Поновно увођење ОНО и ДСЗ у средње школе?

mina68

Никад нећеш одрасти, мали весељаче
VIP
Poruka
63.764
Јутрос су на Б92 најавили договоре између Министарства просвете и Војске Србије у вези увођења предмета сличног оном који смо ми имали у средњим школама - ОНО и ДСЗ.
Колико сам схватила, то је већ готова ствар, Министарство просвете је одлучило, остало је да се са Војском договоре око садржине предмета.
Шта ви мислите о томе?
Мени је тај предмет био занимљив, имали смо и обуку на полигонима и у школи, гађање правом бојевом муницијом и нешто теорије, мада је добар део ученика имао отпор према томе.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=19&nav_category=206&nav_id=825606

ne znam bzvz mi nesto jer apsolutno sve sto smo ucili u skoli nije imalo nikakvog efekta u vojsci

Ово би било нешто као ваннаставна активност, дакле не би имали обуку као што смо ми имали.

А мени је то било најзанимљивије.

Имали смо добро опремљен кабинет и полигон, а ово ће сада бити само теоретски, мораће добро да се потруде да деци буде занимљиво.

e to ce zaista biti problem da im se skrene i zadrzi paznja,mora sluzenje vojnog roka da se vrati il odosmo u 3 lepe

Нашу пажњу је држала управо пракса, остало је било смарање на часовима.

Колико видим они ће избацити баш то.

- - - - - - - - - -

Док 84-ка не загрми, то није обука. И при том не мислим на пушкомитраљез.

Имали смо тенкове на полигонима, али су нам давали само да уђемо у њих.

Замисли да су нас пуштали да се мало поиграмо :zper:

Додуше, нису биле 84, али су нам били занимљиви.

Нашу пажњу је држала управо пракса, остало је било смарање на часовима.

Колико видим они ће избацити баш то.

- - - - - - - - - -

Имали смо тенкове на полигонима, али су нам давали само да уђемо у њих.

Замисли да су нас пуштали да се мало поиграмо :zper:

Додуше, нису биле 84, али су нам били занимљиви.

То се даје најбољим војницима у чети и онима, који намеравају да пређу у професионалце. Бојево гађање је скупо и заиста је вредна ствар, како за војника, тако и војску. Осим тога, сваки радни сат и режим рада мотора једног тенка се уписује и описује се начин употребе и трајање времена рада при датом начину употребе. Исто важи и за СУВ(систем управљања ватром), ПАМ(противавионски митраљез), СМ(спрегнути митраљез) и наравно топ.

У сваком случају, прихватам увођење тих предмета у школу, али се оштро противим деградацији школства, као општој и далеко опаснијој појави.

То се даје најбољим војницима у чети и онима, који намеравају да пређу у професионалце. Бојево гађање је скупо и заиста је вредна ствар, како за војника, тако и војску. Осим тога, сваки радни сат и режим рада мотора једног тенка се уписује и описује се начин употребе и трајање времена рада при датом начину употребе. Исто важи и за СУВ(систем управљања ватром), ПАМ(противавионски митраљез), СМ(спрегнути митраљез) и наравно топ.

У сваком случају, прихватам увођење тих предмета у школу, али се оштро противим деградацији школства, као општој и далеко опаснијој појави.

Деградација школства јесте врло опасна ствар и са тим се у потпуности слажемо.

Али, у томе учествујемо сви: ми као родитељи јер се понашамо као овце да нам се не би неки наставник светио детету, професори који отаљавају свој посао (свака част изузецима) као и Министарство у коме се накотило много онога што је кроз школу само протрчало, без визије и стратегије.

Dajte deci da uce da pucaju i ratuju, to je prava stvar!

A to sto tinejdzerskih trudnoca i abortusa koliko volis, to nikom nista jer seks je tabu i o tome se ne prica. Cak ni u skoli.

Ти мислиш да је то у директној вези са пуцањем и ратовањем?

Могу да уведу и сексуално васпитање, па нека деца одлуче шта ће похађати, као што се опредељују између грађанског и веронауке.

Сем тога, овде неће учити ни да пуцају ни да ратују.

Овде ће их изгледа учити ономе што родитељи пропуштају - како се воли и брани домовина, теоретски.

Исто као што их сексуално васпитање учи како се праве деца - теоретски.

