Posao bez faxa?

brajel

Obećava
Poruka
52
Evo jednog pitanja za sve IT-jevce, pa da pocnem od programera.

Da li postoji neka oblast u IT industriji koja se moze nauciti preko nekog kursa i da se zaposli sa tim, a da ne treba Elektro fakultet ili sl.? Mislim, na nesto sto je strucnjacima (programerima) potrebno da se odradi, ali da se oni ne bave tim glupostima, pa moze da uradi neki deo i neko ko je obucen za to kroz neki kurs.

Nadam se da ste me razumeli i verujem da cete me obradovati i dati mi pozitivan odgovor. :per::klap:

Hvala unapred.

P.S. Ako tema nije na pravom mestu, neka je admini prebace gde treba i samo neka kazu gde su je prebacili...unapred se izvinjavam. ;)

Sve je kurs pa i hirurgija oka. Poenta je što se kao uslov postavlja papir ( diploma kad god je to moguće ) a ITeavaca se bas namnozilo tako da to vise nije bas posao buducnosti ( takve price inace najvise guraju skole IT smera).

Ranije je mogao svako ko zna da upali komp , sada se trazi barem bačelor stepen ( uskoro i master) jer je ponuda velika.
Jedino se u mrežama i veb dizajnu još može uspešno provlačiti sa kursevima ( ali kinta nije bezobrazna i iznadprosečna.)

Mreže se uostalom i najdetaljnije i uče na kursevima, bolje nego na bilo kom fakultetu.

Ali ako čovek misli da zna programiranje, niko ne može da mu zabrani samostalni rad i pravljenje aplikacija..

Poslednja izmena:
Hvala za odgovor. Kad kazete da se MREZE najdetaljnije uce na kursevima, da li mislite na drustvene mreze (FB, Twitter...) tj. na Internet Marketing preko drustvenih mreza?

Racunarske mreze.

A sto se tice diplome i nije toliko bitna. Trazi se diploma ili relevantno radno iskustvo (koje je malo teze steci bez diplome, ali nije nemoguce). Ako znas i pokazes da znas procices i bez diplome. Ako ne znas nema tog papira koji ce ti pomoci.

To je sve apsolutno tako i ja se slažem sa tim. Ako ne znaš, džabe ti svih diploma ovog sveta. Hajde sad jedna konkretna stvar kad smo već došli do odgovora ove teme. Gde se te Računarske mreže mogu učiti, a da nije ETF, FTN i slični fakulteti? Ako imate link neke škole, kursa...slobodno stavite.

Hvala još jednom.

Za racunarske mreze standard su CISCO sertifikati, sigurno imaju i kursevi za njihovu pripremu i polaganje:
CCNA, CCNP, CCIE, itd..
http://www.cisco.com/c/en/us/training-events/training-certifications/certifications.html
Cisco je lider u proizvodnji opreme za umrezavanje, rutera, sviceva, itd...

Klavni konkurent mu je Juniper i on ima sertifikate :http://www.juniper.net/us/en/training/certification/

"Administratori mreža su danas potrebni svakoj kompaniji. Zbog toga i njihova potražnja na tržištu stalno raste. Cisco sertifikati spadaju u najpriznatije potvrde znanja iz oblasti administratracije mreža. Čak tri Cisco sertifikata nalaze se u prvih deset najplaćenijih IT sertifikacija. Procena je da će potražnja za administratorima porasti za 70%, a Cisco, po studiji Forrestera, na globalnom nivou trenutno zauzima treće mesto u prodaji serverske opreme."
http://www.b92.net/obrazovanje/vesti.php?yyyy=2014&nav_id=936601

Back