Pomozite mi da prodam stan

Samo jedna stvar vezano za advokate. Koliko znam, svaki vlasnik agencije je pravnik, taako da on sredjuje te ugovore i nema dodatne troskove oko placanja advokata. U suprotnom, i automehanicari bi otvarali agencije. Svaka agencija ima pravnika, bilo da je on vlasnik, ili neki saradnik. Ljudi, raspitajte se dobro. Prodavac placa proviziju,samo ako se drugacije ne dogovorite. Barem je u mom gradu tako. Evo vam iz jedne agencije sta pise:

Na celoj teritoriji Smedereva već dugi niz godina usluge agencijskog posredovanja iznose 3% od dogovorene kupoprodajne cene – u dinarskoj protivvrednosti, za sve iznose preko 15.000 €, dok je za sve iznose ispod 15.000 € posrednička provizija fiksna i iznosi 500 € - u dinarskoj protivvrednosti. Agencijsku proviziju plaća po zakonu prodavac ali se dogovorom između stranaka može dogovoriti i drugačije. Plaća se u trenutku potpisivanja Predugovora.

@Natasa - Agencija mi je rekla vrednost stana. Rekla je da ce da stavi toliku cenu u svoju ponudu, jer vise ne mogu dobiti, i ne zele da ruse ugled prodavajuci stan za mnogo vise para nego sto vredi. Moje je bukvalno uzmi ili ostavi. Zato trenutno pokusavam da isteram svoju cenu, ali ne ide, izgleda da su u pravu, tako da cu uskoro da im se obratim.

A sto se tice vise agencija. Meni je agent rekao da od trenutka kada dam stan na prodaju u njegovu agenciju, on zove jos par njih sa kojima saradjuje i zajednicki traze kupca.

Ako staviš veću cenu stana, nego što je ona normalna, ne vidim drugi razlog za nemogućnost prodaje.

Sta god kupovao do sad uvek sam hteo da vidim zasto je skupo ili jeftino..ne moze se u 10 reci opisati stan a takav je svaki oglas..kvadratura..lokacija..grejanje..sminka i cena..besmisleno..e zato se ne daje neozbiljnim agencijama..a znam za primere da su ljudi spustali cenu za 10ine hiljada kad vide kesh i kad im je frka..i sad kad bi covek dao i ispod realne cene opet bi neko dosao da se cenjka

Samo jedna stvar vezano za advokate. Koliko znam, svaki vlasnik agencije je pravnik, taako da on sredjuje te ugovore i nema dodatne troskove oko placanja advokata. U suprotnom, i automehanicari bi otvarali agencije. Svaka agencija ima pravnika, bilo da je on vlasnik, ili neki saradnik. Ljudi, raspitajte se dobro. Prodavac placa proviziju,samo ako se drugacije ne dogovorite. Barem je u mom gradu tako. Evo vam iz jedne agencije sta pise:

Na celoj teritoriji Smedereva već dugi niz godina usluge agencijskog posredovanja iznose 3% od dogovorene kupoprodajne cene – u dinarskoj protivvrednosti, za sve iznose preko 15.000 €, dok je za sve iznose ispod 15.000 € posrednička provizija fiksna i iznosi 500 € - u dinarskoj protivvrednosti. Agencijsku proviziju plaća po zakonu prodavac ali se dogovorom između stranaka može dogovoriti i drugačije. Plaća se u trenutku potpisivanja Predugovora.

@Natasa - Agencija mi je rekla vrednost stana. Rekla je da ce da stavi toliku cenu u svoju ponudu, jer vise ne mogu dobiti, i ne zele da ruse ugled prodavajuci stan za mnogo vise para nego sto vredi. Moje je bukvalno uzmi ili ostavi. Zato trenutno pokusavam da isteram svoju cenu, ali ne ide, izgleda da su u pravu, tako da cu uskoro da im se obratim.

A sto se tice vise agencija. Meni je agent rekao da od trenutka kada dam stan na prodaju u njegovu agenciju, on zove jos par njih sa kojima saradjuje i zajednicki traze kupca.

