Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strumfeticna ja objasnjavam sta je po propisu i kako se plate obracunavaju.Raspitaj se po okolini, nadji nekog gasarbajteta pa pitaj kako prima platu! Ovde jeste ocigledno da kasni plata ali nigde neces naci da radis mesec i primis sledeceg prvog platu za predhodni mesec! U Srbiji moze sve ali kod privatnika i bez prijave! Plata nije primljena za juli mesec a ona se isplacuje u septembru, a sada je oktobar, pa mi objasni kako je to tri meseca? Ajde molim te, mi knjigovodje smo glupe :) Sto se strajka tice,prenosim ono sto je meni receno.....kojumba gradiliste S2 nije strajkovalo! Cak nisu ni pomenuli strajk!

Mnogo mi je zao sto ne mogu da odgovorim sa citatom, malo je drugacije kad kucas s' mobilnog.Elem, odnosi se na komentar 'davorpopovic' - mozda je sve ovo istina sto pricas ali meni je momku istekla viza i pre par dana mu je produzena. Inace je preko Siv-investa! Kazu stariji radnici koji su gore da nikada nisu strajkovali...(ogranicicu se na ovu godinu). Istina je da kasni plata oko 45 dana! Vama to nije jasno, meni kao knjigovodji jeste! Vi tvrdite da kasni tri meseca a nije tako.Mnogi stariji clanovi znaju kako se obracunavala plata u drzavnim ustanovama. Radis dva meseca pa ide obracun....ali nije ni bitno, plata kasni! Naravno ljudi koji su gore kaxu da nikome nisu ostali duzni ali to je info koji ja imam sa S2 ......
Ja sam samo rekao kako je bilo iz iskustva moga oca sa Siv-investom, a ne mogu da govorim o iskustvima drugih jer to ne znam. Inače to je bilo u Magadanu,a ne u Kujumbi. I platu još nije dobio za jun, pa ne znam koliko je to onda kašnjenje??? A i na gradilištu se govorilo da neki radnici dobijaju redovno platu, a drugi ne. Nadam se da je tvoj momak u ovoj drugoj grupi. :-)

Sve je moguce, mislim da vrlo jasno pisem,ogradjujem se o onom " rekla kazala " i opet ponavljam, ovo je informacija sa jednog gradilista ! Meni je takodje frka kad citam komentare tipa "moj otac ,moj muz" jer smo svi u istoj situaciji. Mada se i gnusam tipa "cuo moj rodjak ili pricao mi prijatelj" samo unose nervozu i dodatno opterecenje! Svako dobro Davore!

Vanja evo ja te kao zdravstveni radnik apsolutno razumem i kapiram te o cemu pricas...Strajka nije bilo ni u Magadanu niti su pomisljali na strajk.Na gradilistu u Magadanu takodje cekaju platu za Jul i Avgust,i bice isplaceno ovih dana..to su informacije od mog supruga sa kojim sam se veceras cula.
Strumfeticna ja objasnjavam sta je po propisu i kako se plate obracunavaju.Raspitaj se po okolini, nadji nekog gasarbajteta pa pitaj kako prima platu! Ovde jeste ocigledno da kasni plata ali nigde neces naci da radis mesec i primis sledeceg prvog platu za predhodni mesec! U Srbiji moze sve ali kod privatnika i bez prijave! Plata nije primljena za juli mesec a ona se isplacuje u septembru, a sada je oktobar, pa mi objasni kako je to tri meseca? Ajde molim te, mi knjigovodje smo glupe :) Sto se strajka tice,prenosim ono sto je meni receno.....kojumba gradiliste S2 nije strajkovalo! Cak nisu ni pomenuli strajk!

Ja sam samo rekao kako je bilo iz iskustva moga oca sa Siv-investom, a ne mogu da govorim o iskustvima drugih jer to ne znam. Inače to je bilo u Magadanu,a ne u Kujumbi. I platu još nije dobio za jun, pa ne znam koliko je to onda kašnjenje??? A i na gradilištu se govorilo da neki radnici dobijaju redovno platu, a drugi ne. Nadam se da je tvoj momak u ovoj drugoj grupi. :-)

To da na gradilistu neko dobija platu a neko ne je Davore tacno,to je i meni suprug rekao da neki nisu dobili platu ali mali broj njih,ali da radnici ne znaju sto je to tako.

