POREKLO OPANAKA

Definitivno zanimljivo, jer ovo za "pitati" kao "hraniti" nikad pre nisam cuo.

Ovo tvoje me navelo da potrazim jos malo:

http://spokensanskrit.de/index.php?...aker&country_ID=&trans=Translate&direction=AU

पीठ piiTha (n.) pastry maker

Nesto iz sanskrit recnika...

Pekar ili, preciznije, majstor za pecivo.

osim, ako se ne misli na kalup za pecivo :think:

Tako da, pretpostavljam, da bi i to mozda moglo da ima veze.

Па, и није толико заборављено, ако се сећаш чувене иконе Богородице млекопитателнице ( млеком хранитељица) у цркви.

books

Тако да вос-питати етимолошки значи одхранити ( буквалније: све-хранити ).

Poslednja izmena:
hvala svima na iscrpnim odgovorima. nisam zeleo da pokrenem debatu o turskom legatu u nasoj kulturi, sorry :)

inace, pitao sam jer sam na zlatiboru kupio par opanaka po prvi put pa gledavsi ih pomislih odakle taj oblik. a posto planiram da ih nosim sa nekim prijateljima (ne srbima) u italiji sledece nedelje, htedoh da znam malo vise o njima jer ne bih voleo da ne znam da objasnim ako me neko pita.

pozdrav

Звучи логично,али ипак је то предпоставка. Неопходна је детаљна студија.
Лично мислим да је прича мало прозаичнија, наиме, то је, по мени, незграпан завршетак обликовања обуће који се временом претворио у украс.

Nisam mogao da verujem da ce se naci jos neko ko misli da nismo vec culi... :roll:

А ја сам само чекао неког шарана да се упеца. Само што овај изгледа мисли озбиљно. То ти је изгледа наш проблем на Балкану. Људи су почели да верују у вицеве.

Верујем да опанак није никаква домаћа специфичност и да у његовој форми има мало тога што би могло да се сматра специфично спрским. У неком тренутку, као резултат неког политичког процеса, почела је глорификација сељаштва као полтичког фактора у Србији, а опанак је узет као фигура, као метонимијска замена за сељака. Насупрот, на пример, "капуташима" или "шеширлијама", који су били пежоративни назив за грађанску класу, која, је ли, ништа корисно не ради, а живи на грбачи сељаку, тј. "од опанка".

Могу да претпоставим да ова сељачка демаогија (данас бисмо рекли популизам) потиче из времена од пре рецимо 100-130 и Пашићевих радикала, који су спроводили ту политику ослањања на сељаштво. И вероватно да та митологија о опанку као некаквом српском реквизиту потиче из тог времена, као што и прича о шљиви потиче из тог времена, као што и "српска труба" потиче из тог времена и као што и шајкача потиче из тог времена, упркос покушајима да се докаже да су шајкачу носили малтене још у патристорији.

Па, и није толико заборављено, ако се сећаш чувене иконе Богородице млекопитателнице ( млеком хранитељица) у цркви.

books

Тако да вос-питати етимолошки значи одхранити ( буквалније: све-хранити ).

:super:

inace, pitao sam jer sam na zlatiboru kupio par opanaka po prvi put pa gledavsi ih pomislih odakle taj oblik.

Znate, momci, pošto ne verujem da iko od vas iskustveno poznaje veštinu šivenja, biću slobodna da pretpostavim odakle oblik šiljkana na opanku. Koža se štavi..a to znači da je mnogo kruta i teška za obradu..praktično je i brzo povezati krajeve kože u delu oko prstiju i uvezati ih u šiljak..i mnogo bolje za bezbednost (kiša,blato, pesak) nego da je na tom mestu koža sečena pa lepljena ili šivena..Ovako su prsti maximalno zaštićeni..

Osim toga, estetski i vizuelno- taj šiljak na vrhu ima jednu simboličnu skrivenu poruku- da je onaj koji ga nosi "mužastven"..i ponosan na svoj "ponos":rumenko:

"Правило је да је на женским опанцима мањи или да га нема, као на опанцима у источној Србији."

http://www.svevlad.org.rs/narodni_zivot_files/opanci.html

Znate, momci, pošto ne verujem da iko od vas iskustveno poznaje veštinu šivenja, biću slobodna da pretpostavim odakle oblik šiljkana na opanku. Koža se štavi..a to znači da je mnogo kruta i teška za obradu..praktično je i brzo povezati krajeve kože u delu oko prstiju i uvezati ih u šiljak..i mnogo bolje za bezbednost (kiša,blato, pesak) nego da je na tom mestu koža sečena pa lepljena ili šivena..Ovako su prsti maximalno zaštićeni..

Osim toga, estetski i vizuelno- taj šiljak na vrhu ima jednu simboličnu skrivenu poruku- da je onaj koji ga nosi "mužastven"..i ponosan na svoj "ponos":rumenko:

"Правило је да је на женским опанцима мањи или да га нема, као на опанцима у источној Србији."

http://www.svevlad.org.rs/narodni_zivot_files/opanci.html

Лично мислим да је прича мало прозаичнија, наиме, то је, по мени, незграпан завршетак обликовања обуће који се временом претворио у украс.

Него ме живо интересује, да ли су мужеложници носили дуже или краће кљунчиће:per: Раније нису смели да парадирају, па су морали да се разликују бар по нечему.

Back