Porodična penzija

Milicaa123

Početnik
Poruka
1
Imam 59 godina, sa suprugom sam živela u vanbračnoj zajednici do maja 2014. godine kada smo se venčali, imamo sina od 22 god. Suprug je teško bolestan, i sad me zanima kakva ja prava imam na porodičnu penziju, i da li ima veze to što smo u braku tako kratko? Unapred hvala na odgovorima.

Imam 59 godina, sa suprugom sam živela u vanbračnoj zajednici do maja 2014. godine kada smo se venčali, imamo sina od 22 god. Suprug je teško bolestan, i sad me zanima kakva ja prava imam na porodičnu penziju, i da li ima veze to što smo u braku tako kratko? Unapred hvala na odgovorima.

Без бриге, имаш право на породичну пензију.

Има нека цака да жена не може бити млађа од 53 године у тренутку мужевљеве смрти, чини ми се.

Тако се ваљда спречавају муљања и бракови из рачуна млађих жена са маторим мушкарцима.

Има нека цака да жена не може бити млађа од 53 године у тренутку мужевљеве смрти, чини ми се.

Тако се ваљда спречавају муљања и бракови из рачуна млађих жена са маторим мушкарцима.

Ja bih to proverio.
Nisam čuo za takav starosni limit.
Ako postoji, onda je to nešto novo i pogubno za faćkalice !

jeste, tako nešto ima na sajtu, da ne može da se dobije ta penzija pre 52 god... što možda znači da između radiš pa onda u 52 možeš da uzmeš penziju?? e sad ima i ona ograničenja o ukidanju penzije ako radiš, treba se tu raspitati

ja ne znam ali sam razumela da tad možeš da dobiješ penziju, ima ta granica nekakva... a valjda sin dobije nešto do 26?

Poslednja izmena:
jeste, tako nešto ima na sajtu, da ne može da se dobije ta penzija pre 52 god... što možda znači da između radiš pa onda u 52 možeš da uzmeš penziju?? e sad ima i ona ograničenja o ukidanju penzije ako radiš, treba se tu raspitati

ja ne znam ali sam razumela da tad možeš da dobiješ penziju, ima ta granica nekakva... a valjda sin dobije nešto do 26?

Добија док је редован студент.

Moja majka je u trenutku muzevljeve smrti imala 46 godina zivota i nesto oko 15estak radnog staza.Morala je prekinuti radni odnos u svojoj firmi i bez problema je dobila umanjenu porodicnu penziju.To pravo je ostvarila pre 18 godina.

Poslednja izmena od moderatora:
"Udova koja, do smrti bračnog druga nije navršila 53 godine života, ali je navršila 45 godina života, stiče pravo na porodičnu penziju kad navrši 53 godine života." - samo mi nije jasno zasto udova moze da dobije porodicnu penziju kad napuni 53 godine a zena koja je zaposlena ( ili bila zaposlena a vise nije ) mora da ima 63 godine?

"Udova koja, do smrti bračnog druga nije navršila 53 godine života, ali je navršila 45 godina života, stiče pravo na porodičnu penziju kad navrši 53 godine života." - samo mi nije jasno zasto udova moze da dobije porodicnu penziju kad napuni 53 godine a zena koja je zaposlena ( ili bila zaposlena a vise nije ) mora da ima 63 godine?

....i mene ovo zanima Duso, i znaci ona kojoj je muz umro je na dobitku fakticki, ona moze cak 10 godina mladja da prima penziju i to recimo tudju (muzevljevu),. a mi koje smo radile
ne mozemo svoju, pritom smo recimo starije od te famorzne 53 godine....to je velika kontradiktornost i nepravda...

..imam utisak da kad pisu te zakone me misle i sa pola grama mozga...

E bas tako Affro, mi koje smo radile trebamo da radimo jos, i imacemo 10 godina vise od udovica u momentu kad dobijemo penziju. Naravno ako imamo srece da nismo ostale bez posla ili ako iko hoce da nas zaposli u ovim godinama ako su nas poslodavci zamenili mladjima.. Ako ne mozemo da se ponovo zaposlimo, sto je najcesce slucaj, nikog nije briga kako cemo da zivimo

E bas tako Affro, mi koje smo radile trebamo da radimo jos, i imacemo 10 godina vise od udovica u momentu kad dobijemo penziju. Naravno ako imamo srece da nismo ostale bez posla ili ako iko hoce da nas zaposli u ovim godinama ako su nas poslodavci zamenili mladjima.. Ako ne mozemo da se ponovo zaposlimo, sto je najcesce slucaj, nikog nije briga kako cemo da zivimo

....ja sam upravo u takvoj situaciji, ove godine punim 56, do penzije znaci jos 7 godina, a posla niodkud, pritom sam bolesna, i pitanje je kako ce se ta moja bolest odvijati, (ja se nadam
dobro u moju korist) ko to moze znati...i nikog nije briga, sem one na Birou jesam li se javila tacno tog dana kad su rekli, inace ce me obrisati....od cega cu da zivim svih tih 7 godina to
apsulutno nikog ne zanima..imam nekih 25 godina staza, sto opet ne mogu tacno da proverim jesu li svi zadnji poslodavci uplatili doprinose...i koga briga....strasno je koliko ne razmisljaju
i koliko ih bas briga...pa nemamo sve muzeve na samrti pa da se "ogrebemo" tako za penziju i da nas bas briga....nije lud onaj sto je rekao da je drzava i zivot nekom majka, a nekom
maceha...

