Pomoc za tumacenje ultrazvuka bubrega!

micipici

Početnik
Poruka
21
Mnogo bi mi znacilo kada bi neko mogao da mi objasni sta znaci kada se na ultrazvuku bubrega vidi "diskretna zastojna promena"? Urin mi pokazuje 5-6 svezih i smezuranih eritrocita, 1-2 leukocita, trag hemoglobina, bakterija malo, epitelne celije plocaste i retke okrugle. Urinokultura sterilna.
Imam bol u desnoj strani (ne preterano jak) i otezano uriniranje (treba mi malo dok krenem, slabiji mi je mlaz nego sto osecam da bi trebalo da bude ).
Unapred hvala

Mnogo bi mi znacilo kada bi neko mogao da mi objasni sta znaci kada se na ultrazvuku bubrega vidi "diskretna zastojna promena"? Urin mi pokazuje 5-6 svezih i smezuranih eritrocita, 1-2 leukocita, trag hemoglobina, bakterija malo, epitelne celije plocaste i retke okrugle. Urinokultura sterilna.
Imam bol u desnoj strani (ne preterano jak) i otezano uriniranje (treba mi malo dok krenem, slabiji mi je mlaz nego sto osecam da bi trebalo da bude ).
Unapred hvala

Znači da postoji mjesto opstrukcije..Za tačnije lokalizovanje navedenog mjesta bi nam trebao cijeli tekst učinjenog UZ pregleda. Iznad mjesta opstrukcije su obično proširene strukture uretera i/ili pijelokaliksnog sistema i/ili postoje promjene na parenhimu bubrega..Opstrukciju može činiti najčešće bubrežni kamenac što bi se slagalo sa kliničkom slikom koju navodiš, ali uzrok može biti i drugog porjekla.. Nalaz urina nije alarmantan; 5 eritrocita je dozvoljen broj u sedimentu mokraće..

Problem je sto sam otisla privatno i nije bilo urologa, ovo je rekao radiolog. Sto se tice bubrega pise :Oba bubrega su uredne debljine i strukture parenhima.Desno diskretne zastojne promene. Levo nalaz uredan.
Mokracna besika urednog lumena i debljine zida.
Jos je i pomenula kako su naglasene casice (to mi ne pise na nalazu).Ona kaze moze biti pesak, ja sam zakazala kod urologa, ali ne vidim sto je lose da odgovor potrazim na netu. Neretko sam dobila bolje savete nego od lekara koje sam posecivala ;)

Само бих да скренем пажњу, пошто наводиш да отежано мокриш и да мораш да се напнеш, не би било лоше да одеш код неуролога да ти прегледа кичму.
Отежано мокрење може да буде само почетак, а да се на то надовежу много озбиљније компликације. ;)
Уролог треба да прегледа бешику у смислу функционисања, значи акценат на мишићима мокраћне бешике.

Obraticu paznju na to. Nisam do sad imala takve probleme, samo je odjednom krenulo da me tera dosta u wc ja sam mislila da je urinarna infekcija (imala sam sedam godina non stop neke bakterije u mokraci iako sam se pridrzavala svih saveta, cak mi je urolog rekao da se pomirim sa tim i da ce mi tako zauvek biti!, pa sam na predlog porodicnog lekara pila nitrofurantoin 3 meseca kao profilaksu,pa posle rowatinex i od tada sam skoro 2 godine imala samo sterilne urino kulture) i prepala se,medjutim nalazi su sterilni, zato sam i otisla hitno na ultrazvuk jer me zabolelo i nisam znala sta cu.
Evo, upravo pijem pivo :whistling:

rovatinex je odlican da se uzima jednom u 6 meseci da procisti kanale..nije stetan jer je na bazi ulja biljaka..
pivo su meni preporucivali nefrolozi kad sam imala zaglavljen kamen..kazu da jecam ima sposobnost da izbacuje pesak iz bubrega..

kolicina tecnosti jeste bitna, al je jos vaznije sta unosis kao hranu sto tvoje tewlo ne metabolise kako treba zbog cega se kao posledica javljaju kristali u bubrezima..

rowatinex jeste super i tad mi je prijao, opet sam uzela danas da ga pijem (zadnji put je bilo u januaru 2011.) Popih ja i pivo :)
Sto se tice hrane bas cu da googlam i bratim paznju i na to..da li pesak obavezno pokazuje u urinu kristale ili ne mora?posto ih ja nemam.
Inace mi cela porodica ima pesak i kamenje :(

rowatinex jeste super i tad mi je prijao, opet sam uzela danas da ga pijem (zadnji put je bilo u januaru 2011.) Popih ja i pivo :)
Sto se tice hrane bas cu da googlam i bratim paznju i na to..da li pesak obavezno pokazuje u urinu kristale ili ne mora?posto ih ja nemam.
Inace mi cela porodica ima pesak i kamenje :(

