Poremecen sistem vrednosti

• Začetnik teme Začetnik teme Marge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам се годинама расправљала с људима у погледу "поремећеног система вредности" и ништа нисам успела. Шта год ја кажем, нађе се неко паметан да релативизује ствар. Систем вредности може да постоји само ако није релативан у датом друштву (чак и ако у теорији можда и јесте). Ако систем вредности у неком друштву постане релативан -- то значи да га више уопште и нема, или да га ускоро неће бити.

На крају сам се сетила оне изреке: "Ко покушава да промени свет, на крају ће променити -- самог себе". И баш сам то и учинила: установила сам неке чврсте вредности за себе, и ја их се придржавам, али не причам о томе да не бих улазила у бесконачне расправе с људима. А друге људе пуштам да живе на своју одговорност (јер сви смо лично одговорни за оно што радимо), и не покушавам више да их опомињем, а о поправљању да и не говоримо.

To je zato sto ljudi mesaju sistem vrednosti sa svojim, ili tudjim licnim stavovima - a to su stvari koje mogu, a ne moraju medju sobom imati veze.

Kako stvari stoje, uglavnom nemaju veze jedno s drugim ;) Toliko sam shvatila diskutujuci na ovu temu.

Betty:
e pa onda je system ono oko čega se, bez obzira na lične stavove, svi slažu?
A to je ....? ŠTA? :)

Систем вредности је темељ на коме почива једно друштво (било које), и важан је баш исто онолико колико и темељ неке зграде. У нашој (западној) култури, која би се пре могла упоредити са солитером него са обичном зградом, тај темељ би морао да буде веома чврст. Припадници дате културе уопште не морају да се интимно слажу с таквим системом вредности, али морају да га се придржавају. Чак и они теоретичари (нпр. филозофи) који су свесни да могу да постоје (па и постоје) и другачији системи вредности, у свакодневном животу морају да се придржавају прихваћеног система вредности.

Е, а ако незадовољство тим системом порасте преко одређене границе -- долази до револуције. Међутим, после револуције успоставља се поново неки систем вредности (онај за који су се "револуционари" борили) и поново су сви припадници друштва приморани да га се придржавају.

Ниједно друштво не може да постоји без неког одређеног система вредности. Али ми се можда налазимо у (револуционарној) фази распада једног и стварања неког другачијег система.

Можда и није за смех, као што кажеш, али ја сам престала да се нервирам, јер је то стварно узалудно трошење снаге и нерава. Многим људима одговара та релативност вредности, баш зато што ту могу да лове у мутном.

Ма, какав коментар!

Почињем све више да личим на бабе и деде које тврде: "Батина је из раја изашла". Има људи (деце) с којима вреди разговарати, а има оних које треба тући (као ова "богаташица" која краде бомбоне деци с Косова).

@Betty
Може, може! Ево ја нисам баш неки парајлија (напротив), али сам се извукла из неких духовних лутања која су трајала неколико година, и пронашла "прави пут" (за себе, наравно) и сад се осећам као највећи богаташ овог света. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back