Sa druge strane, gospodin Miroslav Lazanski. Svaka njegova reč zlata vredi, čovek koji sa zvanjem vojnog analitičara ima znanje, reč, hrabrost i mudrost jednog generala, sve do tančina i činjenicama. Demagogija, zamajavanje, dugogodišnje mentalno zaglupljivanje i uništavanje naroda na svim poljima, a samim tim i onim popularnim ˘Ne treba nama vojska, mi više nećemo da naša deca ginu˘, dobilo je svoju posledicu, koju su, nažalost, platili oni koji su to najmanje zaslužili...
Ne znam šta bih, šokiran saznanjima i stvarima koje polako shvatam, mogu reći u ovom trenutku, kada je jednostavno zbrisano toliko domova, u kojima je neko živeo, toliko ljudi, koje je neko voleo, toliko puteva i objekata, koje je neko gradio...
Ali, da li zaista ovo jeste trenutak kada moramo da ustanemo, da li je ovo zaista prekretnica u našoj zemlji, našim životima kao njenim građanima, da li je zaista trenutak da ne zaboravimo ovo što se desilo, da se podignemo, kažemo jednom ˘DOSTA˘?
Da li je zaista moguće da će svi ovi koji su ovih dana delili pomoć, vozili se u čamcima, helikopterima, vežbali strogoću, ispasti heroji i još jednom genijalno zabludeti već zabludeli i zaludeli narod, jer su oni, jelte, učinili sve što je u njihovoj moći?
Ali da li ne misliš, Srbijo, da si ovoga puta preveliku čašu gorke žuči popila, da bi i ovo prećutala, prebolela, umirila se i ubrzo ponovo rekla ˘Ajde da sačekamo još malo˘?
Da li je zaista moguće da NIKO ne postavlja pitanje odgovornosti? Mislim na medije, elektronske, štampane, televizijske, radijske... Da, jeste učinili sve u Vašoj moći. Jeste ispali Heroji. Ljudi. Junaci. Podarili ste ponos budućim generacijama, da se svi Vaši sinovi, ćerke, unuci, praunuci ponose što ste Vi, policajci, vojnici, specijalci, radnici, dobrovoljci, spasili makar jedan ljudski život, ili pomogli u tome. Doneli gladnome hleba, žednome vode, promrzlome ćebad....
Vas ćemo slaviti decenijama, vekovima, jer ovo će se pamtiti. Možda će to ova generacija brzo zaboraviti (ali ćemo se svim silama boriti da tako ipak ne bude), ali sam siguran, jer znam da na kraju uvek u Kosmosu red dođe, da pravda i Bog postoje i da će na kraju reći svoju reč, i da ćete Vi imati svoje mesto u istoriji, kao heroji, baš kao što su nekada bili koji su pratili Živojina, Radomira, Stevana, Lazara. Vaša veličina je utoliko veća, što Vi niste imali koga da pratite, uzdali ste se samo u sebe, svoju glavu, svoje ruke i svoje lavovsko srce.
A, VI, gospodine Vučiću, Iliću, Stefanoviću, Gašiću, Ljajiću, Dačiću, Čučkoviću, šta ste VI uradili?
Da li ćete posle ovoga spavati mirno, znam da to Vama nije bio problem dok ste svih ovih godina indirektno pljačkali, izgladnjivali i na kraju ubijali ovaj narod, ali sada, kada ste to učinili direktno, kada je Vaša krivica evidentna, pa kako ćete deci na oči? O čemu će Vaši unuci, ako ih budete imali, pričali jednog dana?
Samo nekoliko pitanja za Vas:
Šta je bilo sa procenama Meteorološkog zavoda, kada sam i ja znao nedelju unapred, jer se o tome brujalo po medijima, da će u sredu, četvrtak biti obilnih padavina, a kada su Vas nadležni iz pomenute institucije interno obavestili da su upalili crvenu lampicu i najviši stepen upozorenja na poplave. Šta je bilo sa upozorenjima meteorologa Kovačića, koji je, eto, predvideo ono što ˘niko nije mogao da predvidi˘... Šta je bilo sa poplavnim talasima koji su takođe pričinili veliku štetu pre samo par nedelja, imali ste 5, PET dana da sprečite masakr koji ste Vi počinili, na čelu sa gospodinom Vučićem.
