Порекло босанских и србијанских муслимана

A, ako to ne želiš, možeš uvijek pokušati da kažeš da Povelja Kulina Bana nije originalna, samo što bi tada morao da dođeš do primjerka koji je u Rusiji, a koji nam Rusi ne daju u ruke, a u međuvremenu dok je ne uzmeš u ruke možeš se zapitati zašto je ruski diplomata ukrao baš taj primjerak a ona dva ostavio...
Какве везе повеља писана српским језиком и то ћирилицом има са вама Бошњацима који кажете да никакве везе са Србима немате? Уз то тамо се не помињу Босанци, Бошњаци поготово.

Какве везе повеља писана српским језиком и то ћирилицом има са вама Бошњацима који кажете да никакве везе са Србима немате? Уз то тамо се не помињу Босанци, Бошњаци поготово.

jos jedan " tisucljetni san " sa nasih teritorija :mrgreen:

Ne moram ja. Čremoški je rekao da nema originala Kulinove povelje.

No, gde se u Povelji Kulina bana uopšte pominjr bosanski narod?

Nije to dokazano. Rusi ne daju povelje.

- - - - - - - - - -

Pa šta znači ban bosanski? Ali napisao sam neke originalne dokaze koji postoje i danas, jednostavno pratiti njihovu prošlost... ćirilica nije isključivo srpska, ne tripuj džaba...

- - - - - - - - - -

Pa šta znači ban bosanski? Ali napisao sam neke originalne dokaze koji postoje i danas, jednostavno pratiti njihovu prošlost... ćirilica nije isključivo srpska, ne tripuj džaba...

Dakle i posle tri strane ne znas da odgovoris?
Tako je, cirilicu koriste i Bugari, Rusi i tako dalje.
Nisi napisao ni jedan dokaz. Samo guslas o mitomaniji.

A gde je Čremošnik, tačno, pogrešio? I ako nije dokazano, zašto onda to pominješ? Preskočimo Kulina, hajde dalje.

Promašio si poentu.

Postavljaš besmislena pitanja na ovaj forum, koje nemaju nikakvu konstruktivnu ulogu. Istorija se ne kroji tako što se jure samo originali. Imaš temeljne zablude u vezi istorijske nauke i onda pominješ stvari koje misliš da su za nekog osetljive ili da navodno razbijaš neke mitove, a ne nervira mene i druge ništa u vezi tvojih poruka sem nepoznavanja istorije. Ne postavljaš pitanja koja su škakljiva ili koje neko ne bi voleo da čuje, ili možda da pokuša dati odgovor, već ona koja nemaju nikakvog smisal.

Šta bi sad ovo o čemu razgovarasmo trebalo da znači? Da nema istorije Bosne pre 1189. godine, odnosno da ona tada počinje? I to još pod uslovom da zaista imamo autentično original povelje Kulina bana (ako nemamo, da li bi to značilo da nema uopšte istorije Bosne ni pre XIII stoleća zapravo)?

P. S. I ja sam te pitao za bosanski narod, za Bosance...to što piše da je ban Kulin bio ban Bosne je nešto drugo.

Poslednja izmena:
Занима ме да ли неко има нешто о физиономији босански муслимана. Не занима ме генетика и овај и онај халотип.:lol: Многи погрешно тврде да су сви или већина муслимана плаве косе, свјетли, већином Словени итд. Не би рекао онако ОДОКА да је то истина. Многи имају, што би назвао, ТУРСКЕ носеве, уста, очи, некакав специфичан изглед.
Наравно да постоји словенска примјеса, али она није једина и није главна.

Занима ме да ли неко има нешто о физиономији босански муслимана. Не занима ме генетика и овај и онај халотип.:lol: Многи погрешно тврде да су сви или већина муслимана плаве косе, свјетли, већином Словени итд. Не би рекао онако ОДОКА да је то истина. Многи имају, што би назвао, ТУРСКЕ носеве, уста, очи, некакав специфичан изглед.

Imaš Starčevića, on nas je lijepo opisao...

A gde je Čremošnik, tačno, pogrešio? I ako nije dokazano, zašto onda to pominješ? Preskočimo Kulina, hajde dalje.

