cronnin
Veoma poznat
- Poruka
- 13.795
Мораш разложити и те Бугаре. Они су исто микс, ништа мањи од Македонаца. Не може се једна смеша разлагати и објашњавати другом.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мораш разложити и те Бугаре. Они су исто микс, ништа мањи од Македонаца. Не може се једна смеша разлагати и објашњавати другом.
Ја заступам теорију да је Бугарин хабитатна одредница. Такође мислим да Македонци са оним Прабугарима немају везе. Али немају ни данашњи Бугари.
Већ устанак комита ја не повезујем са Бугарима осим као инспирације и идентификовање македонских Словена са Бугарима који су остали у сећању као моћни , велики ратници и народ који се одважио и никад није прихватио византијску власт већ је од почетка био самосталан.
Управо овде видим да устанак комита је идејно се идентификовао са Бугарима као синоним успешног бунтовништва.
Дса су Срби доживели такву експанзију сви бби они желели бити Срби а део њих се тако и осећа.
у њиховом усменом народном предању више живе Мрњавчевићи , цар Душан , Краљевић Марко него било какав устанак комита и Самуило.
Теорије да су микс Словена и античких Македонаца није нова забележили су стани учитељи и Руси почетком 20. века ,1920-30 година додуше мањински а постојала је и бугарска струја.
Не може се један непознат појам објашњавати другим непознатим.
Лингвистички гледано, бугарски и македонски дијалекти чине једну цјелину без јасних граница, док српски, хрватски и словеначки чине другу. Између српских и бугарско-македонских дијалеката не постоје прелазне форме, само постоје мијешани дијалекти попут пиротског. У пиротском је фонолошка основа штокавска, тј. проведене су све штокавске и ниједна рана бугарско-македонска иновација, али су морфологија, лексика и синтакса углавном бугарске. Пиротски је, стога, мијешани, а не прелазни говор.
То значи да до интензивног језичког контакта штокавских Срба и говорника бугарско-македонског језика долази тек у доба Немањића, кад су се ти говори већ издиференцирали.
Културолошки, историјски, а и идентитетски гледано, већи дио Македоније би се могао сматрати српском територијом. Ја само говорим са становишта лингвистике.
Порекло Македонца је јасно,то су Бугари.
Интересује ме следеће.
Након Маричке битке вазал постаје Марко Краљевић. Након његове погибије на Ровинама Турци преузимају Македонију. Становништво је ту. Српско.
Након смрти Стефана Лазаревића Србију преузимају Турци. Становништво је ту. Српско.
Степен исељавања становништва из Македоније и из Србије је вероватно исти с обзиром да Турци имају исти третман у обе територије.
Који је разлог да након 4 века срби до косова памте да су срби, а срби од косова не памте да су срби кад су исти третман имали код турака.
Само то што је дотична територија добила државност у одговарајуће време. Да се прва ослободила територија западно од Дрине, вероватно би тамо била моћна држава Србосана са излазом на море, а ми овде бисмо били заостали Моравци (from Morovia), блиски рођаци Србосанаца, само друге националности.