Poplava astrologije i astrološkog......

Иван Чонкин

Zainteresovan član
Poruka
482
Odavno sam primijetio da se broj ljudi koji vjeruju u astrologiju rapidno povećava.
Šta je razlog? Nesigurnost, pomodarstvo...... I čini mi se da se isto događa u cijelom svijetu.
Astrologija je u direktnoj suprotnosti sa psihologijom jer u njoj zvijezde formiraju karakter.
Ne mislim samo na medije već na masovno vjerovanje pojedinaca. Nema emisije na tv-u gdje nećete čuti i po nekoliko komentara
tipa: a ti si vodolija a ja sam strelac, i navede "svojstva" tih znakova.
Nema te novine koji ne štamra horoskope dakle traženi su i ljudi vjeruju. Pogledajte u okruženju, prijatelji kolege komšije
sve lav do bika, jarca, riba, ma zvjerinjak jednom riječju ;)
Vaše mišljenje o svemu ovome.

Poslednja izmena:
Pa znas kako ako kazem nekom ko se razume u astrologiju neki podatak..i on na sve to se nadoveze nekim informacija koje nije mogao znati..a tacne su...onda se covek zapita..nema veze sa pomodarstvom nego sa nekim losim periodima u zivotu..licno sam protivnik toga da se neko vodi kroz zivot prema zvezdama ali da ima istine ima

Odavno sam primijetio da se broj ljudi koji vjeruju u astrologiju rapidno povećava.
Šta je razlog? Nesigurnost, pomodarstvo...... I čini mi se da se isto događa u cijelom svijetu.
Astrologija je u direktnoj suprotnosti sa psihologijom jer u njoj zvijezde formiraju karakter.

Ma čisto pomodarstvo pogurano od strane novih mas medija. Pa sad uopšte nije bio problem napraviti planetarnu zbrku i smak sveta od običnog akceleratora čestica.... Čovek je po prirodi takvo biće, pasivan, i voli kad mu se laska, a astrolog ume da laska.

Mada i i nije tolika poplava, devedesete su bile znatno gore, kada su takvi likovi bez cenzure palili i žarili po televiziji. Sad su ih bar tu zabranili. E još da bavljenje time stave pod krivično delo prevare...

Ključna rečenica.

Ideja da se rešenje nalazi negde van njih samih uvek je privlačila ljude, zvezde su najdalje dokle su stigli.

Nikakvo pomodarstvo (po mom mišljenju), samo jeftin odbrambeni mehanizam potpomognut selektivnom percepcijom.

A u cg čoče a da đe;)

Aja, blago vama, kad gajite te europske vrijednosti :lol:

Ma uvek ti u vrenu krize raste gomila prevaranata koji bi na lak način da dođu do para. A astrologija je jedan od tih načina. Ljudi je lako prihvataju, jer se nalazi "s one strane znanosti", mistična je i golica maštu. Neukom čoveku je ništa lakše da je prihvati kao istinu jer deluje utešno, ohrabruje i laska.

Na žalost, vlast i dalje nije spremna da uvidi pogubne uticaje takvih stvari pa umesto da težimo ka prosvećenosti, zapadamo u mrak kvazinaučnih i parapsiholoških verovananja i to u 21. veku.

Sigurno vam je poznat čuveni eksperiment o samoubeđivanju kada su grupi ispitanika uradili natalne horoskope i potom tražili da se izjasne o njima. Najveći deo (tipa preko 90%) se pozitivno izjasnilo o horoskopu, odnosto, potvrdili su da natalni horoskop upravo izražava njihovu ličnost i osobine. Ono što ispitanici nisu znali je da su svi dobili isti horoskop i to urađen po mestu i vremenu rođenja nekog serijskog ubice.

Ne mislim samo na medije već na masovno vjerovanje pojedinaca. Nema emisije na tv-u gdje nećete čuti i po nekoliko komentara
tipa: a ti si vodolija a ja sam strelac, i navede "svojstva" tih znakova.
Nema te novine koji ne štamra horoskope dakle traženi su i ljudi vjeruju. Pogledajte u okruženju, prijatelji kolege komšije
sve lav do bika, jarca, riba, ma zvjerinjak jednom riječju ;)

Kao i uvek, pamet je najjeftinija.

Nije lose verovati u nesto imaginarno... :mrgreen:

Najbolje je verovati SEBI, svojoj intuiciji. Ali, da bi se moglo verovati intuiciji, intuiciju treba dovesti do nivoa da ona moze da odabere barem u 75% slucajeva ispravno resenje, koje vodi ka boljim, pozitivnijim ishodima.

