Порез на интернет куповину

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
235.797
Порез и на интернет куповину
Убрзо пошто је „Пејпал” званично стигао у Србију на царини је почела наплата ПДВ-а од 20 одсто чак и на пошиљке мале вредности наручене преко интернета, тврде читаоци
potrosac.jpg

Куповина преко „Пејпала” неће бити толико повољна у Србији како се очекивало и најављивало. Незванично сазнајемо, само два дана пошто је званично објављено да је у Србији почео да функционише „Пејпал”, свим царинским испоставама стигло је саопштење да се и на пошиљке из иностранства , без обзира на вредност, плаћа порез од 20 одсто.
Са редакцијом „Потрошача” контактирао је читалац, разочаран што је држава одлучила да и на овај начин оптерети грађане новим наметима.
–„Пејпал” је је­дан од нај­е­фи­ка­сни­јих и нај­бр­жих сер­ви­са за пла­ћа­ње, ко­ји се ко­ри­сти сву­да у све­ту. Пре ово­га, Ср­би­ја је мо­ра­ла от­кло­ни­ти не­ке пре­пре­ке ко­је су се ти­ца­ле ли­бе­ра­ли­за­ци­је тр­жи­шта. У сеп­тем­бру 2011. го­ди­не ли­мит за ца­ри­ње­ње је по­диг­нут са та­да­шњих 25 до 45 евра на 50, од­но­сно 70 евра, ка­да се ро­ба при­ма од фи­зич­ких ли­ца. Од пре два­де­се­так да­на ца­ри­на је по­че­ла да на­пла­ћу­је ПДВ на сву ро­бу без об­зи­ра на ње­ну вред­ност и по­ре­кло (да­кле по­сле уво­ђе­ња услу­га „Пејпал” сер­ви­са), што ни­је прак­са у зе­мља­ма у окру­же­њу – каже наш читалац. Он истиче да у Цр­ној Го­ри, рецимо, па­ке­ти вред­но­сти до 150 евра не под­ле­жу ца­ри­ње­њу и пита да ли се ова­ко под­сти­че ко­ри­шће­ње „Пејпа­ла” и на­пре­до­ва­ње тог сер­ви­са у на­ред­ном пе­ри­о­ду.
– Сва­ка­ко да не. Овим по­ступ­ком се та­ко­ђе до­при­но­си опа­да­њу по­штан­ских услу­га, јер ће се на­го­ми­ла­ва­ти сил­ни па­ке­ти вред­но­сти од пет до де­сет до­ла­ра ко­ји не­ће мо­ћи да стиг­ну у ру­ке при­ма­о­ца без прет­ход­ног опо­ре­зи­ва­ња – истиче наш саговорник.
Одговор смо тражили у Управи царине где подсећају да су они „из­вр­шни ор­ган и ду­жни да по­сту­пају по од­лу­ка­ма ко­је до­но­си за­ко­но­да­вац”. А пре­ма чла­ну 26. За­ко­на о ПДВ-у и чла­ну 216. Ца­рин­ског за­ко­на, по­шиљ­ке ма­ле вред­но­сти (до 70 евра) ко­је гра­ђа­ни до­би­ја­ју од фи­зич­ких ли­ца, осло­бо­ђе­не су свих уво­зних да­жби­на (ПДВ-а и ца­ри­не).
Са друге стране, тврде да су по­шиљ­ке ма­ле вред­но­сти (до 50 евра) ко­је су на­ру­че­не из ино­стран­ства од прав­ног ли­ца, осло­бо­ђе­не ца­рин­ских да­жби­на, али под­ле­жу на­пла­ти ПДВ-а, истичу у Управи царине.
– До­ста гра­ђа­на то не зна, па се че­сто де­ша­ва да ре­а­гу­ју због из­но­са уво­зних да­жби­на ко­је тре­ба да пла­те при­ли­ком ца­ри­ње­ња. Ми не мо­жемо да ко­мен­та­ри­шемо про­пи­се ко­ји се при­ме­њу­ју у дру­гим др­жа­ва­ма, јер је сва­ка зе­мља су­ве­ре­на да уре­ђу­је за­кон­ске окви­ре на сво­јој те­ри­то­ри­ји – наводе у Управи царине.
Међутим, у пракси изгледа наплата пореза функционише другачије. Купац једне колекционарске медаље платио је ПДВ од 20 одсто иако је робу набавио од физичког лица из Велике Британије по цени од 34 фунте ( 4. 542 динара).
– Платио сам тада порез 900 динара, а недавно и на другу пошиљку која је вредела само 1.200 динара, такође сам робу купио од физичког лица. На име ПДВ-а узето ми је у том случају 240 динара – каже Дејан Крагић, читалац из Новог Сада, који има дугогодишње искуство куповине преко интернета и истиче да до сада није плаћао ове дажбине. У пошти су му рекли да су због примене овог закона пребукирани обимом посла, јер се порез наплаћује и на најмање ситнице – лакове за нокте, јапанке, дечје играчке…
Да ово није популарна мера сматра и Слободан Марковић ИТ стручњак, који објашњава да је поменути закон о наплати ПДВ-а измењен још у октобру прошле године, али да се неуједначено примењивао. Улазак „Пејпала” на тржиште Србије изгледа је био повод да прописи почну и да се примењују.
– Свакако да оваква пореска политика убија поенту ове врсте трговине. За државу то није велика добит јер куповина преко интернета није толико заживела у Србији, али за купце то јесте додатни намет. Колико чујем ПДВ се сада наплаћује за све пошиљке без обзира на вредност – истиче Марковић. Он подсећа и да се у путничком саобраћају на вредности робе до 100 евра не плаћа ни царина ни ПДВ, и да би било добро да се ти лимити изједначе, да тако буде и када наручујете електронски робу.
У Европској уније дефинисана је граница од 150 евра и за пошиљке до те вредности се не наплаћује царина јер се сматра да су то пакети који се наручују за личне потребе. Такви прописи, међутим, нису ограничили поједине државе да наплаћују ПДВ за пакете који стижу из иностранства. Тако се у Немачкој, порез на додату вредност наплаћује за сву поручену робу скупљу од 22 евра.

