Porodična penzija

...aha, pa stoji li negde u zakonu da se to odnosi samo na one koje nisu nikad nigde radile i nemaju nikakvu skolsku spremu?
ne znam nikakve detalje u vezi sa zakonom, a pretpostavljam da je sama ideja postojanja porodicne penzije nastala da bi se ljudi pre i lakse odlucivali da imaju porodicu, da ona bude brojnije itd, nego da moraju oba roditelja po svaku cenu da prednost daju poslu

rekoh, pretpostavljam, ne znam...

...idealizujes, to je mozda bilo nekad pre jedno 50-60 godina....sad je sve drugacije pa i to....samo naivni veruju u to sto si sad napisala...ko jos kad se zeni i udaje u mladosti
razmislja o penziji, pricam o onima koji sklapaju brakove u kasnim godinama i vrlo je jasno zasto su taj brak sklopili...bar u 90% slucajeva...

pa OK, ako neko smatra da je to privilegija, niko mu ne brani da sklopi brak u kasnijim godinama zbog penzije, zar ne?
ne razumem na sta se zalis, na to sto je i to moguce?

- - - - - - - - - -

btw ako bi neko mogao da se zali na nepravdu, to su muskarci, njihova su prava mnogo manja u slucaju udovistva
oni imaju pravo na porodicnu penziju ako su u trenutku smrti supruge imali 57 godina

- - - - - - - - - -

....ja sam upravo u takvoj situaciji, ove godine punim 56, do penzije znaci jos 7 godina, a posla niodkud, pritom sam bolesna, i pitanje je kako ce se ta moja bolest odvijati, (ja se nadam
dobro u moju korist) ko to moze znati...i nikog nije briga, sem one na Birou jesam li se javila tacno tog dana kad su rekli, inace ce me obrisati....od cega cu da zivim svih tih 7 godina to
apsulutno nikog ne zanima..imam nekih 25 godina staza, sto opet ne mogu tacno da proverim jesu li svi zadnji poslodavci uplatili doprinose...i koga briga....strasno je koliko ne razmisljaju
i koliko ih bas briga...pa nemamo sve muzeve na samrti pa da se "ogrebemo" tako za penziju i da nas bas briga....nije lud onaj sto je rekao da je drzava i zivot nekom majka, a nekom
maceha...
mozes da proveris u PIO fondu u Nemanjinoj

....ili se paravis da ne kapiras ili ne znam cemu ovaj razgovor uopste...

...lepo sam rekla da nije fer da neko ko nije radio ili jeste nema ni veze, moze zbog smrti supruznika da ide u penziju sa 53 godine zivota, a neko ko ima svoj staz, i vise od 53 godine
zivota ne moze da ostvari pravo na sopstevnu penziju vec mora da ceka 63 godine zivota...em nisu ni zaradile tu penziju em imaju pravo da je koriste ranije i duze od onih koje su radile,
sta tebi tu nije jasno....one cak 10 godina ranije ostvaruju pravo na nesto sto NISU zaradile....van pameti totalno....u odnosu na sve ostale....

- - - - - - - - - -

pa OK, ako neko smatra da je to privilegija, niko mu ne brani da sklopi brak u kasnijim godinama zbog penzije, zar ne?
ne razumem na sta se zalis, na to sto je i to moguce?

- - - - - - - - - -

btw ako bi neko mogao da se zali na nepravdu, to su muskarci, njihova su prava mnogo manja u slucaju udovistva
oni imaju pravo na porodicnu penziju ako su u trenutku smrti supruge imali 57 godina

- - - - - - - - - -

mozes da proveris u PIO fondu u Nemanjinoj

...ne mogu ja to da proverim tamo prosto zato sto su mi neki poslodavci bili iz druge nam bratske drzave...

...lepo sam rekla da nije fer da neko ko nije radio ili jeste nema ni veze, moze zbog smrti supruznika da ide u penziju sa 53 godine zivota, a neko ko ima svoj staz, i vise od 53 godine
zivota ne moze da ostvari pravo na sopstevnu penziju vec mora da ceka 63 godine zivota...em nisu ni zaradile tu penziju em imaju pravo da je koriste ranije i duze od onih koje su radile,
sta tebi tu nije jasno....one cak 10 godina ranije ostvaruju pravo na nesto sto NISU zaradile....van pameti totalno....u odnosu na sve ostale....
osobi koja zavidi nezaposlenoj zeni mogu samo da preporucim da da otkaz i da se nada da ce postati udovica

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

...ne mogu ja to da proverim tamo prosto zato sto su mi neki poslodavci bili iz druge nam bratske drzave...
onda trazi od njih savet da stupis u kontakt sa fondom te drzave, sigurno moze