U Republickom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje mozes da proveris staz, odes i trazis da ti daju "izvod iz baze podataka maticne evidencije". Onda lepo uporedis sta tu pise sa onim sto ti pise u radnoj knjizici. Ako je sve tu - odlicno. Ako nesto fali podneses zahtev za kompletiranje ( ili azuriranje) staza. Oni ce da jure firmu koja ti nije uplatila doprinose da to uradi. A ako je neka od firmi otisla u stecaj drzava do dve godine staza od onog sto ti fali ti uplacuje. Za zahtev ti treba kopija radne knjizice, ako imas ugovori o radu, kopija licne karte i obrazac koji od njih dobijas gde upisujes sta ti od staza fali

Ja sam u martu ove godine podnela zahtev jer mi je skoro dve godine falilo, rok je bio dva meseca da rese ali evo pocetkom avgusta je sve sredjeno, dobila sam dopis od njih da mi je staz kompletiran i dobila izvod iz baze podataka gde se to vidi, sa sve datumom

Sad jos za muza da se sredi, kod njega se iskomplikovalo, fali mu desetak godina,staza iz vremena Jugoslavije, jer je firma za koju je radio bila makedonska.. Pa ovde tog staza nema u evidenciji, bas pre neki dan je stiglo da ga i u Makedoniji nema Sad se juri da li ga ima u Sloveniji jer po nekom zakonu tad su se doprinosi placali tamo gde je bilo radno mesto, tj. gde je radio a to je bilo u Sloveniji
Bolje sve sada polako srediti nego kad se preda zahtev za penziju pa cekas ko zna koliko na tu penziju. Ovako kad to nadju onda to presele u filijalu gde smo sad i posle nema problema

Da, ali nakon smrti muža.
Bez obzira na vreme koliko ste u braku.
Ako je brak punovažan, može biti sklopljen pre 15 min....
ako imaju decu, kao sto je ovde slucaj, ako nemaju decu onda dve godine

- - - - - - - - - -

u trenutku muzevljeve smrti ne sme da bude mladja od 45, a penziju pocinje da prima od 53

- - - - - - - - - -

....i mene ovo zanima Duso, i znaci ona kojoj je muz umro je na dobitku fakticki, ona moze cak 10 godina mladja da prima penziju i to recimo tudju (muzevljevu),. a mi koje smo radile
ne mozemo svoju, pritom smo recimo starije od te famorzne 53 godine....to je velika kontradiktornost i nepravda...

..imam utisak da kad pisu te zakone me misle i sa pola grama mozga...
to nije tacno, mozes da primas porodicnu penziju, das otkaz i to je to, samo ne mozes da primas svoju
a ako si stekla pravo na svoju mozes da biras koju ces
ako si postala udovica starija od 45 imas pravo na porodicnu penziju

Poslednja izmena:
...znaci ko se nije izracunao kad se udavao/la, pa nije udovica, nego ima svog staza 25 godina, a pritom ima vise od 53 godine a nema 63 ne moze u penziju....jel tako, jeste....da li
ti mislis da je to posteno? realno nije, a tacno znam da ce sad da poiskacu sve one koje su igrom slucaja mogle da ostvare penziju preko pokojnog muza i koje nisu radile ni dana
a sad se svrckaju i baskare kao penzionerke..dok mi koje sedimo na birou mozemo da se besimo ne vredi, onaj ko je pisao zakon o nama nije mislio niti ga briga kak cemo da prezivimo
taj period od nemanja posla do ostvarivanja prava na penziju...

...znaci ko se nije izracunao kad se udavao/la, pa nije udovica, nego ima svog staza 25 godina, a pritom ima vise od 53 godine a nema 63 ne moze u penziju....jel tako, jeste....da li
ti mislis da je to posteno? realno nije, a tacno znam da ce sad da poiskacu sve one koje su igrom slucaja mogle da ostvare penziju preko pokojnog muza i koje nisu radile ni dana
a sad se svrckaju i baskare kao penzionerke..dok mi koje sedimo na birou mozemo da se besimo ne vredi, onaj ko je pisao zakon o nama nije mislio niti ga briga kak cemo da prezivimo
taj period od nemanja posla do ostvarivanja prava na penziju...
Udovistvo je osnovni uslov da steknes porodicnu penziju.
Kako mislis da neko moze da planira udovistvo?

Neko ko nije radio ni dana nije neko kome treba da zividis, jer je ta osoba imala manje novca nego sto bi ga imala da je radila, osim toga bila je u situaciji da zavisi od tudje volje.

...ne zavidim ja ni mnogo imucnijim, a ne penzionerima...ali kazem da nije fer takav zakon.....ovo oko planiranja udovistva sam se naravno malo salila malo i nisam,
znamo dobro da ima puno onih koje su se udale samo da bi ostvarile penziju, ali ovo ovde nije tema o tome...
...jednostavno nije u redu da neko ko nije dana radio ili jeste svejedno, ostvari pravno na penziju sa 53 godine, a neko ko je radio i ima neki staz ne moze u tu istu
penziju pre 63-e pritom je na Birou i nemam nacina da se zaposli do ostvarennja prava na istu....o tome pricam...

...ne zavidim ja ni mnogo imucnijim, a ne penzionerima...ali kazem da nije fer takav zakon.....ovo oko planiranja udovistva sam se naravno malo salila malo i nisam,
znamo dobro da ima puno onih koje su se udale samo da bi ostvarile penziju, ali ovo ovde nije tema o tome...
...jednostavno nije u redu da neko ko nije dana radio ili jeste svejedno, ostvari pravno na penziju sa 53 godine, a neko ko je radio i ima neki staz ne moze u tu istu
penziju pre 63-e pritom je na Birou i nemam nacina da se zaposli do ostvarennja prava na istu....o tome pricam...
pretpostavljam da su imali u vidu da neko ko ima 50 godina i tada postane udovica ne moze da nadje posao ako nema radno iskustvo da bi radio do 63

Back