Promašio si poentu.

Postavljaš besmislena pitanja na ovaj forum, koje nemaju nikakvu konstruktivnu ulogu. Istorija se ne kroji tako što se jure samo originali. Imaš temeljne zablude u vezi istorijske nauke i onda pominješ stvari koje misliš da su za nekog osetljive ili da navodno razbijaš neke mitove, a ne nervira mene i druge ništa u vezi tvojih poruka sem nepoznavanja istorije. Ne postavljaš pitanja koja su škakljiva ili koje neko ne bi voleo da čuje, ili možda da pokuša dati odgovor, već ona koja nemaju nikakvog smisal.

Šta bi sad ovo o čemu razgovarasmo trebalo da znači? Da nema istorije Bosne pre 1189. godine, odnosno da ona tada počinje? I to još pod uslovom da zaista imamo autentično original povelje Kulina bana (ako nemamo, da li bi to značilo da nema uopšte istorije Bosne ni pre XIII stoleća zapravo)?

P. S. I ja sam te pitao za bosanski narod, za Bosance...to što piše da je ban Kulin bio ban Bosne je nešto drugo.
Vi izjednačujete Slavene i Srbe i očekujete raspravu bez zaj.ebancije...

Eno postavio sam pitanje na temi o Oluji i nekako imam.osjećaj da ćete ga okupirati i nećete direktno odgovoriti.

P.s. da, slažem se s tobom, manjka nam originala od prije Kulina, nažalost

Poslednja izmena od moderatora:
Ja da sam Bosnjak pre bih bio blizi Srbima nego navodnim sunarodnicima iz Sandzaka. Ali sad ce ovakvih faca i raznih egzoticnih haplogrupa biti i kod bh muslimana jer ovi iz Sandzaka okupiraju Sarajevo i druge gradove u FBiH.

Druga haplogrupa generalno kod Srba je Afrička EV13 prenesena ili preko brdjana-malisora, njihovih fisova, ili preko EV13 za koje se ne zna kom fisu pripadaju ali definitivno jesu neslovenskog porekla.

Dakle imamo Stotine Hiljada danasnjih Srba koji nemaju nikakve veze sa doseljenicima koji su stigli na Balkan u 7om veku i koji definitivno u daljoj proslosti su cinili isto jezgro sa tim Sandzaklijama, Siptarima i Grcima.

Nepostoje nikakvi Srbijanski muslimani..jer niti postoji niti je ikad postojala nekakva Srbijanija..problem je u sledecem ako postoji i postojala je Srbija onda moraju postojati ili su postojali Srpski muslimani..e onda se moramo zapitati od kog predachkog naroda su velikim delom postali Bosanski muslimani.nije valjda da su postali od imaginarnih Srbijanijaca.moze i od njih samo da nisu postali od nekih tamo Srba..spletom istorijskih okolnosti...uostalom prvu muslimansku narodnost po sistemu vera odredjuje naciju su izmislili lukavi Britanci 1947-48 god..pa su tako nastali Pakistanci...chime je duboko podeljena nekad jedinstvena Britanska Indija na zakrvljene pune mrzhnje delove kojima je kao takvima lakshe manipulisati i upravljati..naravno iza zavese..

Ne postoje nikakvi srbijanski muslimani..jer niti postoji niti je ikad postojala nekakva Srbijanija....
У медијима и порталима за брзу индоктринацију у фед.БиХ и Хрватској, имају задат обавезан дискурс, односно употребу појмова, ту се инзистира на појму србијански (рецимо србијански тенисер Ђоковић, или србијански кошаркаш ....), што је како си примијетио ем погрешно, ем скарадно.
Но то се толико нападно понавља, да неки форумаши, коментатори и на српским форумима и порталима, несвјесно прихвате такав скарадан дискурс.
Наравно, слажем се са постом.

Vi izjednačujete Slavene i Srbe i očekujete raspravu bez zaj.ebancije...

Eno postavio sam pitanje na temi o Oluji i nekako imam.osjećaj da ćete ga okupirati i nećete direktno odgovoriti.

