Popis Skopskog sandžaka 1881. godine

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.579
Nekada sam naglašavao da je stanovništvo Vardarske Makedonije bilo mahom probugarski naklonjeno, a samo sićušnim dijelom prosrpski; iznapadašeme me mnogi i upitaše čak za podatke; pa, evo i turskog popisa iz 1881. godine:

Skoplje:
* 22.497 bugarskih egzarhista (32%)
* 6.655 pravoslavaca (10%)

Štip:
* 17.575 bugarskih egzarhista (42%)
* nema pravoslavaca

Kratovo:
* 19.618 bugarskih egzarhista (82%)
* 35 pravoslavaca

Radovište:
* 7.364 bugarskih egzarhista (41%)
* nema pravoslavaca

Kumanovo:
* 29.478 bugarskih egzarhista (71%)
* 87 pravoslavaca

Kriva Palanka:
* 18.196 bugarskih egzarhista (88%)
* 388 pravoslavaca (2%)

Kočani:
* 33.120 bugarskih egzarhista (60%)
* 83 pravoslavaca

UKUPNO:
* 147.848 bugarskih egzarhista (54%)
* 7.248 pravoslavaca (3%)

UKUPNO:

Зар и ти бугарски егзархисти нису православци?

Како је у то време постојала само бугарска егзархија док србске није било, резултати пописа су више него реални.

Pa da, kad pogledaš ove rezultate vrlo su čudni. U Štipu 42 odsto egzarhista, ko su onih preostalih 58 odsto? Naspram toga u Krivoj Palanci 88 odsto, nesrazmera očigledna. Plus pitanje koje se nameće, zašto se pravoslavci vode odvojeno od pripadnika egzarhata kada su pravoslavci i jedni i drugi.

Zbog egzarhista koji su obijali srpske crkve noću, i kaluđerice su morale da budu naoružane i obučene za oružje, , kao da su vojnici.

srpkaludjer245.jpg

Milojko Veselinović
http://www.antikvarne-knjige.com/knjige/detail-item_id-5104

Зар и ти бугарски егзархисти нису православци?

Zapravo jesu, ali su se posebno vodili zato što je Bugarski egzarhat bio raskolnička Crkva, koju ne priznaje pravoslavni svijet (kao recimo Makedonska pravoslavna Crkva danas).

Pa zar nisu i egzarhisti pravoslavci? Ko su pravoslavci u ovom popisu? Vjernici Carigradske patrijaršije? Misli li se ovdje na pravoslavne Grke?

U pravoslavaca se grčka imena javljaju jedva, tako da ne; većina su južno-slovenska a jedan manji dio vlaška.

U to vrijeme, Bugarski egzarhat nije bio u pravoslavnoj ekumeni, pa su se shodno tome, na popisu ljudi odvojeno izjašnjavali jesu li 'patrijaršisti', tj. da, vjernici Vaseljenske patrijaršije - kanonski pravoslavci - ili 'egzarhisti', otpali od pravoslavne vjere, bugarski etnofiletisti.

Pa da, kad pogledaš ove rezultate vrlo su čudni. U Štipu 42 odsto egzarhista, ko su onih preostalih 58 odsto? Naspram toga u Krivoj Palanci 88 odsto, nesrazmera očigledna. Plus pitanje koje se nameće, zašto se pravoslavci vode odvojeno od pripadnika egzarhata kada su pravoslavci i jedni i drugi.

Pobogu, pa muslimani, ko drugi. :D Nisam zapisivao ostale, već samo pravoslavne hrišćane, zato što je to ono na šta sam se i osvrnuo.

U Štipu ima 24.166 muslimana i sačinjavaju većinu u iznosu od 57%. Ima i 510 Jevreja iliti 1%.
U Krivoj Palanci je popisano 2.078 muslimana, odnosno 10% stanovništva.

Naravno, ovo ne znači da su svi egzarhisti bili Bugari; bilo je vjerovatno među njima i Srba; bugarska propanda je bila jaka - ali ukazatelj određeni jeste...

Припадник бугарске цркве упрошћено речено.

Има ли неко неки ранији попис пре Берлинског конгреса?

Ima; onaj iz 1874. godine, prvi osmanski. Prema njemu, u Skopskom sandžaku (ukup. 117.135 muškaraca):
* 61.899 muškaraca dzimija (52,84%)
* 55.236 muškaraca državne vjere (47,16%)

kod ove propagande samo se vratiti korak u nazad i sve je jasno ,
Bugrai ,kratko jasno , nevleik narod koji je osvojio dio Srba i potom se utopio u njig ,a ime je cisto figurativno ,nesto kao makedonci valsi ttako u tom stillu , kod ovog popisa je sve jasno to je dokazanoa da makedonci nisu nisat drugo do Srbi i to oni najveci posle Srba iz mog kraja

Pobogu, pa muslimani, ko drugi. :D Nisam zapisivao ostale, već samo pravoslavne hrišćane, zato što je to ono na šta sam se i osvrnuo.

U Štipu ima 24.166 muslimana i sačinjavaju većinu u iznosu od 57%. Ima i 510 Jevreja iliti 1%.
U Krivoj Palanci je popisano 2.078 muslimana, odnosno 10% stanovništva.

OK, samo sam hteo da kažem kako mi je čudna tolika nesrazmera. Negde muslimana 60 % a negde 10 %.

oakle ti podatci , mogu li se vidjeti kompletni podaci o muslimanima , grcima , turcima itd. itd.