Vidis ja mislim da ne funkcionise tako u vecim gradovima..pre ce biti ovde da te pitaju da li si jos nekom dao da se ne bi oni cimali za dz i placali oglas ako ne mogu dobro zaraditi

Meni je jedan agent u Beogradu (koji mi je delovao ozbiljno) rekao da je tipicno da se stan da kod vise agencija na prodaju, ali da on ne preporucuje vise od tri. Rekao je "Ja sam realan, znam da cu imati konkurenciju" (mislio je na to da nece biti jedini koji ce prodavati stan).

Inace, u Americi je tipicno da prodavac sklapa ekskluzivan ugovor sa jednom agencijom, koja ulaze u reklamiranje nekretnine. Ako kupca dovede neko drugi onda sa tom agencijom deli proviziju. Nekad 50-50, nekad drugacije. Agencija taj procenat navodi u samom oglasu.

U krajnjoj liniji, agenciji je cilj da nekretninu sto pre proda, cak i ako to znaci upola manju proviziju.To svakako vazi kad je na trzistu veca ponuda od potraznje, ali smo mi imali drugacije iskustvo pre nekih osam godina u Americi kad je bila veca potraznja od ponude: tad je ekskluzivni agent montirao da njegov kupac ponudi samo malo vise od nas (mi smo se pojavili preko drugog agenta), tek toliko da se stan proda njegovom coveku, a on dobije celu proviziju.

Lekcija koju smo tad naucili je da kad je veca potraznja, onda treba saznati ko je ekskluzivni agent i direktno se njemu obratiti, a u suprotnom, kad je veca ponuda od potraznje, je bolje da se ide sa sopstvenim posrednikom jer on stiti interes kupca.

Naravno, ovo su pravila koja po svemu sudeci nemaju nikakve veze sa trzistem u Srbiji.

Poslednja izmena:
tacno,nemaju veze sa srbijom...kao sto i vecina stvari nema veze sa nasom zemljom...na zalost :(

sto se tice agencija,kao sto sam i sama pre navela svoje iskustvo...nudice ti se vise agencija,same...pa koja uspe pre da proda,pokupi kajmak.
znaci-ko pre devojci,njegova devojka

Ako ti se ne zuri za prodaju, raspali cenu uvek ce se naci neka budala koja ce dati tolike pare. Samo treba cekati, a ako ti se zuri ponudi realnu cenu, kontaktiraj agente i to je to. Mi smo skoro prodavali stan u NS i islo je u vise agencija, i sami smo davali oglase, stan se brzo prodao po solidnoj ceni, mozda malo iznad realne. Jos se nama zurilo, a da nam nije gorelo pod nogama mogli smo dobiti i vise. Mi smo placali proviziju, znaci prodavac placa ne znam kako je u drugim gradovima. I da, advokat je vlasnik agencije kao sto je neko naveo, i nismo morali da mu placamo nikakvu nahnadu za sklapanje ugovora.

u Beogradu je praksa da kupac placa proviziju,
dobro te je savetovao taj agent da ne dajes stan u mnogo agencija jer mu tako vestacki pada cena-svi agenti znaju da ta cena nije fiksna i da ima prostora za razgovor,pa ako se stan ubrzo ne proda oni ga ,često i bez konsultacije sa tobom oglasavaju za koju hiljadu niže,pa se dolazi do situacije da jedan isti stan bude u jednoj agenciji po ceni od 105000 a u drugoj cak 100.000
nisi napisala da li je stan uknjižen

Radnici su mi rekli da im je ostalo jos nekoliko dana rada. Imam slike skoro dovrsenog stana, ali nije to to. (Svi koji ce sad da se naredjaju da kazu "Told you so!" bili su u pravu, priznajem.)

Imam profesionalnog fotografa koji ce stan slikati kad sve bude gotovo, a ja se nadam da ce biti u naredne dve nedelje, ako ne pre.

Svakako cu doci ovde da pokazem.

Radnici su mi rekli da im je ostalo jos nekoliko dana rada. Imam slike skoro dovrsenog stana, ali nije to to. (Svi koji ce sad da se naredjaju da kazu "Told you so!" bili su u pravu, priznajem.)