Evo ja radim u Francuskoj i plata mi leze svakog prvog. I u Srbiji mi je bila do desetog. Sve zavisi od firme do firme. Inace treca sam generacija koja vodi gradjevinsku firmu u Francuskoj i sve zavisi od osobe do osobe. Moj deda je radnicima isplacivao plate zadnjeg radnog dana u mesecu. To kazem pre nego sto kazes da nemam pojma kakav je posao knjigovodje sto je i istina ali imam jednog od najjeftinijih i najmladjih (bez mnogo iskustva) knjigovodja. Sto znaci da ne postoji neka fora za koju ostali ne znaju. Doduse problem finansiranja plata novcem od trenutnog gradilista je problem ali ozbiljna firma treba da ima mogucnost da isplati radnike. Deda mi je bio ono sto ni jedna firma ne moze da kaze danas a to je pravi gazda. Inace imao je oko 450 stalnih radnika a nije mogao stalno od trenutnog gradilista da ih isplati.

Inace kada bi gore pomenuta firma rekla ljudima znate kako necete primati platu ni mesec dana nakon rada ne verujem da bi mnogi prihvatili rad u istoj. To je za mene bagra.

Poslednja izmena:
Evo ja radim u Francuskoj i plata mi leze svakog prvog. I u Srbiji mi je bila do desetog. Sve zavisi od firme do firme. Inace treca sam generacija koja vodi gradjevinsku firmu u Francuskoj i sve zavisi od osobe do osobe. Moj deda je radnicima isplacivao plate zadnjeg radnog dana u mesecu. To kazem pre nego sto kazes da nemam pojma kakav je posao knjigovodje sto je i istina ali imam jednog od najjeftinijih i najmladjih (bez mnogo iskustva) knjigovodja. Sto znaci da ne postoji neka fora za koju ostali ne znaju. Doduse problem finansiranja plata novcem od trenutnog gradilista je problem ali ozbiljna firma treba da ima mogucnost da isplati radnike. Deda mi je bio ono sto ni jedna firma ne moze da kaze danas a to je pravi gazda. Inace imao je oko 450 stalnih radnika a nije mogao stalno od trenutnog gradilista da ih isplati.

Inace kada bi gore pomenuta firma rekla ljudima znate kako necete primati platu ni mesec dana nakon rada ne verujem da bi mnogi prihvatili rad u istoj. To je za mene bagra.

pa ti, kako kazu, il gace obuci il krst skini. Prvo - ovde na forumu trazis posla da radis kao nekvalifik. radnik - sad kazes da vodis gradjevinsku firmu u Francuzkoj, a u medjuvremenu popravljas kompjutere ...
Ovo si ti pisao: http://forum.krstarica.com/showthread.php/275125-Posao-u-Rusiji?p=29008357#post29008357
Zasto zamajavas ljudi?

Poslednja izmena:
Donet je Pravilnik o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade (sa primenom od isplate za septembar)
27.08.2014.

Pravila u pogledu obračuna zarade, odnosno naknade zarade propisana su odredbama člana 121. Zakona o radu, i to:

poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun;
poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade, kao i obaveštenje da isplata zarade, odnosno naknade zarade, nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata;
obračun zarade, odnosno naknade zarade, poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec;

iz ovog sledi da obračun poslodavac ima pravo da radi još mesec dana nakon što je nastala obaveza, i tek nakon toga izvrši isplatu. Ja radim u firmi gde se plata isplaćuje poslednjeg dana u mesecu za tekući mesec, ali sam radila i u firmi gde su se na ovaj gore pomenuti način obračunavale zarade, i to je dozvoljeno zakonom. Znači da do 01.10. poslodavac može da obračunava zarade za avgust, pa tek nakon toga sledi isplata...e sad, zavisi koliko se ipak ta isplata čeka...

Član 51. Zakona o radu propisuje obavezu poslodavca da ukoliko ne isplati zaradu do 30. u tekućem mesecu za prethodni mesec, obračuna i uplati socijalne doprinose iz zarade i na zaradu najkasnije do tog roka.Osnovica za obračun doprinosa bez isplate zarade čini najniža propisana mesečna osnovica. Znači u tekućem mesecu za prethodni je redovna zarada. Do 30.08.2014. za Jul mesec, sve preko tog datuma se smatra kašnjenjem s`tim što poslodavac može da uplati samo poreze i doprinose do kraja 8 meseca za Jul, a da isplatu izvrši kasnije. S` obzirom da je sada deseti mesec plata kasni mesec dana. Srdačan pozdrav, knjigovodja.

