Попис у Црној Гори између статистике и политике

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854

Попис у Црној Гори између статистике и политике​

Евентуално неодржавање пописа било би директно усмерено против српског народа, против оних људи који су се борили да се ова земља врати себи и својој традицији након деценија прогона и затирања српског идентитета, каже Андрија Мандић
677z381_mandic-andrija.jpg

Андрија Мандић (фото Н. Ђурић)

Попис у Црној Гори између статистике и политике​

Евентуално не одржавање пописа било би директно усмерено против српског народа, против оних људи који су се борили да се ова земља врати себи и својој традицији након деценија прогона и затирања српског идентитета, каже Андрија Мандић.

Доста је било, саопштили су из Демократског фронта испровоцирани изјавом премијера Здравка Кривокапића, који је поручио да попис тешко да може бити одржан ове године јер су за то потребне озбиљне припреме. Сам је, међутим, у неколико наврата казао да ће пописа бити, јер је то законска обавеза.

ДФ је Кривокапићу поручио да парламенту достави Предлог закона о попису којим се обезбеђује спровођење пописа од 1. новембра ове године или да заборави на „све оно што је добио вољом људи који знају ко су и шта су и који желе да се то коначно верификује на првом слободно организованом попису од 1945. године”.

У јавном обраћању представника ДФ-а премијеру пише: „Поруком да се попис неће одржати ове године, пристајете на резултате фалсификованог пописа из 2011. године, који је у условима диктатуре и уцена спровела Демократска партија социјалиста (ДПС), а није вам прихватљиво да се попис организује сад, када би се могао одржати слободно и када би се, након 75 година, могла утврдити реална слика Црне Горе. Тај ко вас је саветовао да ће вам чланице коалиције ’За будућност Црне Горе’ прогутати и ову издају интереса наших бирача, због ’виших циљева', дебело је погрешио”.

Из ДФ-а је поручено да „готово трагикомично звучи податак да скоро годину дана након избора није смењена директорка Монстата Гордана Радојевић, јастреб ДПС-а и фалсификатор последњег пописа, као и других података неопходних ДПС-у за варање нације”.

Гостујући недавно у Пљевљима Кривокапић је рекао да људе у Црној Гори „само интересује ко је које вере и нације, иако попис представља базу из које се пројектује будући развој”.
„Мислим да смо се довољно пребројавали. Попис треба да буде квалитетан, да нам да праве податке. Ми желимо само да имамо тачне и проверене податке. Тешко је очекивати да га буде ове године јер је немогуће направити довољно добру припрему и тестирања”, оценио је.

Његов став подржао је и потпредседник владе Дритан Абазовић, рекавши: „Нема техничких услова да се попис одржи до краја ове године”.
https://www.politika.rs/scc/clanak/485514/Popis-u-Crnoj-Gori-izmedu-statistike-i-politike
Ако се не обави попис ове године како је законом прописано, тешко је да ће Кривокапић преживети као председник Владе. А новембар је тако близу!

Bože moj, ako ne održe popis ove godine, održaće sledeće.
Neće jer će biti izborna godina, a po njihovim zakonima ne može u izbornoj godini da bude i popisa.
A 2023. se priča da će popis biti po EU modelu, tj. bez izjašnjavanja o nacionalnosti i veroispovesti, pa se neće znati koliko ima Srba, koliko tzv. Crnogoraca, koliko Albanaca itd.

Tako da je ovo ujedno i političko pitanje.

Neće jer će biti izborna godina, a po njihovim zakonima ne može u izbornoj godini da bude i popisa.
A 2023. se priča da će popis biti po EU modelu, tj. bez izjašnjavanja o nacionalnosti i veroispovesti, pa se neće znati koliko ima Srba, koliko tzv. Crnogoraca, koliko Albanaca itd.

Tako da je ovo ujedno i političko pitanje.
E bez veze. Šta će da rade Srbi tamo povodom toga?

Od viška glava ne boli.

Itekako boli. Ne samo da boli vec moze i da leti sa ramena. Vidi Kosovo, RSK, Bosnu, CG...

Ako nemas sredstvo prisile, to jeste moc da kontrolises teritorij onda ne samo da boli glava vec i lete glave s ramena.

Srbija ce samo ove godine izgubiti 100.000 stanovnika. Migracije i negativni prirodni prirastaj. Do 2030e ce biti i milion stanovnika manje nego sto je danas. Ko bi ti kontrolisao tu toliku teritoriuju?

Zeljom da poklopis te teritorije samo mozes uci u nove sukobe i ubrzati pad stanovnika

Itekako boli. Ne samo da boli vec moze i da leti sa ramena. Vidi Kosovo, RSK, Bosnu, CG...

Ako nemas sredstvo prisile, to jeste moc da kontrolises teritorij onda ne samo da boli glava vec i lete glave s ramena.

Srbija ce samo ove godine izgubiti 100.000 stanovnika. Migracije i negativni prirodni prirastaj. Do 2030e ce biti i milion stanovnika manje nego sto je danas. Ko bi ti kontrolisao tu toliku teritoriuju?

Zeljom da poklopis te teritorije samo mozes uci u nove sukobe i ubrzati pad stanovnika

Ne razmišljaju oni o tome.

Ja sam profesorka geografije tako da znam da postoje veoma slabo naseljene zemlje koje lako kontrolišu svoju teritoriju uz pomoć medjunarodnog prava i zakona.

Back