Imam profesionalnog fotografa koji ce stan slikati kad sve bude gotovo, a ja se nadam da ce biti u naredne dve nedelje, ako ne pre.

Svakako cu doci ovde da pokazem.

Hvala na odgovoru:D, nestrpljivo ocekujem.

Pokušaću da ti dam par saveta i da ti objasnim kako stvari funkcionišu u BG-u.
Prvo, ne moj da uzimaš nijedan savet ili mišljenja sa foruma zdravo za gotovo, jer se iza većine krije samoreklamiranje ili priča iz ličnog ugla.
Drugo, u BG-u ne postoji ni jedna profesionalna agencija za promet nekretninama. Takozvane uspešnije su uglavnom nastale 90-tih i njihov kapital leži na drugim poslovima koje su tad obavljali, takvih u gradu nema ni tri, ostalo je danas nas ima sutra ne. Bez obzira na to i jedni i drugi rade na isti način. U 99% slučajeva nalaze se u iznamljenom stanu, prosečan agent ako u šest meseci ima iole ozbiljnog kupca i njega uglavnom izgube jer nikada ne slušaju šta on zapravo traži.
Princip rada je sledeći. Agencije stalno nabavljaju besplatnu radnu snagu tako što u oglasima stalno daju oglase za nove agente. Agenti su nezaposleni ljudi, često bivši tehnološki viškovi, koji nisu uspeli da nađu posao pa rade kao agenti nekretnina dok nenađu nešto, znači to su ljudi koji ne znaju ni naj elementarnije stvari što se tiče nekretnina, da me neko pogrešno ne razume nisu oni krivi zbog okolnosti koje su ih snašle. Kako ni u jednoj agenciji ne postoji obuka, osim ako u to neračunaju " evo ti oglasi, pa ti zovi sve redom dok nenađeš vlasnika pa mu uzmi sve podatke, to je onda tvoj stan pa ga prodaj". Inače oni agenti sa nešto više staža, tz. menageri, se samo površno razumeju u neke papire tipa vlasnički list i sl., ali u suštini to su sve priučene osobe koje samo laiku ostavljaju utisak da nešto kao znaju.
Kada dođu do stana onda oni daju oglas, ako je veća ag. to je zajednički za više expo., pa čekaju da im se kupac javi, ako pak smatraju da je cena visoka neće ni objaviti. Inače nije mi poznato da je ijednu, makar veću, agenciju osnovao dipl. pravnik. Ako su uopšte fakultetski obrazovani to su sasvim desete struke. Takođe, maltene ne znam da ijedna agencija ima stalno zaposlenog pravnika, vodi računa kod nas ljudi u zadnje vreme obožavaju da se lažno predstavljaju, pa tako ako je neko završio pravno-birotehničku, čitaj sekretarica, ili se očešao o zgradu fakulteta on je odmah pravnik. Odmah da ti kažem da 90% dipl. pravnika se ne razume u nepokretnosti, osim ako ne rade u preduzeću kojoj je to delatnost. Sve agencija uglavnom imaju advokata koji im po ugovoru naplaćuje, obično dosta ispod tarife, a to iz razloga jer idu na količinu, pa baš zbog toga se uopšte ne upuštaju u slučaj već samo štancuju, a njihove greške će neki drugi kolega kasnije da ispravlja.​
Da se vratimo na stan. Što se tiče lokacije ona je dobra. Preveliko ulaganje u stan ti se isplati samo ako je njegovo stanje baš očajno, jer osnovni problem je to što je na 6.spratu a lift ide do 5. do dosta spušta cenu stana. Trebalo bi da znaš da su se cene dosta normalizovale, tj. dosta su pale. Danas ljudi samo mogu da maštaju da dobiju cenu od 2000€, jedino ako je nešto što se baš teško nalazi. Uglavnom stanova ima ali kupaca ne. Takođe kupci, za takvu lokaciju, bez obzira na strukturu stana, su uglavnom ljudi iz unutrašnjosti, ali su oni zbog velike ponude veoma probirljivi. Naši ljudi iz inostranstva uglavnom u zadnjih par godina prodaju svoje nepokretnosti u Srbiji, kreni od sebe, među njima ćeš teško naći kupca.

