Ponovo, excel???

nidzesi

Primećen član
Poruka
925
Imam raspored fudbalskih utakmica za jesenji deo, npr.:

A B
1 Crvena Z. Partizan
2 Obilic Vojvodina
3...i
4...tako
5...dalje

E, sad mi treba raspored za prolecni deo, tj. da mi zameni timove, pa da bude ovako:

A B
1 Partizan Crvena Z.
2 Vojvodina Obilic
3i tako dalje
4...
5...

Moze li to Excel da uradi za mene??? Tj. da ja obelezim sta on treba da izmeni i da on izmeni!!! Ili neki drugi nacin???

Ukoliko imas kolonu domacin i posebno kolonu gost onda izrezi kolonu domacina i zalijepi u trecu kolonu i dobices novi respored.
Ukoliko su ti u jednoj koloni oba tima, mislim da to automatski ne mozes odraditi.
PS. Imam u excelu odradjeno izvlacenje parova po Bergeru (odnosi se na izvlacenje parova za sah, igranje svak sa svakim), mogu ti poslati ako ostavis adresu.

Pozdrav $A$1!

Ako su oba tima u jednoj koloni možeš da ih (skoro) automatski razdvojiš ...

Pod pretpostavkom da su nazivi timova u koloni B i da su nazivi razdvojeni ' ' (razmakom)

u kolonu C upišeš formulu:
=LEFT(B1;(SEARCH(" ";B1;1))-1)

u kolonu D formulu
=RIGHT(B1;(LEN(B1)-(SEARCH(" ";B1;1))))

uz napomenu da
1) ako su nazivi razdvojeni nekim drugim znakom zameni " " tim znakom (navodnici ostaju)
2) ako ti Regional settings nije podešen na srpski zameni ; sa ,
3) kod timova koji imaju dvodelno ime (npr Crvena Zvezda) moraćeš da odradiš ručnu korekciju jer će otpasti jedan deo naziva (ovu ispravku možeš da automatizuješ koristeći Replace)

Označiš kolone C i D ideš na Edit->Copy, pa oznaciš E1 ideš na Edit->Paste special i izabereš Values, i obriršeš suvišne (pomoćne) kolone ...

Back