Popis Skopskog sandžaka 1881. godine

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. Остатоците од оваа школа не се зачувани, но се лоцира во охридската месност Имарет. Како обележје на оваа школа е што ја зачувала кирилометодиевската глаголска традиција. Во Охридската школа кирилицата ќе почне да се применува дури по XII век.

http://mk.wikipedia.org/wiki/Охридската_книжевна_школа

Почетоци на Охридската книжевна школа

Историските податоци и современите анализи извршени врз старословенскиот јазик утврдуваат факти што погледот кон природата на старословенскиот јазик е насочен кон сосема друг правец. Едено од прашањата што биле важни за понатамошно истражување на јазикот било утврдувањето на кој јазик или дијалект се засновал старословенскиот јазик. Бидејќи старословенскиот јазик бил главниот јазик во Охридската книжевна школа било од исклучителна значајност да се утврди ова прашање. Светските и македонските слависти сосема ја отфрлиле панонаската теорија за потеклото на старословенскиот јазик и со тоа се потврдила теријата за јужномакедонските говори. Така, славистите утврдиле дека старословенскиот јазик се базирал на говорите од Јужна Македонија особено врз говорите од Сухо и Високо.

Најстарата средновековна македонска книжевна школа е Охридската книжевна школа формирана во 886 година од Климент Охридски, а од 893 година му се придружил и Наум Охридски. Остатоците од оваа школа не се зачувани, но се лоцира во охридската месност Имарет. Како обележје на оваа школа е што ја зачувала кирилометодиевската глаголска традиција. Во Охридската школа кирилицата ќе почне да се применува дури по XII век.

http://mk.wikipedia.org/wiki/Охридската_книжевна_школа

Почетоци на Охридската книжевна школа

Историските податоци и современите анализи извршени врз старословенскиот јазик утврдуваат факти што погледот кон природата на старословенскиот јазик е насочен кон сосема друг правец. Едено од прашањата што биле важни за понатамошно истражување на јазикот било утврдувањето на кој јазик или дијалект се засновал старословенскиот јазик. Бидејќи старословенскиот јазик бил главниот јазик во Охридската книжевна школа било од исклучителна значајност да се утврди ова прашање. Светските и македонските слависти сосема ја отфрлиле панонаската теорија за потеклото на старословенскиот јазик и со тоа се потврдила теријата за јужномакедонските говори. Така, славистите утврдиле дека старословенскиот јазик се базирал на говорите од Јужна Македонија особено врз говорите од Сухо и Високо.

Opšte poznate stvari , samo moraš znati da je Današnji makedonski ( ja mislim na Srpski ) različit o tog srpskog ( ti misliš makedonskog ) , a da su tadašnji jezici bili mnogo bliskiji .

MAkedonija je bila centar Samuilove Države , Milutinove i Dušanove ( pouzdano )

Opšte poznate stvari , samo moraš znati da je Današnji makedonski ( ja mislim na Srpski ) različit o tog srpskog ( ti misliš makedonskog ) , a da su tadašnji jezici bili mnogo bliskiji .

MAkedonija je bila centar Samuilove Države , Milutinove i Dušanove ( pouzdano )

Makedonski jezik je najstariji slovsnski jezik, a makedonska braca iz Soluna su po uzoru na makedonski narodni jezik napravili glagoljicu "crkveno pismo"....

Старословенски језик (стсл. словѣньскъ ѩзъıкъ; називан и црквенословенски, староцрквенословенски) је први писани словенски језик, кодификован на основу говора македонских Словена из околине Солуна, у IX веку[1]. Старословенска писма била су глагољица и ћирилица.

theromanhiftory1706-1.png

theromanhiftory1706text-1.png

englishandarabicdiction-1.png

englishandarabicdictionx-1.png

A šta misliš o Mesijanima i Tračanima , koji su to narodi . Čovječe moraš da razlikuješ gografski pojam od nacionalnog , ko govori o Tračanima i Mezijanima u nacionalnom poggledu .
Jednina konstantna nacija su Srbi .