Ako stvarno želiš da prodaš stan u relativno razumnom roku, prvo razmisli koja je donja cena ispod koje nećeš da ideš, jer ti se neisplati, pa onda nju podigni za jedno 10-15.000€ max. Onda pronađi advokata iz oblasti, u koga možeš imati poverenja, pazi se dobronamernih preporuka raznih komšija i sl.. On će sam naći kupca, bilo tako što će to prepustiti nekom pripravniku, dati oglas u Politici i dr. Tebi on služi da te ne bi neko posle jurio, pogotovo što živiš u inostranstvu, pa posle ćeš se naplaćati samo da ti zemlja u kojoj živiš ne ukine pravo boravka po zahtevu domicijalne zemlje. Razlog zašto agenti mrze advokate je više nego jednostavan. Ogleda se u tome što onda moraju da dele proviziju koju kupac daje po pola, pa tako od 30% od provizije koliko bi on dobio on dobije 15%, a kancelarija uzme polovinu. Zanimljivo je to kako im to nesmeta toliko kada su dve ag. u pitanju jer i onda dele, a možda zbog toga što adv. nemaju vremena za njihovu nestručnost i gluposti, a tu je i kompleks niže vrednosti, jer da te niko ne zavarava da bi se postao advokat prvo moraš da završiš državni fakultet, pa onda da budeš lude sreće, vezu, da nađeš vezu da te prime u sud, tužilaštvo ili adv.kancelariju pa onda nakon dve godine rada, u slučaju da nije imao veze mora provesti četiri godine u radnom odnosu na neodređeno da bi ispunio deo uslova, sudija/tužilac/advokat mora da ti da odobrenje za polaganje pravosudnog ispita gde je prolaznost između 2%-5%. Tek po položenom pravosudnom ispitu može da podnese molbu za prijem u advokatsku komoru, tek kada mu komora rešenjem odobri upis i kada položi zakletvu on postaje advokat. To ti je ukupno minimum 18 godina redovnog školovanja da bi se steklo zvanje adv. pa ti sad to uporedi sa nekim priučenim agentom. Uostalom tebi je sve jedno jer tog advokata ti nećeš platiti iz svog dž
epa, već će se on naplatiti iz provizije.

Zaključak. Prvo razmisli o ceni. Onda lepo pogledaj na sajtu advokatske komore Beograda ili Srbije imenik advokata pronaći par njih sa e-mailom, pošalji im pismo, sačekaj odgovore, pa izaberi onog koji ti više odgovara. Mogu samo da ti kažem da pošto si žensko možda je bolje da pronađeš ženskog advokata, imaćeš korektniji odnos, pošto ne živiš u BG muškarci mogu lako da te šetaju, ne u smislu da će te oštetiti već da će prodaja da se otegne. Ako više želiš muškog onda je bolje da mu se obrati tvoj muž, ili partner, ako ga imaš u tvoje ime, jer će ga onda ozbiljnije shvatiti.
Ako se pak odlučiš za agenciju, izaberi neku koja ima veliki oglas u novinama i ako stvarno želiš da prodaš stan nemoja da ga daš u više od max dve agencije, jer ozbiljan kupac kada vidi isti stan u više agencija on po pravilu odustane od istog, bez obzira na cenu, jer jednostavno misli da ima neku falinku.

Puno sreće i strpljenja u prodaji stana!

Lukaares, hvala ti puno na opsirnom odgovoru. Veliki deo toga sto si napisao se poklapa sa onim sto sam i ja videla kad sam bila u Beogradu, i sto me je dosta razocaralo jer sam shvatila da nista nije sigurno, odnosno da rizik od prevare postoji na svakom koraku.

Odakle je tvoje iskustvo?

Mene zanima zasto mislis da je advokat neko ko bolje moze da proda nekretninu od agenta za nekretnine (nekog ko se tim poslom i iskljucivo njime bavi dugo godina)? Zar agent ne zna kako da sto bolje predstavi nekretninu? To je njegovo zanimanje, dok advokat zna da sastavi ugovor i brine o papirologiji.

Po meni u prodaji nekretnine su potrebni i jedan i drugi.

