Poreklo narodne kape FES?

Imao sam priliku da nesto procitam o kapi, Fes. Ona je danas nacionalna kapa Bosnjaka, sto oznacava ottomansku privrzenost. Fes su nosili osmanski Sultani ali i Srbi. Vuk Karadzic je nosio Fes, ali na sasvim drugom kraju svijeta, Fes je narodna kapa Marokanaca. Otkud to? Zapravo, htio bih saznati zasto se kapa Fes toliko prosirila i koji narod je prvi put nosio Fes? Sa druge strane vranjanski folklor se istice u nosenju Fesa. Za mene je to zbunjujuce.
Fes jeste istocnjacka kapa i preneta je sa vladavinom turaka na ovom prostoru.Ne nose je samo Bosnjaci.Videces jos starijih ljudi u Vranju i okolini,Pirotu i tim krajevima.

За питања постоји тема Све што тема није, историјска питања и информације и овај бошњачки трол ако се већ са "Кликса" прешалтао на овај српски форум могао би имати минимум пристојности и поштовати правилник форума. А могао би порадити и на писмености.

Fes ustvari dosta liči na Pileus Pannonicus koja se pojavila krajem srednjeg veka i ubrzo bila usvojena kao deo neformalne odeće rimske vojske. Smatra se da poreklo vuče od sarmatskih najamnika koji su bili na službi u rimskoj vojsci u drugom i trećem veku. Pileus Pannonicus je sasvim sigurno predak današnje ličke i crnogorske kape a fes predstavlja samo jednu njegovu modifikaciju. Nešto više sam našao u jednoj raspravi o jednom rimskom novčiću cara Konstantina koji na glavi nosi pileus, mada autori teksta smatraju da je u pitanju verovatno jedan drugačini tip kape.

Sve u svemu, stara srbo- sarmatska kapa. Današnji Pakistanci nose sličnu kapu pa verovatno predstavlja deo nošnje starih srpsko- iranskih naroda.

1. The Pannonian cap. It seems that the modern usage of the term “Pannonian cap”, the pileus Pannonicus, is based on a single reference from antiquity. The late 4th C Roman writer Vegetius wrote 35: “Almost down to the present day the custom survived whereby all soldiers wore leathern caps which they called “Pannonians”. This was observed so that the helmet should not seem heavy to a man in battle, who was used always to wearing something on his head.”36 This military leather cap is the pileus Pannonicus 37. For reasons given below, we question if the term can be applied to the pillbox-shaped caps from tetrarchic and later times.

http://www.nisandbyzantium.org.rs/doc/zbornik14/PDF-XIV/33 Lars Ramskold.pdf

Back