskoj skoli na Zvezdari upisu jedno polovicno odeljenje zanatlija iako po kapacitetima mogu upisati 4-5, deca se klone tih zanimanja, sto neko na ovom forumu kaze "mnogo lakse je lupati dugme enter na tastaturi nego stemajzom i macolom beton".
Danas svi hoce na "Enter" da zarade paruzdine,a nisu svesni da kao zanatlije mogu mnogo zaraditi,samo treba raditi.

Back