- Poruka
- 9.215
Da si ti citao Istoriju Vizantije od najpoznatijeg Vizantologa Georgija Ostogorskog znao bi da je Svetu Sofiju podigao Justinijan u 6. veku a Justinijan nije bio Grk niti Grcki vladar vec Istocni Rimski car koji je pricao i pisao na Latinskom a ne Grckom a Helenizacija carstva dolazi tek vek i po kasnije takodje i sam grad Konstantinopolj je osnovao Konstantin koji nije imao veze sa Grcima cak je vise bio Srbin jer je rodjen kod Nisa .Al ajd da uzmemo noviju istoriju Grci su vec povratili Istambul i Izmir u ratu sa Turcima 1919-22. ali ih je Atataurk poterao nazad iako su imali podrsku Francuske i Engleske a ako pogledamo danas vojnu snagu Grcke i Turske ,velicinu tih drzava i broj stanovnika videcemo da sam Istambul ima stanovnika vise nego cela Grcka tako da su ti snovi Grka ravni onim indijanskim iz SAD koje sam gore pomenuo.Salvantis:Tema uopste nije glupa, vec veoma aktuelna, pogotovo u svetlu najnovijih demonstracija turskih ekstremista bas u Aja Sofiji. Ta CRKVA i dan danas predstavlja simbol Grcke i Pravoslavlja, ali i turskog straha da ce oteto kad-tad biti vraceno pravim vlasnicima. A da bilo sta znas o Grcima, znao bi da se oni svoje istorije i svojeg prava na Carigrad nikada nisu odrekli.