P.s. da, slažem se s tobom, manjka nam originala od prije Kulina, nažalost
Ti si član ovog foruma isto kao i ja. Ne kaže se vi, osim ako ovde nisi nešto mislio na šovinističkoj razini, već mi.

Poslednja izmena od moderatora:
Imaš Starčevića, on nas je lijepo opisao...

Којег Старчевића? Анту? Не сјећам се да је он био антрополог, ал' добро. Он је тврдио да су Србијанци најчистији и најбољи Хрвати.:eek:

- - - - - - - - - -

Nepostoje nikakvi Srbijanski muslimani..jer niti postoji niti je ikad postojala nekakva Srbijanija..problem je u sledecem ako postoji i postojala je Srbija onda moraju postojati ili su postojali Srpski muslimani..e onda se moramo zapitati od kog predachkog naroda su velikim delom postali Bosanski muslimani.nije valjda da su postali od imaginarnih Srbijanijaca.moze i od njih samo da nisu postali od nekih tamo Srba..spletom istorijskih okolnosti...uostalom prvu muslimansku narodnost po sistemu vera odredjuje naciju su izmislili lukavi Britanci 1947-48 god..pa su tako nastali Pakistanci...chime je duboko podeljena nekad jedinstvena Britanska Indija na zakrvljene pune mrzhnje delove kojima je kao takvima lakshe manipulisati i upravljati..naravno iza zavese..

Како ти зовеш Белгијанце и Аустријанце? :lol:
Србија је назив из страног језика, тј. латинског. Свашта.

Та тема би захтевала истраживање таквог обима да сам уверен да балкански османисти здруженим снагама не би могли да одговоре (поготово што их је мало, а у Србији - која је и иначе слаба на том пољу - изгледа и све мање).

Па рекао би да је то занимљиво питање. Посебно што многи тврде да су босански муслимани већином Срби или Хрвати. Специфичност црта лица је упадна да би се чак одока могло рећи да није тако.
Једним дијелом то одговара овијем тезама.

Па рекао би да је то занимљиво питање. Посебно што многи тврде да су босански муслимани већином Срби или Хрвати. Специфичност црта лица је упадна да би се чак одока могло рећи да није тако.
Једним дијелом то одговара овијем тезама.

Bošnjaci su velikom većinom srpskog porekla.
U to vise nema sumnje. Hrvata je možda bilo oko Bihaća, mada su se oni masovno povukli pred Turcima.
Obrni okreni apsolutno većinski su srpskog porekla.
Što se tiče faca, antropologije i ostalih nauka, verujem da glavnima odgovara izgledom Srbima, prvim komšijama.
Ostavljam jedan mali % eventualnom uzimanju i dovodenju žena sa nekih udaljenijih strana za vreme otomanske imperije, postoje zapisi o tome, ali to je vrlo mali %.
To se svakako ne moze otkriti putem Y haplotipa.
Za sada nisam to primetio ni na autosomalnim uzorcima.
Elem apropo priče( mada nisam siguran koliko je opet relevantno) među Bosnjacima su za sada nadjena 2 uzorka koji bi se mogli pripisati osmanskom uticaju, kod Hrvata je nađen jedan takav primer.

Значи бан Босне. Ћирилица није искључиво српска али она којом је записан српски језик као у повељи Кулина бана јесте.

Беширевићи из Цазинске Крајине имају занимљиво предање о поријеклу, наводно су потомци Стојана Јанковића односно његовог сина.

352692061_2561664423971719_4623804275039894855_n (12).jpg

Srbi iz bivše BiH te Srbije i autohtone Crne Gore, koju su pod okupacijom srednjevekovne Turčinske neiskreno primili staroturčinski islam, se osećaju i opredeljuju kao Srbi, muslijski Muslimani iz bivše BiH (Muslije) su po njihovih tvrdnjama poreklom nekakvi "bogumili" (to jest Bugarini) dok su Muslimani iz Srbije i autohtone Crne Gore (iz Raške oblasti) poreklom šiptarske poturice (od 1968 južnodonjestaroaustrijansko i severnodonjestaroaustrijansko dabl poturčeni Šiptari)!
👀👂👂💯%

Back