prsho
Veoma poznat
- Poruka
- 13.414
moze li se bez poniznosti opstat u ovaj svijet pa makar ona bila proracunata
zadovoljit ambiciju i sebi ne pricinit stetu gazeci po sopstvu?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Moze ali je cena skupa.moze li se bez poniznosti opstat u ovaj svijet pa makar ona bila proracunata
Pa... koren svakog zla je oholost, gordost, zloupotreba onoga što se ima.moze li se bez poniznosti opstat u ovaj svijet pa makar ona bila proracunata
Ponizan iz ljubavi, pokoran iz straha.Pa... koren svakog zla je oholost, gordost, zloupotreba onoga što se ima.
Nema šta čovek da bude ponizan u odnosu na druge ljude, niti treba da se postavlja kao da je neko više biće u odnosu na druge.
Ako neko ima veća znanja, potencijale, više novca...ne treba da zbog toga bude tiranin, već da shvati da ima veću odgovornost od onih koji imaju manje.
Ali ljudi ništa ne znaju, neće da znaju, neće da se popravljaju i ispravljaju, i tako imaš nekog ko trenira strogoću i bahati se, i imaš ''ponizne'' koji iz nekog razloga to moraju da trpe. Do kad je pitanje, ali je pitanje i zašto neko mora to da trpi.
Poštovanje među ljudima mora da postoji, ali da je neko ponizan...
To nije normalno po mom mišljenju.
Može da postoji u mojoj kući, u mojoj porodici, među ljudima koje biram za svoje prijatelje, ostalo me ne zanima... jer nisam ni u poziciji da me mnogo zanima. Mislim, nisam slepac, ali svako radi onako kako misli da mora.To što si ti napisala neće postojati nikad. I sve je gore i gore.
To je više sa nekog lingvističkog aspekta, i zavisi od toga kako ko razume te pojmove, i da li uopšte.Ponizan iz ljubavi, pokoran iz straha.
Nije isto.
Bravo!Poniznost nije isto što i poniženje. Jeste temelj svih vrlina, ako uzmemo u obzir da je na suprotnom polu od egocentričnosti i oholosti. Poniznost, shvaćena u pravo smislu reči može se smatrati sinonimom smirenoumlja. U odnosu sa drugim ljudima, to ne znači neku mazohističku sklonost ili smatrati se manjim, već manje misliti na sebe. U odnosu spram Boga znači smatrati se ništavnim. U životu voditi se maksimom stoicizma: Amor Fati. Cilj svake duhovnosti je, izmedju ostalog, sticanje smirenosti... ko je smiren taj nije ohol, gord, ponosan, egoističan, već nužno ponizan (u pravom smislu te reči), i ništa ga ne može uzdrmati pod plavim nebom.
Poniznost nije isto što i poniženje. Jeste temelj svih vrlina, ako uzmemo u obzir da je na suprotnom polu od egocentričnosti i oholosti. Poniznost, shvaćena u pravo smislu reči može se smatrati sinonimom smirenoumlja. U odnosu sa drugim ljudima, to ne znači neku mazohističku sklonost ili smatrati se manjim, već manje misliti na sebe. U odnosu spram Boga znači smatrati se ništavnim. U životu voditi se maksimom stoicizma: Amor Fati. Cilj svake duhovnosti je, izmedju ostalog, sticanje smirenosti... ko je smiren taj nije ohol, gord, ponosan, egoističan, već nužno ponizan (u pravom smislu te reči), i ništa ga ne može uzdrmati pod plavim nebom.
Meni ovo lični na flegmatičnost.
Teško ćeš jednog kolerika naterati da tako razmišlja, a temperament se ne može ukrotiti ni menjati.![]()
Poniznost jeste vrlina koja se cenila u Hrišćanstvu, da bi se održala poslušnost sirotinje spram gospodara.
Hm, ne bih rekao. Sam sam školski primerak koleričnog temperamenta, ali usled godina rada na sebi i interesovanja za razne sisteme samorazvoja (mislim na tradicionalne, a ne new age metode), uspeo sam da krenem ka procesu menjanja samoga sebe.
Ne samo u hrišćanstvu, i ne samo kod sirotinje. Buda je bio princ; car Marko Aurelije, stoički filozof, vojskovođa i državnik; Seneka državnik; Mojsije; car David... itd. Oni ponizan duh smatraju velikim postignućem... i sami su svedočili tu vrlinu svojim primerom.
U kom smislu?
Zamisli da si na nekoj odgovornoj poslovnoj poziciji i treba da odbraniš recimo svoj projekat?
Od uspeha tvog projekta zavisi poslovanje firme, biznis i egzistencija tima?
Ovde se, recimo uopšte ne mora raditi o poniznosti već o razvoju veština komunikacije koje se baziraju na neugrožavanju tudje ličnosti i ega, veštoj verbalnoj komunikaciji.
Ljudi o kojima pišeš su živeli u potpuno drugom vremenu
Treba sve posmatrati u konceptu vremena u kome živimo.
Da li bi ti danas išao bosonog i živeo od toga šta ti drugi daju za obrok?![]()
-----------Za nepoznavanje granica gde samopoštovanje prerasta u gordost zaslužan je nedstatak emocionalne inteligencije jednako kao što je zaslužan za nerazlikovanje i mešanje dobrote i slabosti, ili skromnosti i nedostatka ambicija.
Gordost i drskost je ne biti ponizan pred vrlinom.Milan od Gruze...Milane kuco stara.Shvati da poniznost,ma kako je okretao i obrtao,nije vrlina.To su crkveni mesetari,nastojali oduvek,da unesu u glave
obicnog puka,kako bi lakse manipulisali tim jadnim pukom. Pozdrav i cuvaj se Korone....
Vidim da ti pise,da si buduca legenda.
Ja sam na moju veliku radost,legenda VEC SADA !
pet kažem, sve zavisi iz kojeg ugla gledamo osobinu poniznosti... dal kao snishodljivost, strah i defetizam neke slabe ličnosti;
ili kao smirenoumlje neke snažne ličnosti, shvatanje sopstvene nevažnosti u širem okviru spram vremena, boga, univerzuma, kako god