Ono sto je verovatno coveku najteze da uradi sa intuicijom, je da pravi male korake, i da resava njom neposredne probleme na koje ne moze naci logicne odgovore. :)

Covek kao vrlo iracionalno bice uglavnom pokusava intuicijom u jednom potezu da resi ceo Zivot. Velika greska, kao sto je i (po)verovati astrolozima takodje velika greska, bezobzira koliko izgledalo da su u pravu.

_nobody_

radoznalost i/ili
nada

Ja mislim da je nada. Čini mi se da se većina okreće astrologiji kad ima neki problem, a ne kad im je dosadno ili sve potaman.

Ljudi žele da čuju da će im se problem rešiti. Jedna bivša koleginica je po nekoliko puta dnevno zvala one 0900 astrološke centre ne bi li čula ono što želi da čuje. Plaća ogromne račune za telefon, al se valjda oseća spokojno kad joj neko kaže /slaže da će sve biti ok i da će se srediti početkom septembra.

Većina ljudi ima potrebu da veruje da u nešto. Neki se u kriznim situacijama okreću crkvi, (samo pogledajte kako je naš narod postao pobožan od početka 90-ih. :lol:), neki astrologiji, vidovnjacima...

Tak da, ako se neko malo umiri kad mu kažu da će se situacija srediti do tad i tad, nije strašno. Strašniji su mi oni koji bolesnim ljudima nude čarobna izlečenja i lekove koji leče sve bolesti i to papreno naplaćuju.

Bravo za postavljaca teme, moze se reci da sam i ja dao odgovor na ovu temu iako nisam nista do sada napisao - u mnogim svojim postovima sam iznapljuvao astrologiju zesce!

Astrologija ne da je samo u suprotnosti sa psihologijom, NEGO JE U SUPROTNOSTI SA NAUKOM, SA LOGIKOM!

A psihologija je nauka.....

E sad ono sto je zajednicko za astrologiju i psihologiju je da su astrolozi, numerolozi, Milani Taroti i ostali VRSNI "ULICNI PSIHOLOZI"....
Oni nisu ucili iz knjiga tajne psihickog zivota coveka ali su kao majmuni u kavezu ucenjem uvidjanjem posle mnogih pokusaja uspeli pa ustanove neke psiholoske zakonitosti ljudskog reagovanja.....

Pogledajte samo citacicu dlana - VRSNI PSIHOLOG I PSIHOANALITICAR.....Bolji nego neke moje koleginice koje su fine mirne i povucene - znaju one znanje, ali kada je u pitanju praksa i oci u oci, pre je psiholog onaj koji dodje kod nje a ne ona.....A ove bakute prorocice i sl, su premazane samo tako, oci ko na zejtin......Eh sta bi tek bilo da su zavrsile psihologiju i da su pismene i malo vise obrazovane?

Pa danas bi onda 99% ljudi verovalo u to kao sto veruje u crkvu...Nebi postojali psiholozi, lekari i slicne struke, nego b sve probleme resavali oni....

Jos uvek ne mogu da verujem da sam odgledao emisiju Milana Tarota gde on uz pomoc sugestije da covek stavi lavor na glavu i prica nindza-****** izleci coveku nogu i taj covek ustaje i moze ponovo da hoda...Jos place u klipu od srece i zahvaljuje mu se....

Eto to je razorna moc psihologije, za koju ne mozete da verujete kada vidite u praksi....NAravno kao i sve cime manipulise covek, ona se moze iskoristiti kako pomoci coveku ili pak kako ga unistiti....

Evo kako on maestralno pogadja i leci ljude......Vrhunski "ulicni psiholog" !

Provalite metode kojima pogadja!

p.s.A prodavao je pre gace na buvljaku.....Kao sto sam rekao, sta bi tek bilo da su ovakvi ljudi doktorirali psihologiju ili neku drugu nauku tipa logiku, retoriku , filozofiju itd....I da su imali povoljnu sredinu za odrastanje i podsticajne roditelje pa da razviju maksimalno svoje genetski date potencijale...

S obzirom na mali odziv na temu, koja je po meni OK, većina forumaša vjeruje i u psihologiju i u astrologiju.
A može li to?
Ma danas svašta može.

