Posao sa 15 godina

Steffan1

Početnik
Poruka
2
Ja bih voleo da počnem da radim da bi imao svoj džeparac i jednostavno da steknem iskustvo u obicni poslovima i još ova korona jednostavno imam želju za poslom, imam 15 godina.Koji poslove bi mogao da radim a da nije preko zadruga jer čujem da kod njih treba lična karta koji poslove bi mogao da radim?

Ja bih voleo da počnem da radim da bi imao svoj džeparac i jednostavno da steknem iskustvo u obicni poslovima i još ova korona jednostavno imam želju za poslom, imam 15 godina.Koji poslove bi mogao da radim a da nije preko zadruga jer čujem da kod njih treba lična karta koji poslove bi mogao da radim?
Са 15 година можеш да извадиш личну карту и заснујеш радни однос.

Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije (u daljem tekstu: državljanin), stariji od 16 godina života.

Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života (u daljem tekstu: dete).

Radni odnos može da se zasnuje sa licem koje ima najmanje 15 godina života i ispunjava druge uslove za rad na određenim poslovima, utvrđene zakonom, odnosno pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova, u skladu sa odredbom člana 24. stav 1. Zakona.

Zakon u odredbama čl. 84. do 88. uređuje zaštitu omladine.

Naime, zaposleni mlađi od 18 godina života ne može da radi na poslovima:

• 1) na kojima se obavlja naročito težak fizički rad, rad pod zemljom, pod vodom ili na velikoj visini;
  • 2) koji uključuju izlaganje štetnom zračenju ili sredstvima koja su otrovna, kancerogena ili koja prouzrokuju nasledna oboljenja, kao i rizik po zdravlje zbog hladnoće, toplote, buke ili vibracije;
  • 3) koji bi, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa, mogli štetno i sa povećanim rizikom da utiču na njegovo zdravlje i život s obzirom na njegove psihofizičke sposobnosti.
Puno radno vreme zaposlenog mlađeg od 18 godina života ne može da se utvrdi u trajanju dužem od 35 časova nedeljno, niti dužem od osam časova dnevno.

Takođe, zabranjen je prekovremeni rad i preraspodela radnog vremena zaposlenog koji je mlađi od 18 godina života.

Zaposleni mlađi od 18 godina života ne može da radi noću, osim:

• 1) ako obavlja poslove u oblasti kulture, sporta, umetnosti i reklamne delatnosti;
  • 2) kada je neophodno da se nastavi rad prekinut usled više sile, pod uslovom da takav rad traje određeno vreme i da mora da se završi bez odlaganja, a poslodavac nema na raspolaganju u dovoljnom broju druge punoletne zaposlene.
Poslodavac je dužan da i u tom slučaju obezbedi nadzor nad radom zaposlenog mlađeg od 18 godina života od strane punoletnog zaposlenog.

Back