Видим дошао и "европајац" из Белу Паланку да брани чедисте с половине прошлог века

Оне који вероватно у његовој општини нису ни ушли у локалну скупштину и за које је он обичан љаксе и шабан, како су неки од њих и говорили... Или је можда црна овца у свом крају

Ако, видим да сам убо право у сриду
Него, Батко Кроу, ти беше неки антисемита, а уједно си и за "Европу". Зар ти није сад пуно срце, кад видиш чија је то идеја?

Што се тиче монетарних питања, један есеј је посвећен само томе. Пошто нисам стручњак за та питања, а ова тема и есеј су само позив на размишљање, нисам то обрађивао. Али кад буде времена биће речи о томе.
Још само да ми Стоио објасни у којој банци могу да дигнем против вредност двеста ојра у злату. Ево, живо ме занима, пошто је њему све то исто
Једна реченица ипак још заслужује посебно разматрање.
ali si ti, NASLUTIO na osnovu TRI REČENICE, nekog opskurnog dokumenta.....
Прво, не знам чему употно понављање речи "опскурни" (српска реч: затамњени). Као ово је нека опскурна група завереника. А ту је говорио министар једне од највећих тадашњих економија. Сад као то је опскурно...
Једино што је у широј причи опскурно су две ствари: везе америчког и британског капитала са нацистима пре рата, и везе њихових држава са познатим нацошима после рата. Но, и једно и друго је све мање опскурно, историја то полако открива.
Данас се зна да су Американци и Енглези довели Хитлера да заузда комунисте. После се овај мало отео контроли. А нису имали проблем да му сви долазе на Олимпијске игре

Зна се да је Хитлер најбоље обожавао Фордову књигу "Међународни Јеврејин", а зна се ко је и шта био тај Форд.
Зна се и колико је нацистичких научника примљено после рата у западним земљама, а и у самој Немачкој опраше биографије. Врх наука Рајха је био ангажован на пројектима који би се могли назвати опскурним, као што су радови института Аненербе. У књизи Химлеров велики план је лепо описано како је већина њих успела да се снађе после рата, на "демократском западу".
Ко је читао мој есеј, или текстове са оног сајта видеће како је тематика углавном јасно излагана. Чак много јасније него што то чине данашњи "европејци". Нема ту ничег оскурног. Ко зна немачки нека чита мало о каријери једног од "опскурних", професора Хункеа -
Heinrich August Johann Hunke . Па видећемо како је после рата у "денацификованој" Немачкој наставио свој рад и то на местима која нису безначајна.
Није ли онда логично да је неко од нацистичких умова помогао планерима "Заједнице за угаљ и челик" око организације и стратешког развоја? Као што су немачки научници помогли амерички свемирски програм...
Или су у садашњој "Европи" дошли до сличних идеја, вођени сличном империјалном логиком?
Друга ствар, нисам ЈА нешто наслутио, односно не само ја. Идеју ми је дао текс Мирослава Лазанског. То је неко превео на енглески са немачког, британски евроскептици. За те људе су неки други виђенији људи рекли да нису никакви "теоретичари завере", да су се чак дистанцирали од екстремизама. Значајно место има ту Родни Еткинсон, иначе рођени брат Роуена Црнегује. Па ево шта ми рече другар, чији интелект иначе веома ценим, поводом ове теме:
PS Brate, ODLICNA stvar ovo o mracnim ocevima EU. Proguglaj 'Rodney Atkinson'. Vodeci britanski evroskeptik, VELIKI kriticar EU kao closet naci-projekta, super lik, prepametan. Nije neki opskurni zaverenik,nego kritikuje EU sa krajnje mejnstrim patriotske engleske pozicije,antifasisticke, antitotalitarne i antibirokratske. Ona vrsta Engleza kakvu smo nekad naivno zamisljali ko vodecu tamo.Bas citira te stvari koje i ti, da je EU nastala kao zamisao, ranih1940-ih u Nemackoj. cak nabraja POIMENCE ljude koje je kasnija biokratija izvukla iz paucine, bivse naci-cinovnike pedesetih. Trivija:
Rodjeni brat Rouena Etkinsona i veliki srbofil(kritikuje EU bas zbog "reinstalacije nacisticke Hrvatske" ). EU-mantrasi padnu na dupe kad ih iznpusavas referencama na ljude poput Rodnija. Ima ih malo tamo, ali vrede mnogo (jedna njegova knjiga postoji i na srpskom).
Дакле, нисам ЈА ту нешто наслутио, већ људи мало паметнији, или бар искуснији од моје маленкости
Иначе, видим кад се сада гуглује знаменити појам евроспке економске заједнице преведен на модеран језик, овај есеј и пригодне теме излазе на врх. Што је добро, мада може да одвуче од неких релеванијих извора.