Tema je super i čudno mi je što nije zaživela.
Ljudi veruju u ono što im odgovara, a razni Milani Taroti, Kleopatre (seće li je se neko? :hahaha:) i ostali profitiraju na tuđim mukama i problemima. Jedno je besplatno čitati horoskop na netu, drugo je davati pare kojekakvim prevarantima.

Shvatanje astrologije kao nauke je novijeg datuma i zastupljeno je gotovo isključivo kod onih koji se afirmativno odnose prema astrologiji. Nastalo je kao posledica nekoliko faktora: suštinskog nepoznavanja astrologije od strane onih koji iznose ovo mišljenje, nesposobnosti da se astrologija posmatra i poima različito od načina na koji se izučavaju moderne nauke u savremenom školovanju i velike želje jednog broja astrologa da, proglašavanjem astrologije za nauku, astrologiji i sebi pridaju značaj koji danas ima moderna nauka. Ni kod ovakvog shvatanja astrologije ne postoji jedinstveno mišljenje. Manji broj onih koji zastupaju stanovište da je astrologija nauka, svesni da se astrologija ne može smatrati naukom u smislu moderne nauke, astrologiju nazivaju "drevnom" naukom navodeći da je ona u stara vremena bila nerazlučiva od tadašnje nauke, kao i da su se mnogi veliki naučnici bavili i astrologijom (rodonačelnik medicine Hipokrat, matematičar, astronom i geograf Klaudije Ptolomej, lekar i hemičar Paracelzus, astronom Tiho Brahe, matematičar i astronom Johan Kepler i dr.). Ovakvom mišljenju se, generalno, teško može prigovoriti, posebno kada se ima u vidu jedna vrsta paradoksa - da astrologiju običnim sujeverjem često nazivaju ljudi od nauke koji sa poštovanjem govore o velikim naučnim imenima iz prošlosti nauke koji su se u svoje vreme bavili ne samo naukom, nego i astrologijom. Na žalost i na ogromnu štetu astrologije svi oni koji o astrologiji govore kao o nauci ne razmišljaju na ovakav način. Među astrolozima i ljubiteljima astrologije postoji i značajan broj onih koji, nazivajući astrologiju naukom, bez ikakvih dokaza govore o "uticaju" planeta na prirodu i ljude, a pomenuti "uticaj", ako se uopšte upuštaju u pokušaj objašnjavanja te uzročno-posledične veze, ponekad objašnjavaju kao fizički uticaj (gravitacioni ili elektromagnetski) ili, znatno češće, kao "nepoznatu silu" koja nauci nije poznata i koja tek treba da bude otkrivena i proučena. Ovakve, neutemeljene i pogrešne, tvrdnje su od strane nauke lako opovrgnute, a u najširoj javnosti fraza o "uticaju planeta na zemlju" postala je uobičajen način objašnjavanja onoga što astrologija proučava. Zbog svega navedenog još jednom je neophodno istaći da je za nekoga ko se bavi izučavanjem astrologije od suštinskog značaja ne samo da zna da postoji mišljenje o tome da je astrologija nauka koja proučava "uticaj" planeta na zemlju, kao i da je to mišljenje, na žalost, veoma zastupljeno u astrologiji, nego i da razume da je takvo shvatanje astrologije potpuno pogrešno.

Grane astrologije i njihova hijerarhija prema autoritetima tradicionalne astrologije izgledaju ovako:

- Horarna astrologija
- Elekciona astrologija
- Natalna astrologija
- Kraljevi i potentati
- Dinastije i vladarske porodice
- Mundana astrologija

Ova šema je vrlo stara i danas, sasvim sigurno, nema značaj koji je imala nekada u istoriji. Monarhija više nije preovladavajući oblik vladavine pa astrološke karte monarha nisu relevantne za mundana pitanja koja se odnose na jednu naciju u meri u kojoj su nekada bile. Takodje, iako mnogi astrolozi elekcionu astrologiju smatraju posebnom granom astrologije, treba napomenuti da postoje i oni (u koje se ubraja i autor ovog teksta) koji smatraju da je elekciona astrologija pre skup metoda koje se primenjuju u granama natalne i mundane astrologije, negoli samostalna grana astrologije. Ipak, važno je istaći da je pitanje da li je elekciona astrologija posebna grana astrologije ili samo skup metoda koje se primenjuju u drugim granama isključivo teorijskog karaktera i nikako ne utiče na pravila i praktičnu primenu elekcione astrologije. U skladu sa navedenim, savremena podela astroloskih grana bi mogla da izgleda ovako:

- Horarna astrologija (u nju spadaju i dekumbiturne karte)
- Natalna astrologija (sa sinastrijom i astromedicinom)
- Mundana astrologija koja se još može podeliti na astrologiju pravnih akata i faktičkih dogadjaja od opšteg značaja, astrologiju prirodnih katastrofa, astrometeorologiju i hortikulturnu astrologiju.