...vec rekoh da ne zavidim nikom, da si citala sta sam pisala bilo bi ti vrlo jasno....ocigledno se pravis nevesta iz samo tebi znanih razloga.....otkaz moze da da onaj ko radi,
a onaj ko cami na birou nema kome da da otkaz...i da te podsetim nisu sve zene udate dozivotno da bi cekale da postanu udovice...ima nas raznih sa raznim situacijama...ali
ti to izgleda ne shvatas ili se pravis malo blago receno tosa...

ako tako gledas, onda su diskriminisani gejevi, parovi bez dece, vanbracne zajednice...
porodicna penzija postoji sa razlogom i postoji svuda u civilizovanom svetu
ideja je da se podrzi brak i roditeljstvo
neko ko je bio domacica do 50. godine nema nikakve sanse da se zaposli

...a neko ko ima 56 godina i radio je do pre 5 godina negde ima jel? kakve su sanse, evo ja da ti kazem nikakve....i sta taj neko ko je radio pa ostao bez posla
i sedi na bioru i ceka posao od kog nema nista, ni za mladje a ne za te ljude u godinama....jel fer da ceka jos 7 godina penziju, jel fer da nema od cega da zivi
a poceo je da radi odmah posle srednje skole...ajde realno, zar zaista mislis da je to realno i u redu???

...a neko ko ima 56 godina i radio je do pre 5 godina negde ima jel? kakve su sanse, evo ja da ti kazem nikakve....i sta taj neko ko je radio pa ostao bez posla
i sedi na bioru i ceka posao od kog nema nista, ni za mladje a ne za te ljude u godinama....jel fer da ceka jos 7 godina penziju, jel fer da nema od cega da zivi
a poceo je da radi odmah posle srednje skole...ajde realno, zar zaista mislis da je to realno i u redu???
ti mi se obracas kao da sam ja pisala zakon...
ne znam da li je fer
znam situacije (imam u komsiluku) da majka neguje autisticnog sina i ne moze da radi i mislim da je fer
sto se tice situacije sa zaposljavanjem, totalna je katastrofa, ali ako za tebe nema posla, mozes misliti kako je nekome ko nikada nije bio zaposlen
nije nikome lako

....a ti meni kao da si ti pisala taj zakon pa da me ubedis da si u pravu.....

...znam ja odlicno da ima situacija kad je to opravdano i treba da bude tako, ali u mnogim situacijama nije...

...o da...od te price kako nikom nije lako mi se narocito povraca:mrgreen:

Има нека цака да жена не може бити млађа од 53 године у тренутку мужевљеве смрти, чини ми се.

Тако се ваљда спречавају муљања и бракови из рачуна млађих жена са маторим мушкарцима.

mada mi je i to bez veze, to su punoljetni ljudi, šta ima neko da im zabranjuje...
SVAŠTA

....i mene ovo zanima Duso, i znaci ona kojoj je muz umro je na dobitku fakticki, ona moze cak 10 godina mladja da prima penziju i to recimo tudju (muzevljevu),. a mi koje smo radile
ne mozemo svoju, pritom smo recimo starije od te famorzne 53 godine....to je velika kontradiktornost i nepravda...

..imam utisak da kad pisu te zakone me misle i sa pola grama mozga...
pa gospodo ,kako te nije sramota tako da pricas ,da li si pomislila da je toj zeni ostalo dijete il vise njih pa treba da ih skoluje pa sve ostalo ,

Trebalo bi, ili da svako ko napuni 50 i neku da ima garantovane i neuslovljene neke manje prihode ako nije zaposlen, ili da se ukinu porodicne penzije za udovce i udovice jer one nisu zaradjene, svako drugo resenje nije pravedno. Desava se cesto da neko ko je bolestan i nepodoban za zaposlenje nema prava ni na sta i zavisi od dobre volje drugih, taj treba izgleda da crkne ili da bude ponizen, a neko ko je zdrav i sposoban da radi bira da ne radi i tako ima prava na garantovane prihode, takvih slucajeva je bezbroj. Inace, svi samci u 50-im koji su nezaposleni onda slobodno mogu da traze socijalnu pomoc, i to s punim pravom, imaju jak argument da i porodicni penzioneri imaju prihode koje nisu sami zaradili a koje placa drzava, a i cim je neko samac ionako nije bas drustveno funkcionalan. Kad beskucnik koji je psihicki bolestan i kojem su ionako svi pomrli prima bedu od socijale, svi drvlje i kamenje na njega kako je parazit i sl, a kad neko zivi osrednje za nase uslove i ima porodicnu penziju koja je veca od socijale, to je njegovo pravo, a oboje u stvari isplacuje drzava.

Back