ja sam dva puta imala napad zbog zaglavljenog kamena..i to na tipican skolski nacin opisan u knjigama..sa sve bolovima od kojih moras da povracas koliko su intenzivni i jaki sve dok ih nisam izbacila..a to je u oba slucaja bilo neko vreme od desetak dana..
kazu da cak mze da bude bitna temperatura onoga sto unosis..i hrane i pica..i da tvom telu ne prija i onda isto metabolise na los nacin, tj ostaju nusprodukti u formi peska i kamenja..a posotji i endemski oblik, gde je zbog mesta na kome zive, najcesce voda uzrok, citava porodica ili naselje sa bubreznim problemom..
ko sad da se bavi time na takav nacin..
ono sto je meni stvarno pomoglo da izbacim i pesak i kamenje jeste pivo, verovala ili ne!
posle mesec dana svakodnevnog unosenja piva prvi put sam se budila bez bolova i zatezanja u ledjima..a bilo je noci ranije kad nisam mogla ni da se okrenem u krevetu i u tom periodu su mi podocnjaci bili do kolena..to je jedan od simptoma koji treba da ti ukljuci alarm da znas da su u pitanju bubrezi..

da li se kamen vidi na ultrazvuku?uzas da su toliko jaki bolovi :( ja sam negde procitala da nekima značaj ima povećana funkcija paratireodnih žlezda,proizvodi vise kalcijuma i da to moze da bude uzrok.
Sinoc i jutros me nije boleo bubreg,ali i dalje imam trip da pijem vise vode nego sto piskim(tj da bi trebalo vise) a ne jedem slano,masno i ovih dana ne vezbam.

da li se kamen vidi na ultrazvuku?uzas da su toliko jaki bolovi :( ja sam negde procitala da nekima značaj ima povećana funkcija paratireodnih žlezda,proizvodi vise kalcijuma i da to moze da bude uzrok.
Sinoc i jutros me nije boleo bubreg,ali i dalje imam trip da pijem vise vode nego sto piskim(tj da bi trebalo vise) a ne jedem slano,masno i ovih dana ne vezbam.

pa lako mozes da utvrdis koju kolicinu vode izbacis..piski u neku posudu i posle prespi u teglu,flasu sta bilo sto ima odredjenu zapreminu..i to u okviru 24h!
zapisi svu unetu kolicinu tecnosti, i na kraju ces videti koja je kolicina izbacene..
ima milion razloga zbog kojih moze telo da proizvodi kamenje..
sta je uzrok tvog mozes da saznas tek kad ga izbacis i odneses na analizu..tad mogu da ti kazu kog je porekla..
meni ni na UZ, ni na rentgenu nisu mogli da vide jer su oba puta bili u kanalima na nezgodnom mestu..poslednji put su videli samo prosirenje kanala gde je doslo do zastoja zbog zaglavljivanja, ali ne i kamen..kamen sam videla tek kad sam ga izbacila..a bolovi su ravni porodjajnim..
po gradaciji, bubrezne, zucne kolike i porodjajni naponi su vodeci na listi najintenzivnijih bolova.

Jao uzas,bas mi je zao sto si morala kroz to da prodjes.Tad kad su videli zacepljen kanal, da li su rekli da je malo zacepljen, ili na sta sumnjaju?

nisu videli zacepljenje, jer da jesu videli bi kamen..
videli su samo prosirenje kanala iznad mesta gde se kamen zaglavio..
i izmerili su kolika je vrednost prosirenja, pa su u odnosu na to zakljucili kolika bi bila velicina kamena..
kamen uopste nisu videli ni prvi, ni drugi put..a bio je velicine 1cm.

Evo red je da se javim.
Urolog rekao da je sve ok i ne vidi taj zastoj vise,kanali prohodni, zaostajanje mokrace u besici normalno,i da pijem rowatinex fazon 10ak dana.
Ja sam cula da on mora 3 meseca, da li neko ima informacije o tome?
Sutradan odem ja kod ginekologa a ona mi kaze jao vidi pesak u besici...ne znam kako on nije video

Evo red je da se javim.
Urolog rekao da je sve ok i ne vidi taj zastoj vise,kanali prohodni, zaostajanje mokrace u besici normalno,i da pijem rowatinex fazon 10ak dana.
Ja sam cula da on mora 3 meseca, da li neko ima informacije o tome?
Sutradan odem ja kod ginekologa a ona mi kaze jao vidi pesak u besici...ne znam kako on nije video

rowatinex u pakovanju ima 100 perlica..
uyimaj ih slobodno 3x dnevno i popices za malo vise od mesec dana celu kutiju..
rowatinex preporucuju 2 puta godisnje kao prevenciju onima koji su skloni pravljenju kamencica i peska..
i popi casu vode svaki put kada piskis!

Back