Порекло Македонаца

Моје питање је било конкретно - помен српског и словенског имена, тј. које је старије.
Није, ниси у питању написао помен већ питање бјеше
Је ли старије српско или словенско име?
А како си реплицирао мени, нисам у објави могао бити конкретнији.

Није, ниси у питању написао помен већ питање бјеше

А како си реплицирао мени, нисам у објави могао бити конкретнији.
Нисам реплицирао теби, питање је било за Брђанина, а ти си одговорио.
Старије име је оно које је прво поменуто, а поменуто је у неком извору, дакле записано. Како би другачије могло то да се одреди?
Ти си писао о имену, а затим си писао о народу Срба. Моје питање упућено Брђанину се односило на српско и словенско име.

"Ексархијске Агитације у Скопљу 1869 и Даље (Автобиографијске записке Попа Јована Трајковића Бурке)", "Гласник Скопског Научног Друштва", К. II, Скопје, 1927 година

(Јован Трајковић-Бурка (Бурковић) био је једини патријаршиски / 'српски' свештеник у Скопљу крајем 19. века)

http://strumski.com/biblioteka/?id=2469

"...Но наречени Бугари не слушат правителство, но се скупише преко две хиљаде души во школа, па се согласише тако купно да учину јуриш на митрополија-та, сос копачи и секири, да сасипу митрополија от основа все долу. А када разбра Пајсија на то ће да учини Бугари, одма иде Пајсија у правителство, објавио за то. И одма правителство испрати во митрополија деветлина ђандари вооружани. И тако они девет ђандари остадоше во митрополија-та за се дни, седумдесет дана....

После се определи от Цариград да ће дође Бугарима владика Бугар...Пајсија нема никако поп, пошто народ го неће, зашто је Грк, а народ су Бугари, па и попови су Бугари, а поп Јован Бурка се погрчи, те сложио сос владика црква, и узедоше нашу цркву. Па се согласише еснафи да ме от епарихија избацив и убију. От вечерта тако било је уговорено, па мени ми доказао једин мој сродник, које и он Бугарин се чини...

Но они речени Бугари што су от вечер биле уговориле да ме бију, се отрекле, но у јутро рано су се согласиле: то боље ја да га жени бију или да го убију, па и суд неће толико тражи, будући жени. Па наредиле шездесет жени да бију и убију... Каде ево брате, како љути оси 60 жени, те једни ме јурив, а други тегну, па други бију шакама, па други с папучама. Али једна жена, која се именува Мушка Божана, Оцедарка, те ме уфати от трагу за петраил, па петрахил за гушу, и ме обали долу на земљи. И тада чух једин глас от неку жена која каже: "Не дајте тако жени, које грехота..."
Приметио сам да ми је ова верзија МК језика 100% разумљива. Шта се издешавало са језиком до данас?

Узимајући у обзир чињеницу да је модерним ДНК тестирањем потврђено да су савремени „етничко-Македонци“ који говоре словенским пореклом влашко-староседеолачког порекла, да ли то значи да би њихова тврдња да су „директни потомци“ Александра Великог и древних Македонаца могла бити нешто више од митоманије и 'титоманије'?

Очигледно не тврдим да су директни потомци древних Македонаца (историјски, етнички, језички, традиционално нема наставка), али сигурно ако су 'домаћег' порекла онда њихове тврдње о несловенском пореклу и повезаности са стари досељеници су се испоставили као истина (знали они то или сада)

Ово је једна од најбољих епизода Квадратуре Круге коју сам гледао. Бави се децом избеглицама из Грчкe-Македоније и њиховим искуствима. Научио сам толико нових чињеница. Видео сам толико историјских снимака за које сам мислио да су изгубљени. То је веома емотиван сат. Препоручујем свима да гледају :)

Pozdrav svima. Da li ima nekog možda iz sela Maglence, opština staro Nagoričane? Istražujem svoje poreklo pa sam došla do podatka da su moji stari negde do 1900. živeli tamo. Cak i pre toga, mozda oko 1890. kada su otišli ka Prohoru i nastanili se u Poljanici. Poznati kao rod Vuci, iz familije Stošić, predak Stoša.

Back