Zato ih i nema u Srbiji pa je za njima traznja i mogu da ubodu cifre 1500-2000.
Uostalom takva je prica u svim zanatskim strukama koje mogu da se "prodaju" negde napolje, nemate ni zidara, pogotovo tesara, vodovodzija, keramicara, elektricara, limara, stolara, bravara... ja sam dosta radio sa tim zanatlijama u gradjevinarstvu tokom moje karijere i imam imenik pun njihovih telefona, no kad sam pre 3 godine dolazio u Srbiju i hteo da sredim krov kuce na Fruskoj gori nisam mogao da nadjem tesara, sve koje sam imao u svom imeniku ili je pregazilo vreme (upokojili se ili si debelo u penziji) ili su u Nemackoj, Svedskoj, Kanadi. Na kraju sam nasao neke priucene majstore preko bivseg kolege koji je kao jos u poslu - sebi sam posle svega rekao "koji ti je to trebalo".
OK, i ranije su se raznorazni predstavljali kao majstori, pa koga prevare, ali je i bilo pravih skolovanih majstora, majstora sa pravim iskustvom te si mogao da odradis izgradnju ili popravku - danas uglavnom naleces na ljude koji glume majstore i tesko je naci nekoga zbog koga neces pojesti svoju jetru od nerviranja.
No, nije samo odlazak u inostranstvo razlog manjka pravih zanatlija, glavni razlog je sto zadnjih par decenija deca ne upisuju zanatske skole i smanjen natalitet. Tako da danas recimo u gradjevinskoj zanatskoj skoli na Zvezdari upisu jedno polovicno odeljenje zanatlija iako po kapacitetima mogu upisati 4-5, deca se klone tih zanimanja, sto neko na ovom forumu kaze "mnogo lakse je lupati dugme enter na tastaturi nego stemajzom i macolom beton".