Pop Ćira - Milan Ajvaz, pop Spira - Jovan Gec

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.212
Najpoznatiji glumci, bardovi našeg teatra su igralu u prvom jugoslovenskom fillmu u boji -
"Pop Ćira i pop Spira", davne 1957. godine... Film je u to vreme predstavljao pravo čudo
naše kinematografije, a publika je godinama išla da gleda tu čuvenu komediju Stevana
Sremca širom naše tada velike zemlje...

Čuvena rediteljka Soja Jovanović je prikupila grupu najpoznatijih pozorišnih glumaca tog
vremena i napravila film za pamćenje...

Glavnu ulogu pop Ćire dodelila je Milanu Ajvazu, dok je pop Spiru igrao Jovan Gec...
Popadije su bile fenomenalne Nevenka Mikulić i Ljubinka Bobić...

U ostalim ulogama se pojavljuju naši takođe čuveni glumci:
Renata Ulmanska
Vlastimir Đuza Stojiljković
Dubravka Perić
Slobodan Cica Perović
Severin Bijelić
Branka Veselinović
Dara Čalenić

Sve sama poznata imena glumaca koji su ušli u antologiju jugoslovenskog
i pozorišta i filma...

Poklonite sebi vreme, uđite u svet filma, uživajte...

Screenshot_31.png

:heart2:

:heart2: :heart2:

...jaka kohezija pozorisno-filmske scene...tako su radili L.Olivije...R. Barton i sinteza svega kao u Koton_klubu...
Tokom cijele Predstave osjeca se velicina i zrelost svega...bas svega...ima se osjecaj da je na djelu skrivena kamera ali ne na Generalki nego na rasterecenoj i zahtjevnoj Izvedbi i to ,- da je publika same kolege sa pozorisne i filmske scene...da li je to bio vrhunac naseg glumista i scenstva , rediteljstva i orkestracije bez perfidne dodvornosti i efekata...
P.S.
...kako rece C.Milos za Sestova da je zalio sto nije imao dar pjesnistva da stvarnost predstavi vise od samih pojmova i znao bi da zastane kad nadmasi prozno ali na ivici patosa gornjoj...tako cu ja zaustaviti ovo moje mucanje o Filmu kojeg nam podari na gledanje, postovana moja Prijateljica...:hvala::hvala::cvet:

...jaka kohezija pozorisno-filmske scene...tako su radili L.Olivije...R. Barton i sinteza svega kao u Koton_klubu...
Tokom cijele Predstave osjeca se velicina i zrelost svega...bas svega...ima se osjecaj da je na djelu skrivena kamera ali ne na Generalki nego na rasterecenoj i zahtjevnoj Izvedbi i to ,- da je publika same kolege sa pozorisne i filmske scene...da li je to bio vrhunac naseg glumista i scenstva , rediteljstva i orkestracije bez perfidne dodvornosti i efekata...
P.S.
...kako rece C.Milos za Sestova da je zalio sto nije imao dar pjesnistva da stvarnost predstavi vise od samih pojmova i znao bi da zastane kad nadmasi prozno ali na ivici patosa gornjoj...tako cu ja zaustaviti ovo moje mucanje o Filmu kojeg nam podari na gledanje, postovana moja Prijateljica...:hvala::hvala::cvet:
Jako, jako lepo si ovo napisao, faraonne! Umeš da uđeš u suštinu i da je iskažeš... Znam, senzibilitet umetnika (i glumca i pesnika i majstora karatea spojeni u lasersku nit) ispisuje tvoje viđenje...Istina je da su glumci iz zlatne ere pozorišta i filma igrali u ovom filmu... To je ona era koju ti i ja poznajemo i iz koje
merimo i odmeravamo ovo sada... ne da kritikujemo, već da podstaknemo na bolje...

Dođeš kao vihor, još brže odeš...
Hvala na pažnji i vremenu koje si poklonio ovom našem kutku lepote...

:cmok2:
:heart::drugari:

Back