Da li je moguće da će sve ove žrtve koje je podneo Obrenovac biti uzaludne? On će se verovatno ubrzo i izgraditi, pre svega jer je deo Beograda i jer u njemu postoji najbitniji objekat u zemlji, ali to svakako neće izbrisati rane koje će zauvek u toj opštini ostati. A pitanje je šta će biti i da li će za mesec dana iko pominjati Krupanj, Mali Zvornik, Svilajnac...
Obrenovac je posebna priča. Znajući na kakvom se položaju to mesto nalazi, znajući da Kolubara raste, da je bilo indicija i opasnosti od poplave i nedeljama pre, da je to svakako strateški bitna tačka za našu zemlju, da je Hidrometeorološki zavod izdao NAJVIŠI STEPEN UPOZORENJA od poplava, i da su se sirene oglasile tek kada je voda već uveliko prodrla u celu opštinu i opkolila je sa svih strana, pitanje je, da li sirene nisu radile, ili jednostavno nekog nije bilo briga da ih uključi, i ko je taj, koji onda snosi najveći deo odgovornosti za ovakav strašan scenario koji se odigrao u petak, baš kao što je i rečeno 5 dana pre, a dan pre nego što su poplave već učinile strašnu štetu Zapadnoj i centralnoj Srbiji, kada je u neposrednoj blizini Obrenovca već sve bilo poplavljeno (i u tome leži odgovornost najviših organa, Vlade Srbije, jer nije učinila ništa da bi sprečila to), da li je moguće da neće odgovarati za smrt i uništenje grada, imovine, imenom i prezimenom, Miroslav Čučković, i SVI iz Štaba za vandredne situacije u Obrenovcu?
Ili će, pak, samo on odgovarati?
I tu dobijamo odgovor, nije samo Obrenovac poplavljen, tu ne postoji veći deo krivice Vlade, već samo manji, a najviši je onih koje sam pomenuo. Ali postoji dan pre tog strašnog scenarija, postoje poplavljeno Valjevo, Koceljeva, Lazarevac, Čačak, Loznica, postoje upozorenja, koja su dolazila sa svih strana, postoji odgovornost Vlade Srbije i Aleksandra Vučića lično, koji ni u ovoj tragediji nije propustio da pokaže drugima da je Bog i batina u državi, a narodu da je on taj koji se brine za njih i da ništa ne moraju da se brinu.
Vlada Srbije nije sprečila poplavu Obrenovca, a znala je da su reke pobesnele u blizini Kolubare. Sa druge strane, Obrenovac je osvanuo pod vodom, evakuacija je usledila tek kada se ko zna koliko (a to će se tek utvrditi, ma koliko skrivali istinu, unesrećene rođake niko neće ućutkati) ljudi podavilo, kada su se kuće porušile, kada je grad u par sati uništen i onesposobljen za život u narednih par meseci, a isti ti evakuisani građani Obrenovca za isti taj period ostali bez krova nad glavom, a neki i za mnogo više, odnosno sigurno, svi oni u okolini Obrenovca, sanjaće dan kada su imali svoj dom, jer će na njih svi zaboraviti... Baš kao i u Krupnju, Zvorniku, Ubu, svim manjim mestima, selima, uglavnom, tamo gde retko ko dolazi sem ako ne mora, i tamo gde se neće moći čuti i videti vapaji unesrećenih, obespravljenih ljudi...
I kada sve ove činjenice stavite na sto, zaključak donesite sami. Ja sam svoj doneo.
Očigledno je neko dopustio i želeo da se ove poplave dese, možda ne sa katastrofom u Obrenovcu (a za to su, opet, neki drugi više krivi, ali to je svakako posledica takve odluke), ali sve što ima zlu nameru, ume da pođe po zlu... I da se neko kaje zato što je hteo da ponovo spasava nesrećni narod čamcima i deli hleba i vode, i zarad političkih poena radi sve ono što nije njegov posao. I ne samo on, mnogi od onih koji su se tako ponašali ovih dana...
I za kraj, jedno pitanje, a apropo mog prvog klipa na početku posta. Da li je neko primetio koliko je evakuisanih u Obrenovcu u svojim svedočenjima spominjalo reči ˘grunulo˘, ˘prasnulo˘, ˘buknulo˘ i sl....?
Ništa ne konstatujem, samo pitam...
Mnoge će se priče ovde ispričati, ali prava istina će poslednja izaći na videlo...