Ljudi, nedavno sam isao u agenciju jer planiram da prodam stan. Situacija je sledeca: Agencije stavljaju u svoju ponudu vas stan. Za to ne uzimaju nista. Tako da je bolje dajte u sve agencije, kao sto kaze greba, od viska glava ne boli. Ako vi sami nadjete kupca, onda nemate troskove provizije, ali svakako imate troskove prenosa, predugovora, ugovora itd., koje se ne moze odraditi bez agencije (ali to ukupno izadje 100-200 evra). Ali, ukoliko agencija nadje kupca, onda ona uzima 3 posto. Proviziju placa prodavac, a samo u dogovoru moze se ta provizija podeliti s kupcem. To je zato sto kupac placa porez od 2.5 posto, pa mu je mnogo da placa i agenciju.
Ako je jos nesto nejasno, pitajte, reci cu onoliko koliko znam.
Ja inace trenutno prodajem stan za znatno vece pare od realne, i zato pokusavam sam (jer agencija nece da prihvati da za te pare nudi ljudima). Posto mi ne ide prodaja

, moracu uskoro da ponudim agencijama. Problem je sto oni ako nadju kupca, ja dobijam manje od realne cene, bas zbog njihove provizije...Zato pokusavam da ih izbegnem dok mogu, ali tesko ce to ici, namazani su oni, znaju kome kad treba stan...