Smesan si, pa Makedonci su nacija(narod) iako ima i regija "Makedonija" koja zahvata i delove egejske Makedonije.
Ti mesas sta je nacija a sta regija a meni nesto kazes/

Smesan si, pa Makedonci su nacija(narod) iako ima i regija "Makedonija" koja zahvata i delove egejske Makedonije.
Ti mesas sta je nacija a sta regija a meni nesto kazes/

Makedonija se dijeli na Vardarsku, Egejsku i Pirinsku Makedoniju...u onim dijelovima koji su pripali Bugarskoj i Grčkoj Makedonaca danas skoro da i nema (nešto malo samo u Grčkoj), Makedonci žive samo u onim dijelovima koji su poslije Balkanskih ratova pripali Kraljevini Srbiji...

Današnja makedonska nacija nema ništa sa antičkim Makedoncima, čije porijeklo je diskutabilno, ali vrlo je vjerovatno da su oni tračko-ilirskog porijekla iz unutrašnjosti Balkana vremenom helenizovani (kulturno), mada ima i drugačijih mišljenja... Makedonski Sloveni tj. Makedonci su narod veoma blizak Srbima i Bugarima, a jedan (manji) dio Makedonaca je srpskog porijekla (Skopska C.Gora, Kumanovo, Tetovo itd.) i danas u tom kraju ima nacionalnih Srba ali (na žalost) sve manje... Srbi i Makedonci su braća i to će ostati tako zauvijek...:rtfm:

Joj; pa oblasti kojima se pokrivaju ta dva termina se samo djelomicno preklapaju!

Sanđak je administrativna obaslt ,nešto kao Opština u Turskoj je bilo 150 sanđaka .

Novopazarski Sanđak je bio jedan od 150 i trajao je kratko .

To je ustvari tampon zona između dvije Srpske države , pod vojnom i političkom interesnom sverom Austrije , znači istorijski monstrum .

Nekada sam naglašavao da je stanovništvo Vardarske Makedonije bilo mahom probugarski naklonjeno, a samo sićušnim dijelom prosrpski; iznapadašeme me mnogi i upitaše čak za podatke; pa, evo i turskog popisa iz 1881. godine:

Skoplje:
* 22.497 bugarskih egzarhista (32%)
* 6.655 pravoslavaca (10%)

Štip:
* 17.575 bugarskih egzarhista (42%)
* nema pravoslavaca

Kratovo:
* 19.618 bugarskih egzarhista (82%)
* 35 pravoslavaca

Radovište:
* 7.364 bugarskih egzarhista (41%)
* nema pravoslavaca

Kumanovo:
* 29.478 bugarskih egzarhista (71%)
* 87 pravoslavaca

Kriva Palanka:
* 18.196 bugarskih egzarhista (88%)
* 388 pravoslavaca (2%)

Kočani:
* 33.120 bugarskih egzarhista (60%)
* 83 pravoslavaca

UKUPNO:
* 147.848 bugarskih egzarhista (54%)
* 7.248 pravoslavaca (3%)

Skroz netacno ovo je jedna velika laz Skopski sandzak 1881 bio je nesto drugo .

Poslednja izmena od moderatora:
Masakar nad Kumanovskim Srbima 1916 godine jedna tragicna epopeja Staro Srba u njihovoj nacionalnoj i duhovnoj borbi za ujedinjenje sa Srbijom.Skriven od ociju i istorije ( koju forsira VBRO ) zloglasni clan VBRO-a Aleksandar Protugerov naredio je masovnu likvidaciju Srba u Kumanovu .Likvidacije su vrsene bajonetom i kratkom sekirom.Bugari su strano telo nikada ih nije bilo u Staroj Srbiji (Makedonija) nikada.

1.jpg
2.jpg

Back