http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Porez-i-na-internet-kupovinu.sr.html

Плаћа се за све пошиљке без обзира на вредност.

То се знало унапред да је пејпал само шарена лажа, а још како је кренуло, до продаје никад неће ни доћи, а пејпај за куповину ће бити ускоро и укинут.

drava uvek uzima svoje
porez se placa i na zvake
carina se ne placa do odredjene vrednosti posiljke..mislim da je 200eu u pitanju, nisam sigurna

Ne siri dezinformacije, i odluci se da li su u profilu musko a pises u zenskom licu, ili obratno, ili nesto trece...
Carina se ne placa do 50€ vrednosti posiljke ako salje pravno lice, firma, i tada se u carinsku osnovu uzima i postarina, znaci kupili ste nesto od 60€, postarina bila 10€, carina ce biti 10% AKO vam to radi nasa postanska sluzba (DHL recimo uzima jedinstvenu carinsku stopu od 22%, pazite), i naplatice uslugu spedicije, popunjavanja carinskih papira za uvoz robe, obicno se cifra krece oko 30€, i na 70€ ide PDV od 20%, znaci 70+7+30+15,4, treba na to dodati i dazbine za otvaranje paketa i postarinu do vas, jos 1€ iliti 110 dinara, izadje na kraju roba od 60€ vrednosti DUPLO skuplja!!!
Granica za carinjenje kad vam salje privatno lice, fizicko sto kazu, je 70€ i onda sve ide ostalo po gorenavedenim principima...

Nas zakon kaze da se NIKAKVE dazbine nece naplatiti za posiljku koju salje privatno lice vrednosti ispod 50€, ali to NIKO ne postuje iz carine, cak su se izbezobrazili pa pakete koji stizu iz Kine odreda dupliraj i tripliraju sa vrednoscu (tipa pise $12 vrednost, zaokruze na $30) jer smatraju da imaju pravo da misle da ste i vi i Kinez lazovi koji hoce da ih zakinu za pare...

