Поплаве у Србији

• Začetnik teme Začetnik teme qqjay
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gde je 7km mobilnih zidova za odbranu od poplave iz Novog Sada?

19/05/2014

2011. godine Novi Sad je uzeo kredit od 150 miliona dinara od Svetske banke, za nabavku mobillnih zidova za odbranu od poplava, a za ovu namenu potrošeno je i 67 miliona dinara novca Vojvodina voda, kao i 86 miliona dinara za izgradnju skladišta u kojem će se oprema čuvati.
U Dnevniku je 18.05.2011. godine objavljen tekst u kome se navodi da je Novi Sad prvi grad u kojem je u Srbiji upotrebljen nov način odbrane od poplava i to mobilnom opremom.
Kako su tada objasnili predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i tadašnji gradonačelnik Novog Sada, ovaj sistem se primenjuje u svim većim evropskim gradovima, gde se u slučaju opasnosti od poplava, na otvorenim deonicama kao što su stepeništa, otvori za objekte i drugi prilazi obali montira mobilni zid, koji se brzo i lako postavlja i uklanja.
Oni su tada istakli da je odbrana od poplava u Novom Sadu u poslednje dve godine podignuta na znatno viši nivo.
“U poslednjih nekoliko godina Novi Sad je, od prilično nezaštićenog grada kada su poplave u pitanju, postao primer kako se braniti od ekstremno visokih vodostaja Dunava. Podigli smo nivo odbrambenog zida koji je dovoljan da odbrani grad od takozvanih stogodišnjih voda u šta je Pokrajina uložila oko 280 miliona dinara. Sada smo sa dodatnih 150 miliona obezbedili kupovinu ove mobilne opreme, kojom će biti zaštićeni i svi otvori na 7 kilometara dugom odbrambenom zidu”- rekao je tada Pajtić.
On je dodao da je u odbrambene nasipe širom Vojvodine uloženo oko 13 milijardi dinara, pri čemu je rekonstruisano ili izgrađeno 108 kilometara odbrambenih zidova.
Prema rečima Igora Pavličića, odbrana od poplava postaje sve važniji posao gradske vlasti.

“U poslednje vreme ekstremni vodostaji beleže se svakih nekoliko godina. Ukoliko bi odbrambeni zid propustio vodu iz Dunava, pojedini delovi grada bili bi četiri metra pod vodom, što dovoljno govori o tome koliko su značajna ulaganja u ovu oblast. Bez pomoći Pokrajine bilo bi nemoguće realizovati ove projekte” – rekao je Pavličić.
Od 150 miliona dinara koliko iznosi kredit dobijen od Svetske banke, JVP “Vode Vojvodine” za mobilnu opremu izdvojilo je oko 67 miliona dinara, a montažni metalni zidovi predviđeni su za postavljanje na oko 40 mesta, dok će oko 85 miliona dinara koštati izgradnja skladišta u kojem će se oprema čuvati.
Skladište površine 1.600 kvadratnih metara trebala su biti izgrađena se u blizini novosadske prevodnice, a završetak radova se očekivao tokom leta 2011- godine.
Ove zidove sada niko ne spominje… ne zna se da li postoje i da li su iskorišćeni u ovoj katastrofi…

sad se posrao na sve redom ,i na CG i Makedoniju i na Ruse ama na sve redom,jos danas neki iz zandarmerije gostovao na RTS i dzukela jedna hvali slovence hrvate i crnogorce a ne spominje Ruse!!! Vidimo ljudi sta se desava ,vec su pocele "razvojne sanse za Srbiju"
Na sve redom se pokaki lik a najace sto pomoc iz fonda solidarnosti moze da se ocekuje tek za 6 meseci!!!

Каже супермен, из фонда ЕУ градИћемо путеве, куће којима су изгубили кров, али те паре стижу најраније за 6 мјесеци. Мислим да нема много мртвих јер би сигурно хаос у прихватилиштима.

Poslednja izmena:
Пре­по­ру­ке Ин­сти­ту­та за јав­но здра­вље „Др Ми­лан Јо­ва­но­вић Ба­тут”

Пре­по­ру­ке по­љо­при­вред­ни­ци­ма

·Све по­љо­при­вред­не кул­ту­ре ко­је су би­ле у кон­так­ту са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (за­са­ди раз­ли­чи­тих вр­ста по­вр­ћа, во­ћа и дру­ге по­љо­при­вред­не кул­ту­ре, као и по­љо­при­вред­ни про­из­во­ди ускла­ди­ште­ни у ам­ба­ри­ма, тра­по­ви­ма), не тре­ба ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну

·При­ли­ком укла­ња­ња ових по­љо­при­вред­них кул­ту­ра оба­ве­зно ко­ри­сти­ти за­штит­не ру­ка­ви­це

