Posao u Rusiji (1)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi sto idemo u Sabettu cekali smo tri i po meseca ali nema pravila, sve zavisi koja se viza radi i na koliko, ima sigurno tu jos nekih stvari, uglavnom nikad se ne zna. Nama su pricali da ce se ici pocetkom oktobra pa smo stigli do januara a neko ode i za mesec dana !!!! Samo strpljenja i srecno !!!!

Ja cekam biznis vizu radi se za tri meseca . Idem prvi put . Valjda nece toliko da smore da cekam tri meseca ko vi za Sabetu . au brate .....:(

Treba mi savet iskusnijih, sta poneti a sta se dobija tamo. da naglasim da necu raditi na otvorenom, vec kancelarijski posao, ali svakako verujem da treba da ponesem sto vise toplijih stvari. ISto me zanima oko pribora za higijenu i ostalih sitnica bez kojih se ne moze.

Pošto sam već radio za Hopex i Velestroj, da objasnim neke stvari ljudima koji prvi put konkurišu ili čekaju duže na odlazak. Pre 3 godine sam se prijavio u firmu, nakon 2 dana obavio lekarski i onda čekao duga 4 meseca na odlazak.Tada je konkurisalo oko 2000 ljudi, a danas zbog još lošije ekonomske situacije mnogo više. Svima se pokupe pasoši pod izgovorom da se tako mora zbog priglašenja, a u stvari da ljudi ne bi vrdali negde drugde. Firma je platila lekarski pa je poštenije od nje tako objasniti ljudima. Posle toga su na stend baju izvesno vreme dok se sa nekog gradilišta ne ukaže potreba za određenim profilima i brojem radnika. Prvo idu, normalno Srbi smo, veze i vezice, a posle radi bubanj. Tako se desi da idu neki novi, neprovereni radnici, a dokazani kao Drinjača ostanu kod kuće. Nekad nema nikakvih pravila, već samo njima znani kriterijumi. Što se tiče onog najvažnijeg - zarade, ne treba da brinu ni radnici ni žene. Može da se desi da bude zakašnjenja, ili na 2 dela, ali zaista za dve godine nisam čuo da su nekom ostali dužni. Ako neko ima manjak sati to je zbog onoga koji piše sate na gradilištu i radi za gazdin džep. Može da se desi samo manjak sati, nikako višak, pa to mora da se raspravi odmah tu, dok je stvar vruća. Ima tu i mobinga, ali kome da se žališ 8 vremenskih zona od Srbije. Oni koji bi da rade 3 meseca bolje da ostanu kući i ne zauzimaju mesto, jer ovo je posao za prave muškarce. Ugovor je na 6 meseci, uslovi i vremenski i ostali su surovi, pa ko voli nek izvoli.

Danas su mi javili da bi trebalo 10. januara da putujem !!! Sabetanci javite kad vas budu zvali ! pozdrav :D:D:D

Pozdrav kolega , i mene su juce zvali i rekli da sam planiran za odlazak posle 10 Januara. Na moje pitanje dali mi je stiglo proglasenje , odgovor je bio (ocekuju ga svaki dan) . A na pitanje dali znaju datum odlaska i koliko meseci ostajemo (nezna nista) i trazili su mi radnu knjizicu da im dostavim.

Dali su i tebi trazili radnu knjizicu?

Pozdrav kolega , i mene su juce zvali i rekli da sam planiran za odlazak posle 10 Januara. Na moje pitanje dali mi je stiglo proglasenje , odgovor je bio (ocekuju ga svaki dan) . A na pitanje dali znaju datum odlaska i koliko meseci ostajemo (nezna nista) i trazili su mi radnu knjizicu da im dostavim.

Za priglašenje te lažu, ono ti zasad i ne treba jer te sigurno šalju sa turističkom vizom, a ne radnom. To im je omiljen izgovor da smire napetost među potencijalnim radnicima. Ne znam zašto moje uvažene kolege iz Hopex-a i Velestroja koji su na ovoj temi mnogo duže nego ja (od juče) ne kažu ljudima pravu istinu kada će biti poslati na rad? A to je kad šef gradilišta pošalje spisak potrebnih profila i broja radnika i još 10-15dana da se sredi dokumentacija . Ko je trenutno zaposlen nek ne prekida radni odnos i ne predaje radnu knjižicu do poslednjeg trenutka tj. do dobijanja sigurnog datuma odlaska.

Da, trazili su mi radnu knjizicu i kada me u firmi odjave da izvadim ponovo izvod iz pia i na moje pitanje koliko je to sigurno za 10. jer ne bih jos na neplaceno ako ce se to oduziti, rekla je da je sigurno, moze koji dan da varira i da je najbolje pre praznika da im to dostavim.

Da, trazili su mi radnu knjizicu i kada me u firmi odjave da izvadim ponovo izvod iz pia i na moje pitanje koliko je to sigurno za 10. jer ne bih jos na neplaceno ako ce se to oduziti, rekla je da je sigurno, moze koji dan da varira i da je najbolje pre praznika da im to dostavim.

Sigurno za10-i,ali može koji koji dan da varira. Pa kako je onda sigurno?

molim za bilo kakvo obavestenje ,citam ovaj forum ali nikako da dodjem do nekih informacija koje me interesuju,trebalo bi u februaru da odem za rusiju tamo mi je brat ,znam da njemu tamo ljudi za koje radi produzavaju vizu prelaskom preko granice na mesec dana i to je vec godinu dana kolko ja znam ,uglavnom mi kaze da kes sve sredjuje ..dali posle bude nekih posledica toga

Za priglašenje te lažu, ono ti zasad i ne treba jer te sigurno šalju sa turističkom vizom, a ne radnom. To im je omiljen izgovor da smire napetost među potencijalnim radnicima. Ne znam zašto moje uvažene kolege iz Hopex-a i Velestroja koji su na ovoj temi mnogo duže nego ja (od juče) ne kažu ljudima pravu istinu kada će biti poslati na rad? A to je kad šef gradilišta pošalje spisak potrebnih profila i broja radnika i još 10-15dana da se sredi dokumentacija . Ko je trenutno zaposlen nek ne prekida radni odnos i ne predaje radnu knjižicu do poslednjeg trenutka tj. do dobijanja sigurnog datuma odlaska.

Hvala kolega na savtu , radnu knjizicu ce dobiti kad budem dobio siguran datum.

Samo da kazem da me razvlace i drze u neizvesnosti od jula meseca , tako da ono REKLA - KAZALA vise nepije vodu.

Ista prica i kod mene , samo na moja pitanja nemaju odgovor. Kako da uzmem neplaceno kad neznam datum odlaska , neznam kolko cu ostati na radu 3 ili 6 meseci ili 3 plus 6 meseci (neznam nista).
Po mome ovo je jos sve nesigurno i neizvesno , tako da cu sacekati jos sa radnom knjizicom.
Sto se kaze bolje je raditi ista nego nista . Mislim da je gora opcija sediti kuci i cekati da se neko smiluje i da te pozove na posao. :bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back