A to sto tinejdzerskih trudnoca i abortusa koliko volis, to nikom nista jer seks je tabu i o tome se ne prica. Cak ni u skoli.
Колико знам ово друго је већ одавно заступљено у школама. Још сам ја на завршетку мог школовања (Ту негде око Дејтонског споразума) у основној школи, како у седмом, тако и у осмом разреду имао часове сексуалног васпитања, али не само тога него су се обрађивале и теме о алкохолизму, доргама и сексуално преносивим болестима. Дакле још тада сам имао фонд часова, који могу покрити једно полугодиште (дакле, један час у две недеље током седмог и осмог разреда), али нико није имао одбрану и заштиту и нико није знао како да реагује у одређеним ситуацијама а СРЈ је тада, на пример била пуна АП М-70, ПП М-57 (чувена тетка, којом су руковали и полицајци и цивили, а у војсци је тога било на лопате) и оно најгоре РБ М-75, чувене кашикаре, која је више деце повредила и убила у игри него што је било говора о малолетничким трудноћамама. Барем у мојој забити...

Још једном у средњој школи смо имали ово образовање и то је било у мањем фонду часова и углавном се понављала прича. Сматрао сам те часове веома важним и поучним. Сматрао сам и ОНО и ДСЗ веома важним иако су напрасно нестали из школског система током деведесетих, па надаље.
Деградација школства јесте врло опасна ствар и са тим се у потпуности слажемо.

Али, у томе учествујемо сви: ми као родитељи јер се понашамо као овце да нам се не би неки наставник светио детету, професори који отаљавају свој посао (свака част изузецима) као и Министарство у коме се накотило много онога што је кроз школу само протрчало, без визије и стратегије.

И овога сам веома свестан и јако се бојим шта ће дочекати моју децу када стасају за школу. Једно време сам држао часове из математике и физике средњошколцима и студентима и после тога сам почео озбиљно да се плашим онога што чека моје дете када крене у школу.

И овога сам веома свестан и јако се бојим шта ће дочекати моју децу када стасају за школу. Једно време сам држао часове из математике и физике средњошколцима и студентима и после тога сам почео озбиљно да се плашим онога што чека моје дете када крене у школу.

Моје стасало.

Јавићу ти се септембра кад крену школе у природи, радне свеске које никоме нису потребне, инклузивна настава ...

Министарство систематски уништава део по део.

Моје стасало.

Јавићу ти се септембра кад крену школе у природи, радне свеске које никоме нису потребне, инклузивна настава ...

Мој клинац напунио три године, а ћерка два месеца. Сада могу само да га учим како да се игра са лоптом.

Моје стасало.

Odakle ti ideja mda radne sveske nisu potrebne? Ne znam kako bih predavala bez njih, posle udzbenika to mi je osnovno sredstvo nastave

Odakle ti ideja mda radne sveske nisu potrebne? Ne znam kako bih predavala bez njih, posle udzbenika to mi je osnovno sredstvo nastave

Радне свеске које је прописало Министарство да, али не и оне које ђаци "морају" да купе, а никада их после не отворе, али их зато уредно вуцарају у ранцу сваки дан.

Ја и не знам како изгледају те радне свеске, јер тога у наше време није било па ето завршисмо неке школице.

Али сам све то чула од родитеља који су кивни на измишљене дажбине.

Радне свеске које је прописало Министарство да, али не и оне које ђаци "морају" да купе, а никада их после не отворе, али их зато уредно вуцарају у ранцу сваки дан.

Ја и не знам како изгледају те радне свеске, јер тога у наше време није било па ето завршисмо неке школице.

Али сам све то чула од родитеља који су кивни на измишљене дажбине.

To je vec do nastavnika. Znam kakva je situacija, od djaka trazim samo najmilimalnije da se kupi. Kad vidim da porodica nema para, zamolim decu iz starijig razreda da mi poklone, pa dam njima. Iz istog razloga ne dozvoljavam hemiske, vec se u radnu svesku pise olovkom. Nije fer sa neke strane, al ja samo biram manje zlo

To je vec do nastavnika. Znam kakva je situacija, od djaka trazim samo najmilimalnije da se kupi. Kad vidim da porodica nema para, zamolim decu iz starijig razreda da mi poklone, pa dam njima. Iz istog razloga ne dozvoljavam hemiske, vec se u radnu svesku pise olovkom. Nije fer sa neke strane, al ja samo biram manje zlo

Свака част.

Ванда овде има и наследнике :)

Seks nije nikakav tabu. Prica se o svemu tome u skoli. Problem je sto deca pre price u skoli na te teme vec dolaze do saznanja putem nekih drugih izvora. To ne znaci da u skolama treba da pocnu predavanja od 1. osnovne na te teme, vec da roditelji treba da paze sta je to sve dostupno deci van skole.

Back