·Све на­мир­ни­це ко­је су до­шле у кон­такт са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (по­пла­вље­ни фри­жи­де­ри, за­мр­зи­ва­чи, оста­ве), не тре­ба ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну

·Све жи­вот­не на­мир­ни­це ко­је би мо­гле да до­ђу у кон­такт са вла­гом др­жа­ти у ста­кле­ним и ме­тал­ним до­бро за­тво­ре­ним по­су­да­ма

Шта са ђу­бре­том и мр­твим жи­во­ти­ња­ма

·Ђу­бре од­ла­га­ти са­мо у кон­теј­не­ри­ма ко­ји су за то на­ме­ње­ни

·Др­жа­ти ђу­бре уда­ље­но од хра­не и во­де за пи­ће

·Уко­ли­ко по­сто­је мр­тве жи­во­ти­ње оба­ве­зно по­зва­ти ве­те­ри­нар­ску слу­жбу или ве­те­ри­нар­ску ин­спек­ци­ју

·Не чу­ва­ти хра­ну из кон­зер­ве ко­ју сте већ отво­ри­ли и ни­сте по­је­ли

Пре­по­ру­ке за ис­хра­ну бе­ба у ко­лек­тив­ном сме­шта­ју

-До­је­ње је нај­бе­збед­ни­ји на­чин ис­хра­не. Уко­ли­ко се ко­ли­чи­на мај­чи­ног мле­ка због стре­са сма­њи не тре­ба од­у­ста­ти од до­је­ња

-У усло­ви­ма сме­шта­ја у ко­лек­тив­ним цен­три­ма, али и на­кон по­врат­ка ку­ћи до пот­пу­ног са­ни­ра­ња до­ма­ћин­ства, у ци­љу пре­вен­ци­је бо­ле­сти, са­ве­ту­је се ко­ри­шће­ње ин­ду­стриј­ски про­из­ве­де­не хра­не за одој­чад уз­ра­ста до го­ди­ну да­на

-уко­ли­ко не по­сто­је фри­жи­де­ри за чу­ва­ње хра­не, пре­о­ста­лу ко­ли­чи­ну не­у­тро­ше­не хра­не по­треб­но је ба­ци­ти

-при­ли­ком при­пре­ме на­мир­ни­ца нео­п­ход­на је стрикт­на хи­ги­је­на ру­ку, као и те­мељ­на тер­мич­ка об­ра­да ме­са, ја­ја, мле­ка...

-све на­мир­ни­це ко­је су би­ле у кон­так­ту са во­дом из по­плав­ног та­ла­са (по­пла­вље­ни фри­жи­де­ри, за­мр­зи­ва­чи, оста­ве), ни у ком слу­ча­ју не ко­ри­сти­ти за ис­хра­ну.

Хит­но код ле­ка­ра

У слу­ча­ју по­ја­ве симп­то­ма као што су муч­ни­на, по­вра­ћа­ње, про­лив, по­ви­ше­на тем­пе­ра­ту­ра оба­ве­зно се ја­ви­ти ле­ка­ру. Нео­п­ход­на је мак­си­мал­на хи­ги­је­на ру­ку при при­пре­ми адап­ти­ра­ног мле­ка. Ру­ке је по­треб­но опра­ти мла­ком во­дом и са­пу­ном, а у не­до­стат­ку во­де ру­ке јепо­треб­но дез­ин­фи­ко­ва­ти се­дам­де­се­то­про­цент­ним ал­ко­хо­лом или сред­ством за дез­ин­фек­ци­ју ру­ку. Вла­жне ма­ра­ми­це ни­су до­вољ­не за дез­ин­фек­ци­ју уко­ли­ко ни­су на ба­зи ал­ко­хо­ла, то јест уко­ли­ко на па­ко­ва­њу не сто­ји нат­пис „ан­ти­бак­те­риј­ске”.

Пре­по­ру­ке по­врат­ни­ци­ма на­кон по­вла­че­ња во­де

.

·Ако је стам­бе­ни или по­слов­ни обје­кат још под во­дом, оба­ве­сти­те ор­га­не ло­кал­не вла­сти, јер се мо­ра ис­кљу­чи­ти стру­ја и гас

·Про­ве­ри­те да ли у гра­ђе­вин­ској струк­ту­ри ку­ће има би­ло ка­квих про­ме­на

·Ако ми­ри­ше на гас, не ула­зи­те у ку­ћу, не укљу­чуј­те стру­ју и оба­ве­зно оба­ве­сти­те ор­га­не ло­кал­не вла­сти

·Са­мо ако сте на пот­пу­но су­вом ме­сту мо­же­те да ис­кљу­чи­те стру­ју. НИ­КА­ДА не ис­кљу­чуј­те или укљу­чуј­те стру­ју или елек­трич­не апа­ра­те ако сте у до­ди­ру са во­дом.