Ja od agenta za nekretnine ocekujem da:

1. Vec ima izvestan broj musterija koje kod njega traze odgovarajucu nekretninu
2. Tacno poznaje ponudu na trzistu u datom momentu i moze da mi kaze koje nekretnine su mi "konkurencija"
3. Zna realno da oceni vrednost moje nekretnine na osnovu cene postignute kod slicnih koje su prodate u zadnje vreme

Za svoju uslugu (koja treba da ukljuci i reklamiranje i pokazivanje nekretnine), agent dobija proviziju koja predstavlja procenat od prodajne cene.

Od advokata ocekujem da:

1. Detaljno poznaje zakone o nekretninama, pogotovu po pitanju poreza na dobit, kao i pravila oko transfera novca za inostranstvo
2. Da stiti moje interese pri sastavljanju kupoprodajnog ugovora, i da mene predstavlja u komunikacijama sa advokatom kupca
3. Da nadgleda uplate kapare i isplate stana

Za svoju uslugu, koja kad se sve sabere iznosi manje od pet sati rada, advokat dobija unapred dogovorenu cenu koja je nezavisna od prodajne cene nekretnine, a ne iznosi vise od nekoliko stotina evra.

Bar je tako u svetu koji ja poznajem na zapadu.

E sad bih te molila ako imas strpljenja, da mi kazes sta od ovoga ne vazi za Srbiju.

Poslednja izmena:
....eeeeee...Draganesa vidi se da ne zivis ovde, kod nas agent za nekretnine moze da bude svako, ko ima volje da hoda od jedno do drugog dela grada, i savako ko je ikada prodao bar
jedan stan, sebe naziva agentom....tako da, sta da ti kazem, neka ti je sa srecom, ali oprez i sa advokatima, i sa agenima, otvori cetvore oci i usi...sve proveri na vise nacina...
....pozdrav...

Slažem se sa affrodiitom, a sad što se tiče tvojih pitanja:

Iako sam po struci inženjer elektrotehnike, odrastao sam u advokatsko-sudskoj porodici, i već nekoliko godina sam uključen u poslove investiranja u stanogradnju, pa tako su mi poznate sve muke oko prodaje, kako novogradnje tako i starijih stanova koji nam najčešće služe za raseljavanje, moram ti samo reći da si prava srećnica što ne prodaješ poslovni prostor, već stan, jer kupaca za njih maltene nema, šta da ti pričam na lageru imamo nekoliko PP, prošle godine jedan smo prodali kada smo spustili cenu ispod svake mere, morali smo jer smo se plašili da zgrada u kojoj se nalazi neće više biti smatrana novogradnjom, još gore je sa garažama jer ljudi u zadnje vreme ih retko kad kupuju kada se neprodaju vezano za stan, tako imamo slučaj jedne zgrade u Zemunu gde smo pre još par godina prodali stanove, a 90%garaža nismo pa se sada nadamo jakim zimama, jer što jača zima neko se seti pa kupi neku, malo se šalim ali je tako. Od stanova po centru mogu ti ređi da su ih uglavnom kupovali ljudi iz unutrašnjosti, i retko kad preko neke agencije. Mislim dešavalo se da prvo vide stan preko neke ag., ali mnogi su se onda osećali izigrano od iste kada bi videli da je sama ag. došla do stan preko oglasa u Politici.