Stanovnici su popisivani po jedinoj kategoriji koju je Osmansko carstvo, teokratska država kakva jeste, priznavalo - po vjeroispovijesti. Nije bilo nikakvog popisivanja po maternjem jeziku ili tako nečem sličnom.

Popis iz 1874. godine ne razlikuje uopšte pravoslavne hrišćane; razliku koju uočavamo između 'patrijaršista' i 'egzarhista', koju možemo sa određenim rezervama grubo koristiti da uočimo one pravoslavce koji su bili većinski Bugari i one koji su bili većinski Srbi, dugujemo uvođenju tih kategorija posebno za popise 1881. i 1903. godine.

Ali, imam kompletne podatke za 'Staru Srbiju' za sva tri osmanska popisa izvršena u tim krajevima; ako te zanima, samo upitaj za teritoriju i vrijeme. Naravno, mogu ti prikazati samo vjersku strukturu...

Мaлa примедбa.
Бити егзaрхистa није синоним зa Бугaринa, иaко су се Бугaри својски потрудили дa то тaко буде.
Бугaрскa је успелa дa обнови Егзaрхију 1870. (aко се добро сећaм), богослужењa су служенa нa словенском језику што је многе привукло Егзaрхији.

Ukoliko se ne varam, i među Srbima na Kosmetu je na popisima bilo tih egzarhista... i to velikobugaraši koriste za propagandu o moravskim i makedonskim Blgarima...

Српскa пaтријaршијa је билa укинутa одaвно, у црквaмa су углaвном служиле грчке влaдике које нису имaле никaкву везу сa нaродом, a ондa долaзи Егзaрхијa нa словенском језику и сa словенским предзнaком, нaрaвно дa ће већинa словенског живљa бити зa њу.

Ипaк, тa ствaр не може дa доведе у сумњу бугaрски кaрaктер већег делa дaнaшње Мaкедоније..

Српскa пaтријaршијa је билa укинутa одaвно, у црквaмa су углaвном служиле грчке влaдике које нису имaле никaкву везу сa нaродом, a ондa долaзи Егзaрхијa нa словенском језику и сa словенским предзнaком, нaрaвно дa ће већинa словенског живљa бити зa њу.

Ипaк, тa ствaр не може дa доведе у сумњу бугaрски кaрaктер већег делa дaнaшње Мaкедоније..

Porijeklo im jeste uglavnom bugarsko, ali nikako se ne može reći da su današnji Makedonci dio bugarskog naroda... jezik im je drugačiji, svijest je drugačija, tradicija...

Nekada sam naglašavao da je stanovništvo Vardarske Makedonije bilo mahom probugarski naklonjeno, a samo sićušnim dijelom prosrpski; iznapadašeme me mnogi i upitaše čak za podatke; pa, evo i turskog popisa iz 1881. godine:

Skoplje:
* 22.497 bugarskih egzarhista (32%)
* 6.655 pravoslavaca (10%)

Štip:
* 17.575 bugarskih egzarhista (42%)
* nema pravoslavaca

Kratovo:
* 19.618 bugarskih egzarhista (82%)
* 35 pravoslavaca

Radovište:
* 7.364 bugarskih egzarhista (41%)
* nema pravoslavaca

Kumanovo:
* 29.478 bugarskih egzarhista (71%)
* 87 pravoslavaca

Kriva Palanka:
* 18.196 bugarskih egzarhista (88%)
* 388 pravoslavaca (2%)

Kočani:
* 33.120 bugarskih egzarhista (60%)
* 83 pravoslavaca

UKUPNO:

Link?

hahahaha koji si ti kralj!
Ako će mo praviti razliku izmedju Bugarskoj jezika i naroda i Srpskog , mada je jasno da pravih Bugara tu ima kolikoi makedonaca , Šopsko područje tj Istočna Bugarska su Srbi , kao i jugosistočna .
PA ako te ljude smatramo Bugarima , onda je MAkedonija podijeljena , izmedju Srba i Bugara . A nije MAkedonija je u svakom slučaju Srpska .
Slav777 , sve me interesuje u vezi popisa ,slučajno sam nešto čitao na tu temu ,skoro, i hocu da uporedim podatke . Interesuje me kompletan Turski popis za Balkana i grčka i albanija , bugarska ,

Володя Стоянов Слушай Как Шумат Буките

Ako ovo nije Srpski , onda ja neznam Srpski .

Да, у Турској је попис био на бази вероисповести.Познато је да је по појави Егзархије,бугарске али самим тим и словенске,где се служба обављала на језику који је народу тих крајева био ближи него грчки,доводи до тога да се словенско становништво Вардарске Македоније уписивало под Егзархат,што је бугарска пропаганда користила за тврдње да су ти крајеви бугарски.Истина,добар део становништва се под утицајем те цркве и бугарске школе,али и терора вмро-а (од 1896.) одродио и то су били већи "бугари" него они у матичној бугарској држави.Обновом српског школства,пропагандном акцијом,а затим и одбрамбеним деловањем српских чета,становништво се враћало својим коренима.Никада у тим крајевима етнички бугари нису живели.

Ако је до мога мишљења, то је био национално неосвешћен народ над којим су надметале Србија и Бугарска. И језик им је био такав, нешто између. Македонија је, и не само Македонија, за Србију у 19. веку, а и за Бугарску, била тера мисионис.

Мислим да ови резултати пописа апсолутно не могу бити референтни, јер ако би усвојили да су припадници Егзархата бугари или бугарофони, то би значило да србофоног становништва такорећи није ни било, а знамо да није тако и да је вођена крвава и равноправна борба око иденитета данашњих Македонаца.

Back