Ne siri dezinformacije, i odluci se da li su u profilu musko a pises u zenskom licu, ili obratno, ili nesto trece...
Carina se ne placa do 50€ vrednosti posiljke ako salje pravno lice, firma, i tada se u carinsku osnovu uzima i postarina, znaci kupili ste nesto od 60€, postarina bila 10€, carina ce biti 10% AKO vam to radi nasa postanska sluzba (DHL recimo uzima jedinstvenu carinsku stopu od 22%, pazite), i naplatice uslugu spedicije, popunjavanja carinskih papira za uvoz robe, obicno se cifra krece oko 30€, i na 70€ ide PDV od 20%, znaci 70+7+30+15,4, treba na to dodati i dazbine za otvaranje paketa i postarinu do vas, jos 1€ iliti 110 dinara, izadje na kraju roba od 60€ vrednosti DUPLO skuplja!!!
Granica za carinjenje kad vam salje privatno lice, fizicko sto kazu, je 70€ i onda sve ide ostalo po gorenavedenim principima...

Nas zakon kaze da se NIKAKVE dazbine nece naplatiti za posiljku koju salje privatno lice vrednosti ispod 50€, ali to NIKO ne postuje iz carine, cak su se izbezobrazili pa pakete koji stizu iz Kine odreda dupliraj i tripliraju sa vrednoscu (tipa pise $12 vrednost, zaokruze na $30) jer smatraju da imaju pravo da misle da ste i vi i Kinez lazovi koji hoce da ih zakinu za pare...

pa ja sam malo musko, malo zensko :rumenko:
i nemoj da si politicki nekorektan i da me zbog toga prozivas!

a ovo sto si napisao je opet delimicno tacno
carina ima pravo da sama proceni vrenost robe koja je poslata, bas zato sto svi friziraju racune
i za nesto sto su platili 100eu, prikazuju da je cena deset puta manja
i ti posle dokazi koliko si stvarno platio
ono sto carinik kaze, to je zakon

Ono sto pise u zakonu, samo to je zakon.

Ono sto kaze carinik? Cetvrti stepen srednje ekonomske skole i mito kod zaposljavanja?
Ma jesmo banana drzava.
Kakva banana, kurrcina.

pa ti onda prilozi realan originalan racun na kome pise prava vrednost onoga sto kupujes, pa onda drzava nece da bude banana
svi od drzave nesto ocekuju, ali bi i da ne placaju porez i carinu
a onda ce da dodju ovde na politiku i da otvore temu o tome kako zive u banana drzavi

Zakonodavac (drzava, odnosno banana) realnim i originalnim racunom smatra svaki overen racun izdat od strane pravnog lica koje nije u blokadi.
Tacka.
Ako drzava ne veruje u zakon koji je sama donela, i ne postuje ga, neka se samoubije ili neka docrta bananu na zastavu.

pa kad ne bi bilo indijanaca koji za proizvod realne vrednosti 100eu prilazu racun od 10eu, slepo bi verovala racunu
a ovako, zbog takvih ima pravo da u katalozima sa naznacenim cenama pronadju zvanicnu cenu proizvoda oderedjenog proizvodjaca i da po toj ceni carine posiljku, bez obira na cifru koja je napisana na prilozenom racunu..
nesto moze da se kupi na akciji sa popustom, ali ne sigurno 10 ili 20 x jeftinije

@ dive-Nisi u pravu evo jedan primer.Ja sam privatnik u Nemačkoj i kada kupujem auto imam 20 % popusta kao taxsista,a imam i još 20% umanjenje poreza na promet znači ja ga na računu dobijam već 40% jevtinije.Sada ga ja doteram za Srbiju i kako vi meni nećete da verujete da sam ja to kupio za 40% umanjenoj ceni.Znači nepravilno.Račun je račun znači ipak kako kaže carinik a ne kako kaže zakon.