Što se tiče onog što si napisala o radu ag. i adv. to bi trebalo tako da funkcioniše u svakoj normalnoj zemlji, osim naravno u Srbiji.
Prvo što se tiče agenata. U zadnje dve godine velike agencije smatraju uspehom kada u jednom trenutku na nivou cele agencije imaju tri ozbiljna kupca, ali nažalost agenti to retko kad vide nego se obično zaluđuju sa tz. "šetačima", pa onda ljudi kad vide da posle trećeg gledanja agent ne razume šta on želi uzme oglase u ruke i potraži stan, najčešće i kontaktiraju ag. baš zato što su videli u oglasima da ag. nudi nešto što nema, odnosno što je upravo "prodato", ono otprilike pre dve godine. Što se tiče toga da odrede "realnu" cenu, to im nije problem, ali vodi računa da u BG realna cena ne garantuje prodaju. Prava cena nije ona koliko neko proceni da nešto vredi ili za koliko si spremna da prodaš, već da li postoji neko ko to želi da kupi i koliko je on spreman da plati. Nažalost kod nas su retke ag. ćiji agenti idu da fotografišu nekretnine i koji se bore za njenu prodaju. Nekako se većina ponaša da će se prodaja desiti sama od sebe. Inače da znaš nije samo eko.kriza uticala na cene stanova u BG-u, već alavost samih ljudi. Mnogi investitori su počeli da se povlače jer je tržište bilo prezasićeno, a ljudi koji žive u udžericama u centru a na čijem zemljištu se zida tražili su kule i gradove. Mogu ti ispričati za jedan naš slučaj na Vračaru, kod Hrama, za jedan mali plac od 5a za koji smo bili jako zainteresovani da su nam na kraju tražili u ukupnoj protivvrednosti 2mil eura, a pukla je stvar kada se dir. firme koji je inače arhitekta zakačio sa vlasnicima i to oko gluposti jer tada, a to je bilo pre dve godine, naša procena je bila da će zbog kretanja na tržištu cena biti po m2 između 2200-2500€, a oni su tvrdili da će za 5000€ ići kao alva. Epilog oni i dalje žive u neuslovima kao pre, a nama da daju u bescenje na bi nas zanimalo, danas se uglavnom zida na zemljištu dobijenim od grada, nekad čak dobijenom tokom 1980.-tih, a koje se nije diralo zbog nekih imovinsko-pravnih odnosa. Ovo ti sve pričam čisto da znaš da u BG-u skoro niko ne može da ti kaže pravu cenu, nego se uvek krene od veće pa se spušta, ali ni to ne treba dugo da traje jer što se nešto duže pojavljuje u novinama samim tim gubi na vrednosti, to ti je kao sa gadgetima što se neki duže reklamira to ti se sve više čini da je demode.

Što se tiče advokata. Nijedan advokat se ne bavi prodajom, za to oni uvek aganžuju nekog. Već sam ti rekao da danas sam kupac češće nalazi stan sam nego preko posrednika, do toga je uglavnom došlo što agenti pokazuju stanove za koje smatraju da su dobri, umesto da pitaju lepo čoveka šta tačno želite, šta ne i ono najvažnije za koliko novca. Doduše mnogi vole i da izbegnu proviziju. Što se tiče samog plaćanja kod nas kao i svuda u svetu advokat prodaje svoje znanje i ono je dosta skuplje od nečijeg mlaćenja nogama, razlika što npr. u americi oni najčešće, agencije, imaju specijalne ugovore sa različitim adv. kompanijama ili društvima, pa iz tih razloga to deluje kao manji procenat ili jednovremeno davanje. Kod nas još uvek nepostoje, tačnije zabranjene su, takve organizacij dok npr. u Hrvatskoj postoje. Što se tiče oglašavanja mnoge ag. objavljuju oglase samo u određenim oglasnicima bilo da sa njima imaju neki ugovor ili su suvlasnici istih, ali i dalje za običnog kupca najvažniji su "Halo oglasi" i "Politika". Problem je inače često što agenti često ne razumeju prodavca, pa se tako meni desilo da me je jedan uporno ubeđivao da on nema kupca, ali da ima nekog kome bi to izdao.