·Ако још има во­де у ва­шој ку­ћи, уђи­те у њу са гу­ме­ним чи­зма­ма или ста­ви­те пла­стич­не ке­се пре­ко ци­пе­ла. Во­да од по­пла­ва не сме да бу­де у кон­так­ту са ва­шом ко­жом.

Ин­струк­ци­је за чи­шће­ње ку­ће на­кон по­вла­че­ња во­де

·Труд­ни­це, де­ца и ста­ре осо­бе не тре­ба да бо­ра­ве у ку­ћи док она не бу­де пот­пу­но очи­шће­на и су­ва.

·Из­ве­три­те до­бро све про­сто­ри­је нај­ма­ње по­ла са­та пре не­го што уђе­те да чи­сти­те

·Опе­ри­те по­до­ве и зи­до­ве са де­тер­џен­том и во­дом и увек ко­ри­сти­те ру­ка­ви­це. На­кон то­га обра­ти­те се нај­бли­жем ин­сти­ту­ту/за­во­ду за јав­но здра­вље за да­ља упут­ства у ве­зи са дез­ин­фек­ци­јом, дез­ин­сек­ци­јом и де­ра­ти­за­ци­јом.

·Сву оде­ћу и тка­ни­не ко­је су би­ле под во­дом оба­ве­зно опра­ти са де­тер­џен­том и то­плом во­дом.

·Мо­гу­ће је да се у ку­ћи или про­сто­ри­ја­ма ко­је су би­ле под во­дом ство­ри­ла буђ ко­ја мо­же да бу­де опа­сна по здра­вље. Уко­ли­ко се ја­ви цу­ре­ње из но­са, цр­ве­ни­ло по ко­жи, оте­жа­но ди­са­ње, оба­ве­зно се тре­ба што пре ја­ви­ти ле­ка­ру

·

Опре­зно са во­дом за пи­ће

·Слу­ша­ти ис­кљу­чи­во оба­ве­ште­ња ин­сти­ту­та/за­во­да за јав­но здра­вље о ста­њу во­де за пи­ће и ње­ној ис­прав­но­сти.

·Ко­ри­сти­ти фла­ши­ра­ну, дез­ин­фи­ко­ва­ну или про­ку­ва­ну во­ду за пи­ће, за пра­ње ру­ку и зу­ба, спре­ма­ња на­мир­ни­ца и пра­ње су­до­ва

·Ако ни­сте си­гур­ни да је во­да ис­прав­на, мо­же­те да је про­ку­ва­те та­ко што оста­ви­те да ври 5 ми­ну­та од мо­мен­та пр­вог вре­ња

·По­су­де где се др­жи во­да тре­ба пра­ти са по­себ­ном па­жњом и ис­пра­ти их са ма­ло хло­ра раз­му­ће­ног у во­ди

http://www.politika.rs/rubrike/tema...vno-zdravlje-Dr-Milan-Jovanovic-Batut.sr.html

Кинези који живе овде баш су се лепо показали - био је један тв-прилог...... каже да њих 6 000 живе у Србији И ДА СУ СВИ ДАЛИ НОВЧАНИ ПРИЛОГ и онда су ови куповали воду и остало шта треба... а један каже од њих: ја воле Србија, ја пола Србин.......:lol:

- Slusala sam ga i bio mi je bas simpatican:D

Poslednja izmena od moderatora:
dzaba pises kad je danas americki ambasador rekao da ce da pomogne poljoprivredu...a to znaci samo jedno i jedino... GMO seme.

nego sta je sa onim sns mesarom sto prodaje crkotone? ovo je biznis sansa za njega.
Ништа није џаба, сваки појединац има свест и разум да ово прочита.

Доста с тим дефетизмом, фатализмом и песимизмом.

Верујете ли ви, људи, ако никоме другом, па, барем у Бога, мајку му...?

[

- - - - - - - - - -

sta rec o coveku i njegovim ljudskim osobinama koji je onako pljunuo na svu pomoc koju su iz celog sveta pruzili svako na svoj nacin i rekao da je najveca pomoc od unije, a ko zna sta je bilo u bugarskoj posle poplave kod njih bila na nivou virtuelnog... o tome mozete da pisete?

kakve su njegove ljudske osobine?

Obrenovac nije pogodio cunami i slični poplavni dalasi od 10 metara, čuo sam dosta priča, neke su verovatno tačne, ali mislim da je većina naduvana, preuveličavanje nesreće je česta stilska figura kod Srba, kada priča putuje sistemom rekla -kazala svaki prenosilac doda po nešto, obično morbidnije i gadnije od predhodnika.
Moram priznati da su se bosanski mediji ili oni u RS daleko profesionalnije i smirenije poneli sa katastrofom od pinkovog senzacionalizma, koji prenosi utisak na celu naciju. Svi mediji postepeno smiruju tenziju, forsirajući optimizam.

Back