poniznost

koji je smisao poniznosti, koje su njene dobre strane po pojedinca i u kojim situacijama treba biti ponizan?

Kada smatram da sam kao čovek pogrešila, tada sam bila ponizna. I tada mi je nosić bio do poda. I ne žalim. To nije niti sramota, niti sma se osećala zbog toga sramno. I umesto da bude prepoznato, nije bilo...i tada sam se priznajem osetila kao go*no. Kao čovek. Jer sam se osetila poniženo. Jer sam iksreno pokazala poniznost. Ali i dan danas smatram da jesam ispravno postupila. I opet bih, sutra da se rodim...čak i da znam da opet osetiću se na takav način. Jer to jeste bila ispravna odluka i zbog svoje greške, moje srce je to smatralo najčistijom i najmudrijom odlukom.

:hvala:

Kada razmisljam o poniznosti onda pre svega mislim na poniznost u odnosu prema zivotu.
Po meni, kljuc za srecu lezi upravo u poniznosti i prihvatanju. To ne treba shvatiti kao odustvo zelje za napretkom ili poboljsanjem, niti se poniznost treba uzjednacavati sa ponizenjem. Onog trenutka kada sebe prestanemo obmanjivati i kada uspemo nadvladati svoju sopstvenu egocentricnost i narcisoidnost, kada prihvatimo cinjenicu da nismo nista bolji, niti po bilo cemu posebni u odnosu na druge, postajemo ponizni i zivot tada postaje mnogo laski.

koji je smisao poniznosti, koje su njene dobre strane po pojedinca i u kojim situacijama treba biti ponizan?

biti ponizan ne znam bas koliko je dobro, ali se treba uciti skromnosti, ma koliko izgleda besmisleno u ovom surovom svetu
zato sto mislim da je bitno da covek shvati koliko je mali i nebitan spram prirode i njene moci, ako vec ne spram drzave, raznih grupacija, institucija i organizacija, pa makar i okupljenih par ljudi iz komsiluka
zato sto se svako od nas, pre, ili kasnije, nadje u situaciji da iskusi sopstvenu nemoc i spoznaju o tome koliko smo sitni, a posledice te spoznaje mogu biti bas teske i duboke, ako covek nije pripremljen za nju

Poniznost je odvratna osobina.
Poniznog treba zgnječiti petom kao gadnu bubu.
Ostati ponosan, pa i gord, bez obzira na posledice, jedino
može očuvati samopoštovanje.
Kao što pred drugim ljudima ne treba biti ponizan, to tek
ne treba ni pred Bogom - Bog i onako zna kakva si ništarija
i ima preča posla nego da se bavi tobom.
Ako si na ivici Okeana i ogroman talas preti da te potopi,neće
te spasti poniznost, plivanje možda hoće.

Hteli ne hteli, uvek smo ponizni- nekad svesno, nekad ne. Ljudi i ne slute koliko robuju u ovom svetu u kojem je "poslušnost" zajednički imenitelj za sve što oni nazivaju vrlinama.

Poslednja izmena:
ne vidim dobre strane u poniznosti... kao shto ne zelim nekoga da ponizim , ne volim ni da budem ponizna... ne ponizena, to vec ne zavisi od mene ...
ne manipulishem da bih poniznost koristila kao sredstvo do odredjenog cilja..
pazi kad smo ponizni kasirki u maxiju i brkatoj salterusi u posti samo nismo svesni nametnutih pravila

pazi kad smo ponizni kasirki u maxiju i brkatoj salterusi u posti samo nismo svesni nametnutih pravila

nismo ponizni, svesni smo pravila i limita koje drushtvo namece.... mozemo da ih prihvatimo ili ne, stvar izbora , posledice gratis..
kasirka u maxiju je pre ponizna jer je iz existencijalnih razloga primorana da trpi shtoshta... shto se tiche brkatih shalterusha, msm da one lagano odlaze u proshlost...

- - - - - - - - - -

Poniznost pred istinom, kakva god da je. Jedino ona moye da nadvlada svaku gordost, svaki ponos i svaki ego.

zashto poniznost pred istinom? suochavanje i prihvatanje ne mora da izaziva poniznost.

nismo ponizni, svesni smo pravila i limita koje drushtvo namece.... mozemo da ih prihvatimo ili ne, stvar izbora , posledice gratis..
kasirka u maxiju je pre ponizna jer je iz existencijalnih razloga primorana da trpi shtoshta... shto se tiche brkatih shalterusha, msm da one lagano odlaze u proshlost...

- - - - - - - - - -

zashto poniznost pred istinom? suochavanje i prihvatanje ne mora da izaziva poniznost.
zasto ides tamo sta ona trpi od poslodavca ili nervoznih musterija..ti zavisis od njenog raspoolozenja i kad stavljas rucak..procenjujes koja je brza i obicno ides gde je manji red..a ta je najgora i taman na tebi menja traku..poniznost

Nema potrebe i situacije da ljudsko biće bude ponizno. Ne vidim smisao u tome.
Ponizan čovek je prvo autodestruktivan, a iz toga može svašta da se ,,ispili" Ponizan ne ceni sebe, a samim tim krpa je i za druge.
Sasvim je ok poštovati autoritete, biti korektan u interakcijama, imati lepezu osećaja i reakcija, ali poniznost je besmislena.

Back