Ono što je tebi najvažnije je da imaš nekog u zemlji da potpiše predugovor i ugovor za tebe. Možeš npr. da ovlastiš roditelje za to, jer nijedan kupac neće čekati da ti dođeš već će tražiti nešto drugo. Nijedna agencija ne može da prodaje stan umesto tebe, osim ako bi bila luda da totalno nepoznatoj osobi daš takvo ovlašćenje.
Što se tiče isplate najbolje je da ti uplate na račun. Idiotski je da ti neko predlaže da može veću sumu novca da iznese u kešu iz zemlje. Ako to pokuša lako će ga uhvatiti, pogotovo na aerodromu, bilo našem ili inostranom, zaplenićemu odmah ceo iznos, a ti ćeš kasnije moći da podigneš max 10.000€, ali ćeš pritom odgovarati za carinski prekršaj pri čemu mogu da ti oduzmu pasoš u određenom trajanju, tako da ti je najbolje da se držiš računa. Ako nemaš nikog koga bi ovlastila za prodaju, onda je najbolje da aganžuješ advokata. Njega možeš da ovlastiš Specijalnim punomoćjem da može u tvoje ime da potpiše predugovor i ugovor, a najbolje je da u istom specijalnom punomoćju naznačiš da se kapara kao i ostatak uplate na račun, a da se provizija, koja se inače i u slučaju ag. i adv. daje sa kaparom, isplati adv. na ruke, iako to nije neophodno da stoji najbitnije je kako ćeš ti biti isplaćena, tako da kupac odmah, direktno uplati tebi, a kako će on regulisati adv. to tebe ne interesuje, jer je vrlo verovatno da ako dođe do adv. bez posredstva ag. da će mu advokat izaći u susret što se tiče provizije, dok je ona kod ag. uvek 3%. Takođe po pravilu porez plaća onaj koji se ugovorom o kupoprodaji obavezao, pazi ne mora to uvek da bude kupac, to je više nepisano pravilo, tako da je tebi važno da u ugovoru stoji da kupac snosi plaćanje poreza na apsolutna prava. Tvoja je obaveza da mu predaš svu originalnu dokumentaciju koju imaš o stanu, bukvalno od formiranja stana, znači u tvom slučaju koliko se sećam od opštinsko rešenja o prenameni i sl.. To ti čisto kažem da te neko za par godina ne vija po sudovima, ne kažem da će do toga doći ali kod nas se nikad ne zna, pa ti je najbolje kad prodaš stan da staviš tačku na to za sva vremena. Zašto je bolje da ti nađeš adv. a ne agencija, jer ako dođe do problema da li misliš da će u tom trenutku postojati ta ag., a kako ćeš tek onda da nađeš tog adv., a i da ga nađeš on će ti reći da ga je tada unajmila ag. a ne ti.

Nadam se da te nisam uplašio ovolikom pričom, ne brini nije strašno kao što zvuči.
Usvakom slučaju srećno u potrazi za kupcem.
Pozdrav!

Uh, oprezno onda. Iznenadio sam se onim sto sam procitao od lukaares-a, ali nemam razloga da mu ne verujem. Na samo 50-ak km od Bg-a, u Smederevu je totalno druga prica. Da ne duzim, jer prodajes u BG-u, reci cu samo da ovde svaka ozbiljna agencija (a to su mozda 5 od 10 ukupno) ima jednog agenta, iskusnog, sa preko 20 godina iskustva, coveka koji stvarno zna sve mane i prednosti stanova. Svaki vlasnik je pravnik, pa on zavrsava papirologiju. Dakle, samo sa dva coveka imas kontakt, te to ide mnogo jednostavnije.

Hvala vam svima na komentarima, a narocito tebi, lukaares, zaista velikodusno od tebe da ovako detaljno delis svoje iskustvo i odgovaras na pitanja. Vrlo mi je korisno da cujem kako ide to sa isplatom advokata, kao i isplatom poreza. Inace, nisam mislila da novac ide preko granice u gotovini. Ja vece sume u gotovini nikad nisam ni videla, toga bar ovde u Americi nema! :-)

A sto se uloge agenata tice, i ja sam pomislila da kod nas verovatno prodaja vise ide direktno nego preko agencija, jer sam sigurna da niko ne zeli da placa posredniku ako ne mora, tako da imam nadu da cemo i mi tim putem naci pravog kupca.

Pokušaću da ti dam par saveta i da ti objasnim kako stvari funkcionišu u BG-u.
Prvo, ne moj da uzimaš nijedan savet ili mišljenja sa foruma zdravo za gotovo, jer se iza većine krije samoreklamiranje ili priča iz ličnog ugla.
!

Prvo kažeš da ćeš da daš savet, a posle kažeš da ne treba da uzme ni jedno mišljenje ili savet zdravo za gotovo .... zašto misliš da je tvoj post vredniji od svih na ovoj temi ????

Back