@ dive-Nisi u pravu evo jedan primer.Ja sam privatnik u Nemačkoj i kada kupujem auto imam 20 % popusta kao taxsista,a imam i još 20% umanjenje poreza na promet znači ja ga na računu dobijam već 40% jevtinije.Sada ga ja doteram za Srbiju i kako vi meni nećete da verujete da sam ja to kupio za 40% umanjenoj ceni.Znači nepravilno.Račun je račun znači ipak kako kaže carinik a ne kako kaže zakon.

vidi ovako
ja sam zastupnik za nekoliko svetskih brendova za ovo trziste
cena porucene robe na propratnoj fakturi je umanjena za 30% kao distributeru
kad je jedan od carinika pitao zasto je ta roba placena manje 30%, morala sam da dostavim zvanicni ugovor da robu ne bi carinio po zvanicnom cenovniku za maloprodaju
znaci - drze se kataloskih cena i ako kazu da je nesto sumnjivo - carinice po ceni koja vanicno stoji za taj proizvod, ukoliko se dokumentacijom ne dokaze drugacije

Ja nisam privatnik u Nemackoj, ali mogu da potvrdim da je ono st Dive pise 100% korektno.

Ti mozs samo da budes oslobodjen poreza na romet ( nikako da te neko oslobadja 20% , usput i pricas kojesta je je u Nemackoj PDV 19%)

Kada ja u Nemackoj pazarim nesto iz Kine, USA ili iz nekog sedmog sveta, ja sam oslobodjena carine do 100 evra, ali uvek moram
da platim tih 19% PDV . I tu nema Boga. I ne znam u cemu je sada ovde vas problem.

Ljudi putuju u Nemacku ( Kinezi, Rusi) kupuju jako skupe ,luksuzne artikel, PDV od 19% im se vraca ( vraca se i kupcima automoblla koji nisu iz EU),
a carina, jel kao carina.

PDV ngde ne ulazi u carinsku stopu, pojma nemam ni zasto uopste to i pominjete.

Nemaš ti pojma o životu da ja tebi kažem.Ja sam rekao onako površno 20%.ili misliš da ja živim u murtenici..Ja kažem kao taksista ja dobijem(evo extra za tebe)19% porez na promet to mi je umanjeni kad kupujem auto .Zato što imam firmu da bih kod njih kupovao auta ta firma meni da popusta još 20 % i to je 39 % jevtiniji auto i šta je tu tebi problem.Ne pričaj nešto sa čime se ne baviš nego varnjaču u ruke.da ti ne nabrajam još šta dobijem ,pun tank goriva ,nove patosnice i tome slično.

Poslednja izmena:
Nemaš ti pojma o životu da ja tebi kažem.Ja sam rekao onako površno 20%.ili misliš da ja živim u murt enici..Ja kažem kao taksista ja dobijem(evo extra za tebe)19% porez na promet to mi je umanjeni kad kupujem auto .Zato što imam firmu da bih kod njih kupovao auta ta firma meni da popusta još 20 % i to je 39 % jevtiniji auto i šta je tu tebi problem.Ne pričaj nešto sa čime se ne baviš nego varnjaču u ruke.da ti ne nabrajam još šta dobijem ,pun tank goriva ,nove patosnice i tome slično.

Izvini ali je naslov topika "porez na internet trgovinu", a ne kako se dovjias da dobijas jeftino neki auto.
I tu je Dive savrseo u pravu jer su zakoni u Srbiji isti kao i u celoj Evropi. I za varjace i za atomobile,ali ovde pricamo o kupovini preko interneta,
tvoji bisznisi sada nemaju veze sa pricom .