A kakvo je "pravo" shvatanje astrologije? Cela astrologija se bazira na tome da kretanje planeta vrši uticaj na čovekovu sudbinu, odnosno to je centralna tema dotičnog učenja. Šta sad, ispada d je to pogrešno shvatanje, a postoji neko drugo, "pravo"... Zašto onda sva ta zavrzlama sa kretanjem planeta?

Astrologija je drevna veština koja se bavi analizom veze događaja na Zemlji i kretanja određenih astronomskih tela, Sunca, Meseca, planeta i zvezda stajačica, jer se veruje da pozicije ovih tela u trenutku rodjenja i njihovo kasnije kretanje utiču ili objašnjavaju čovekov životni tok. Vekovima su je razvijale međusobno udaljene različite civilizacije, potpuno nezavisno jedna od druge. Čini se da je Mespotamija, područje danasnjeg Iraka, pradomovina astrološko - astronomskih istrazivanja.
Arapska astrologija je bila eklektička i više se bavila mundanim (istorijskim) događajima i medicinom, a manje ličnim horoskopima, izbegavajući na taj način konflikt sa religioznom idejom o fatalizmu. Najpoznatiji astrolog muslimanskog sveta živeo je u 9. veku i bio poznat pod nadimkom Albmusar.
Indijska astrologija je takođe uticala i na razvoj kineske astrologije. Smatra se da su sijamska i kampučijanska astrologija veoma slične indijskoj, tj. da su razlike gotovo zanemarljive.
Astrologija je bila veoma cenjena u Rimu u tzv. avgustovsko doba
Na početku srednjeg veka na astrologiju se u Evropi gledalo kao na oblik paganizma što je uticalo da se poljulja njen ugled u teoriji i praksi.
Astrologijom su se bavili i naučnici koji su živeli na razmeđi srednjeg veka i renesanse poput Paracelzijusa, Tiha Brahea i Johana Keplera. Ipak, Kepler, iako kraljev astrolog, nije cenio astrologiju već ju je prozvao suludom ćerkom astronomije.
Od naučnika novog doba, astrologiju su proučavali psihijatar Karl Gustav Jung, pokušavajući da uz pomoć nje dokaže svoje načelo sinhroniciteta i francuski psiholog Mišel Goklen koji je obradio 24000 horoskopa poznatih ljudi, upoređujući ih sa naučnim saznanjima o karakterima.

Toliko o pomodarstvu....

Mesec ima veliki uticaj na biljke, zivotinje i na coveka, tj. na razlicite dogadjaje ili pojave koje se desavaju na Zemlji. Poznato je da Mesec i Sunce svakodnevno izazivaju plimu i oseku u morima i okeanima, zatim da podizu i spustaju nivo vode na planeti. Takodje, Mesec deluje na protok, koncentraciju i nivo vode ili tecnosti u organizmu. Posebno ima veliki uticaj na regulaciju tecnosti i vode u organizmu coveka, kao i na psihocko i dusevno stanje kod coveka, narocito na njegove snove i na njegovu neurofiziolosku strukturu. Mesec takodje utice na razvoj ili na rast svih organizama, on odredjuje izgled flore i faune.

Od izuzetnog znacaja je dobro poznavati Meseceve faze - mene, pre nego sto se zapocne neka lekarska ili zdravstvena i hiruska intervencija, zatim pre nego sto se zapocne neka velika akcija (licna ili drustvena, masovna).

Mesec upravlja zenama, psihickim i dusevnim stanjem, Utice na snove, raspolozenje, emotivno izrazavanje i na senzualnost. Podstice hipersenzitivnost, mastovitost, intuiciju, iracionalnost, fantazmicnost. Posebno naglasava jak materinski instinkt, emotivnu privrzenost majci, porodici, domu, zenama, tradiciji, naciji ili narodu. Utice na plodnost i na menstrualni ciklus kod zena. Pun mesec ima veliki uticaj na psihicko i emotivno stanje kod zena, a mlad Mesec ima snazan uticaj na psihicko i emotivno ponasanje kod muskaraca.

Back