Član 51. Zakona o radu propisuje obavezu poslodavca da ukoliko ne isplati zaradu do 30. u tekućem mesecu za prethodni mesec, obračuna i uplati socijalne doprinose iz zarade i na zaradu najkasnije do tog roka.Osnovica za obračun doprinosa bez isplate zarade čini najniža propisana mesečna osnovica. Znači u tekućem mesecu za prethodni je redovna zarada. Do 30.08.2014. za Jul mesec, sve preko tog datuma se smatra kašnjenjem s`tim što poslodavac može da uplati samo poreze i doprinose do kraja 8 meseca za Jul, a da isplatu izvrši kasnije. S` obzirom da je sada deseti mesec plata kasni mesec dana. Srdačan pozdrav, knjigovodja.

Tačno :)

Upravo tako, to sam slično malopre i ja napisala. S tim da zakon obavezuje poslodavca da uplati poreze i doprinose, a zarade...pa tu zakon nije toliko strog izgleda

Pozva mlocas teta iz Velesstroja kaze ides na nsp1 kujumba a treba sam na jamal,cim bude karta krecem,braco i sestre jel ima tamo civilizacije tj telefon net i ostalo
pretrazujem stranice unazad ali mi ne polazi za rukom da nadjem te podatke.Hvalalalal

Uz sve duzno postovanje na ovo podvuceno moram da odgovorim! Svaka cast tebi i tvom dedi, ako ste isplacivali odnosno primali zadnjeg dana u mesecu zaradu za taj mesec ili prvog sledeceg, kako ti kazes!! A svaka cast i tom vasem knjigovodji koji uspe da obracuna platu pre isteka meseca :) ne znam samo kako obracuna radne sate za taj poslednji radni dan .....bolovanje itd , jos ako imas 450 radnika..... :p Ja iskreno mislim da si ti pomesao malo to, da je deda isplacivao na ruke jer su radili na crno :))))) Ispravi me ako gresim!!

Procitah i da se javilo par kolega knjigovodja ,izneli zakon, i potkrepili moju tvrdnju da plata kasni mesec dana...............raduje me sto vas ima vise :hvala:

Dodala bih i ovo, JA NE BRANIM nikoga, a posebno ne firmu Siv Invest, samo pokusavam da smanjim tenziju medju nama!! Mnogo ljudi prati ovo a nisu clanovi, to smo i ja i moj momak radili dosta dugo!! Nemojte ubijati nekom volju i sansu da zaradi nesto!!

Pozdravljam forumase nije me bilo 2 meseca dosao sam sa Sabette...da obavestim one koji znaju i oji ne znaju stanje je sve gore u firmi plata ne zna se ni kad ce da bude,a sto je najcrnje dok smop cekali u Moskvi let za Bg ladno nas zovu iz firme celu nasu grupu da nam jave da nam je stiglo priglasenje i da su nam uradjene vize na 6 meseci za PUR PE...sto znaci **** lud zbunjenog dan pre isteka vize uspeli smo izaci iz rusije jer nam prevoz sa Sabete jedva obezbedise 7 dana smo cekali jebeni vrteljot...Hrana je katastrofalna jede se psenica i riza plus govedji jezici tako da ko ode na sabetu **** je jeza u ledja....nikad na gorem radilistu nisam bio NPS 2 je zlatna naspram sabette....eto toliko o mom prvom misljenju o sabati pa ko voli nek izvoli...Plat ko zna kad ce biti a za 10 dana i mozda manje treba da se vratim na jamalsku oblast,a sa kojim parama to jue vec malo veci problem

Sigurno ne lazes? Htedoh reci...ne govoris istinu :)

Poslednja izmena:

Mala,nije ona Strumfeticna,vec Strumfasticna. S t r u m f a s t i c n a :)

Priča kaže sledeće :whistling:: plata u petak 10.10.2014. i to cela, ne iz dva dela.:hej: Preslo se na obračun u Rubljama a ne kao do sada u USA...:besna: E sad štaće biti kad se probudimo to ne znam. Možda nam noge budu u lavoru:tease: a možda i u bazenu:vatromet: ( figurativno ako uplate celu platu ):zurka::zurka:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back