Tebi preporucujem da pogledas malo zakone oko poreza i carina u zemlji u kojoj zvis jer da si pogledao znao bi da
nema razlike izmedju Srbije i Nemacke. I ponavljam PDV je u Nemackoj 19%., ja to uvek moram da platim, ali kod kupovine automobila,
u zavisnosti od konjukture i marke, dobijem i ja 20 % popusta.
I ako u Nemackoj ne platis porez, a automobil dovezs u Srbiju, sigurno da moras da platis PDV. Pa to mora i covek koji iz USA
uvozi auto u Nemacku. Sta je sada tvoj problem?

Ja sam u Indiji kupilla dva tepiha, morala sam da platim i cariinu i taj PDV na aerodromu. Ali to sam znala.

Poslednja izmena:
Ako nemas iskustvo sa placanjem PDV i carina robe kupljene preko neta, onda se ipak uzdrzi da se hvalis kako kupujes automobile.

Nije to tema, a nikoga i ne zanima.

Samo da kažem ,za internet kupovinu za tebe majstor u prošloj godini 2600.kupljenih i prodatih stvari pa ti vidi dali ja nemam pojma.A oko carine to znam vrlo dobro gde i kako može da se jevtinije prođe sigurno bolje od tebe.A carina nije ista u Nišu ili Subotici ili u Beogradu.Samo da ti još kažem da sam ja privatnik i da imam malo pojma oko poreza.

Samo da kažem ,za internet kupovinu za tebe majstor u prošloj godini 2600.kupljenih i prodatih stvari pa ti vidi dali ja nemam pojma.A oko carine to znam vrlo dobro gde i kako može da se jevtinije prođe sigurno bolje od tebe.A carina nije ista u Nišu ili Subotici ili u Beogradu.Samo da ti još kažem da sam ja privatnik i da imam malo pojma oko poreza.
Vidi, drago mi je da si uspesan privatnik, ali razumeces da to ovde nije tema.

Nego, uzivaj,, ne bih da ti kvarim dozivljaj:worth:

vidi ovako
ja sam zastupnik za nekoliko svetskih brendova za ovo trziste
cena porucene robe na propratnoj fakturi je umanjena za 30% kao distributeru
kad je jedan od carinika pitao zasto je ta roba placena manje 30%, morala sam da dostavim zvanicni ugovor da robu ne bi carinio po zvanicnom cenovniku za maloprodaju
znaci - drze se kataloskih cena i ako kazu da je nesto sumnjivo - carinice po ceni koja vanicno stoji za taj proizvod, ukoliko se dokumentacijom ne dokaze drugacije

Tacno tako. Ili ugovor ili potvrdu o procentu distributerskog popusta, koju dalje tvoj dobavljac.
Medjutim, nisu ni oni gloopi, i nece prihvatiti nista vece od 45% kao distributerski popust /ako se dobro secam/

carina jeste sta, ali carinici nisu
ako ne platis, to znaci da s uvezao na kombinaciju..ne bih se time ovde javno hvalila da ti neko ne zakuca na vrata za tih 2.600 uvoza
ali nemoj da prosipas drvlje i kamenje po carinicima koji rade svoj posao kako bi trebali da rade svi
ne kazem da je to dobro po onog ko kupuje, ali je dobro za normalno poresko funkcionisanje jedne zemlje
jedan deo osoba koje susretnem funkcionise na principu - samo da ne platim i da ucarim, ili - da odradimo ne kompenzaciju
nemoj da carim, nemoj kompenzaciju, daj da ja tebi platim regularno sa nekim popustom koji ces da mi odobris i onda je dobro i tebi i meni i svima koji zive u ovoj zemlji jer novac mora da cirkulise
onog momenta kad taj protok prestane, kad jedna karika ispadne - ode mast u propast
i posle se pitamo zasto nam je lose

- - - - - - - - - -

Tacno tako. Ili ugovor ili potvrdu o procentu distributerskog popusta, koju dalje tvoj dobavljac.
Medjutim, nisu ni oni gloopi, i nece prihvatiti nista vece od 45% kao distributerski popust /ako se dobro secam/

ne znam koliki je maximalan procent, onaj koji meni proizvodjaci odobravaju je 30%

Back