Pomoc - zelim deliti WiFi signal

iron88

Zainteresovan član
Poruka
178
pozdrav svima
znam da je grad Ub pokriven WiFi koji stanovnici te opstine besplatno koriste.
to me je inspirisalo (barem da pokusam) da ucinim isto u svom gradu, tj da delim internet za dzabe pa me zanima:

1#
kako ja da radim kao internet provajder?
znaci zanima me ko je provajder provajderu, kako npr moj kablovski provajder dobija internet koji meni daje
(valjda sam jasno postavio ovo pitanje :D )
-mada je ovo mozda i nebitno, mozda je vazno samo da zakupim kod bilo kog lokalnog provajdera sto vecu internet brzinu koju bi posle drugima delio

2#
sta mi je potrebno da bi imao neki WiFi odasiljac sa sto vecim dometom tako da mogu ljudi sa udaljenosti od koji kilometar da uhvate moj signal?
treba li taj odasiljac da bude povezan za racunarom ili kako bi to radilo?
ili je to mozda obican ruter (kao moj kucni) sa antenom

3#
da li je moguce da ogranicim brzinu koju bi klienti dobijali
ne zelim da me neko optereti 100%
znaci jedan klijent bi dobijao brzinu od nekih 128kbit/s
znaci dovoljno za surf

ukoliko ima jos nesto da je bitno sto treba da znam slobodno napisite
u vezi bilo cega: zastite, zakona, sigurnosti...
ili napisite da vi ovo radite kako bi to uradili?!

mislio si da uzmes 40Mb/s kablovske ,raspodelis preko wifi-ja na po 128Kb/s. Daj im malo vise ;)
prvo idi na sajt svog provajdera,procitaj pravilnik od korice do korice,a ako ne nadjes posalji im mail i pitaj ih jel smes da delis svoj internet tek tako,posto kod mene cini mi se da postoji neka klauzula oko toga,barem deljenja u vidu sticanja profita

Poslednja izmena:
Ako zelis da budes distributer treba ti firma, treba ti link od distributera (koji nije ni malo jeftin)
A oprema ti zavisi od broja korisnika, opticke vidljivosti, kvaliteta mreze(koji hoces da imas)...

128kbit/s :hahaha: ovo se salis? Ili stvarno zelis da prodajes ovu brzinu?
MiktoTik, resava te stvari oko deljenja.. zavisno od linka koji imas, tako delis i na korisnike. To mora da odradi neko strucan..

Da, to deljenje mora odraditi neko ko se razume, na najbolji nacin.
to se resi na mikrotiku, cini mi se da je dobar odnos 1:4
Ako recimo imas 50Mbit i 50 korisnika dajes po 4. A moze i to na procente, samo ne znam koliko je dobro u praksi...

a mora se fiksirati granica, jer neko ako pusti torent, on ce gusiti konekciju i zezati druge korisnike...

@iron88
Ako te bas zanima, mogu ti reci na kom sajtu da se informises oko toga. Na srpskom je :lol:

ne znam da li si uopste procitao sta sam naveo?
otkud ti pada na pamet da zelim prodavati?

imam ideju da postavim WiFi predajnik kako bi mogli preko telefona/Laptopova i slicno da se ide na internet
znaci kao internet park samo za ceo grad.
kao sto rekoh ali neki ne citaju pa cu ponoviti ponovo
grad UB ima free WiFi pa me je to inspirisalo da slicno ucinim
samim tim 128/256 (zavisi od opterecenja) je mozda i dovoljno :)

1#
kako ja da radim kao internet provajder?
znaci zanima me ko je provajder provajderu, kako npr moj kablovski provajder dobija internet koji meni daje
(valjda sam jasno postavio ovo pitanje :D )
-mada je ovo mozda i nebitno, mozda je vazno samo da zakupim kod bilo kog lokalnog provajdera sto vecu internet brzinu koju bi posle drugima delio

Procitao sam :D i opet ti kazem Treba ti firma da bi bio internet provajder :rtfm:
Niko ti nece dati internet link da ga dajes/prodajes na vise ljudi po ceni za fizicka lica!

Da napravis mrezu za ceo grad treba ti brdo para (da bi mogli svi vatati telefonom) ali ako ti se isplati izvoli pravi. Moze se napraviti

iron88 ti si se pogesno izrazio,time sto si napisao kako da radim kao internet provajder
znaci zelis besplatno da podelis net koji ti placas da mogu drugi besplatno da ga korsite :) ,treba ti wifi antena (krovna) veceg dometa ,posto ovi wifi ruteri pokrivaju recimo kucu na par spratova i okolni komsiluk,a tebi treba radijus od par km,takodje te antene imaju svoj ugao rasprostiranja signala ,tako da ne radi kao sonar vec usmeravas signal ka jednom delu grada. cene variraju od par hiljada pa do desetak hiljada,sto se tice povezivanja nisam 100% siguuran ali bi trebalo da je ovako:

kablovski povezes na modem koji si dobio od provajdera,ako nemas na njemu wifi,onda se preko lana ili usb-a povezuje na wifi ruter,odvrnes mu antenicu i nakacis na antenski kabl od wireless krovne antene ,u opcijama rutera bi trebalo da ima da se napravi ravnopravna raspodela koriscenja protoka,da bude otkljucana konekcija i vidljiv signal

da ne bih otvarao novu temu mene interesuje na koji nacin da moj laptop koristim kao ruter za slanje wifija po kuci ?
nadam se da razumete imam kablovski internet ali bih zeleo da ovaj komp koristim kao wifi ruter da se prikace i drugi ukucani?

EVO OVAKO DRUG POSTOJI PROGRAM KOJI SE ZOVE
My WIFI Router SKINI GA SA NETA INSTALIRAJ NAPISI IME SVOJE MREZE I POSTAVI PASVORT ZA MREZU I SAMO SE IDE NA AKTIVIRAJ I TO JE TO JAKO JEDNOSTAVNO NAPOMENA OVAJ PROGRAM RADI SAMO NA WINDOWS 7 OPERATIVNIM SISTEMIMA ZA WINDOVS 8 NE ZNAM JER GA NE KORISTIM A DOMET JE DOSTA DOBAR ZAVISI OD JACINE TVOJE VAJLES KARTICE NA LAP TOPU TOLIKO POZDRAV SVIMA NA FORUMU

ne znam da li si uopste procitao sta sam naveo?
otkud ti pada na pamet da zelim prodavati?

imam ideju da postavim WiFi predajnik kako bi mogli preko telefona/Laptopova i slicno da se ide na internet
znaci kao internet park samo za ceo grad.
kao sto rekoh ali neki ne citaju pa cu ponoviti ponovo
grad UB ima free WiFi pa me je to inspirisalo da slicno ucinim
samim tim 128/256 (zavisi od opterecenja) je mozda i dovoljno :)

Znas koja ti oprema treba da pokrijes ceo grad signalom? Znas li koliko kosta internet link za dalju distribuciju? SBB uzima net mahom iz Rumunije i Madjarske i to su linkovi od po nekoliko Gb/s ...

Back