Pomoć za Grčku pravoslavnu zajednicu

Salvantis:
Tema uopste nije glupa, vec veoma aktuelna, pogotovo u svetlu najnovijih demonstracija turskih ekstremista bas u Aja Sofiji. Ta CRKVA i dan danas predstavlja simbol Grcke i Pravoslavlja, ali i turskog straha da ce oteto kad-tad biti vraceno pravim vlasnicima. A da bilo sta znas o Grcima, znao bi da se oni svoje istorije i svojeg prava na Carigrad nikada nisu odrekli.
Da si ti citao Istoriju Vizantije od najpoznatijeg Vizantologa Georgija Ostogorskog znao bi da je Svetu Sofiju podigao Justinijan u 6. veku a Justinijan nije bio Grk niti Grcki vladar vec Istocni Rimski car koji je pricao i pisao na Latinskom a ne Grckom a Helenizacija carstva dolazi tek vek i po kasnije takodje i sam grad Konstantinopolj je osnovao Konstantin koji nije imao veze sa Grcima cak je vise bio Srbin jer je rodjen kod Nisa .Al ajd da uzmemo noviju istoriju Grci su vec povratili Istambul i Izmir u ratu sa Turcima 1919-22. ali ih je Atataurk poterao nazad iako su imali podrsku Francuske i Engleske a ako pogledamo danas vojnu snagu Grcke i Turske ,velicinu tih drzava i broj stanovnika videcemo da sam Istambul ima stanovnika vise nego cela Grcka tako da su ti snovi Grka ravni onim indijanskim iz SAD koje sam gore pomenuo.

svetolik trpkovic:
Da si ti citao Istoriju Vizantije od najpoznatijeg Vizantologa Georgija Ostogorskog znao bi da je Svetu Sofiju podigao Justinijan u 6. veku a Justinijan nije bio Grk niti Grcki vladar vec Istocni Rimski car koji je pricao i pisao na Latinskom a ne Grckom a Helenizacija carstva dolazi tek vek i po kasnije takodje i sam grad Konstantinopolj je osnovao Konstantin koji nije imao veze sa Grcima cak je vise bio Srbin jer je rodjen kod Nisa .Al ajd da uzmemo noviju istoriju Grci su vec povratili Istambul i Izmir u ratu sa Turcima 1919-22. ali ih je Atataurk poterao nazad iako su imali podrsku Francuske i Engleske a ako pogledamo danas vojnu snagu Grcke i Turske ,velicinu tih drzava i broj stanovnika videcemo da sam Istambul ima stanovnika vise nego cela Grcka tako da su ti snovi Grka ravni onim indijanskim iz SAD koje sam gore pomenuo.
JOJ KAKO VOLEM KAD SE NEKO OVAKO ZAEBE :D :D :D
Decko, citao nekoliko puta, verovao ili ne, imam je bas na stolu :

Evo ti mali dokaz
"Prvi deo: OSNOVNE CRTE RAZVITKA RANOVIZANTISKOG CARSTVA (324-610)
I. POHRISCANJENA RIMSKA IMPERIJA
Rimsko drzavno uredjenje, grcka kultura i hriscanska vera glavni su izvori vizantijskog razvitka. bez bilo kog od ta tri elementa Vizantija se ne moze ni zamisliti."
48. strana inace

'OSH JOSH?

Vizantija je po svemu bila grcka drzava, sa grckim stanovnistvom kulturom i jezikom (posle Iraklija doduse). To zna svako dete koje je zavrsilo makar osnovnu skolu tako da nemoj da me zasmejavas vise . A ono je bilo je smesno priznajem.

Salvantis:
Pa ybt bobe sta je tebi danas, jer postavljas gluplja pitanja nego obicno.

TEMA JE: Pomoć za Grčku pravoslavnu zajednicu

I ti me pitas kakve veze ima taj tekst?????

Evo podseticu te i na tvoj tekst:

I sta sad ces opet da me pitas sta je tema ovde i kakve veze ima taj tekst??????
Pa rekoh ja lepo ono za slonove i klavir :roll:
Da? Opet te pitam kakve veze ima taj tekst?

Lep, dugacak, opisuje pad Konstantinopolja...

I sta?

Konstantinopolj je pao...

Pre 500 godina... finito, ende, niks...

Jbote, zamisli da Italijani zatraze da im se vrate svi obijekti izgradeni za vreme Rima...

Istoricaru, Istoricaru...

Pa ako si citao sta onda lupetas ? Lepo si rekao posle Iraklija a Sveta Sofija i sam Konstantinopolj su podignuti pre Iraklija al nije tema glupa zbog toga i ja se slazem da Grci imaju najvise istorijskih prava na kontinuitet sa Vizantijom nego je problem sto je tema nerealna pa samim tim i glupa jer niko ko ima dva grama mozga u glavi ne moze da pomisli da ce potpisivanje neke net peticije ubediti Turske vlasti da ponovo naprave od Aja Sofije pravoslavnu crkvu pa jedva su uspeli da se izbore da vise ne bude dzamija a i dalje ima jakih verskih organizacija koji bi da je vrate u stanje pre Ataturka i fa ponovo postane dzamija .

Silent Bob:
I sta?
Jbote, zamisli da Italijani zatraze da im se vrate svi obijekti izgradeni za vreme Rima...
Bobe, bobe (robe),

Reci to Grcima i Turcima, posto su ocigledno i jedni i drugi jako osetljivi po tom pitanju. Ni jedni ni drugi se ne odricu i ne omalovazavaju svoju istoriju kao sto to mi radimo. A opet ponavljam, u pitanju je vrlo aktuelno politicko pitanje, koje ima osnovu u istorijiskom zbivanjima (uostalom kao i mnoga druga)
http://www.nation.com.pk/daily/nov-2006/27/international1.php

svetolik trpkovic:
Pa ako si citao sta onda lupetas ? Lepo si rekao posle Iraklija a Sveta Sofija i sam Konstantinopolj su podignuti pre Iraklija al nije tema glupa zbog toga i ja se slazem da Grci imaju najvise istorijskih prava na kontinuitet sa Vizantijom nego je problem sto je tema nerealna pa samim tim i glupa jer nikjo ko ima dva grama mozga u glavi ne moze da pomsli da ce potpisivanje neke net peticije ubediti Turske vlasti da ponovo naprave od Aja Sofije pravoslavnu crkvu pa jedva su uspeli da se izbore da vise ne bude dzamija a i dalje ima jakih verskih organizacija koji bi da je vrate u stanje pre Ataturka .
Jel to umesto "izvini"?

Salvantis:
Ta CRKVA i dan danas predstavlja simbol Grcke i Pravoslavlja, ali i turskog straha da ce oteto kad-tad biti vraceno pravim vlasnicima. A da bilo sta znas o Grcima, znao bi da se oni svoje istorije i svojeg prava na Carigrad nikada nisu odrekli.

Tačno............, za razliku od pametnih , mudrig Grka, mi se na žalost odričemo najsvetijih stvari i pre nego nas neko na to natera..........

Оч҃е нашъ, иже єси на нб҃сѣхъ, да свѧтитсѧ имѧ твое, да прїидетъ цр̒҄твїе твое, да будетъ волѧ твоѧ, якѡ на нб҃си, и на земли. Хлѣбъ нашъ насущный даждь намъ днесь. И ѡстави намъ долги нашѧ, якѡже и мы ѡставлѧемъ должникѡмъ нашымъ. И не введи насъ во искушенїе, но избави насъ ѿ лукавагѡ.

Якѡ твое єсть цр̒҄тво, и сила, и слава во вѣки, аминь.

prof.Grof:
greek%20flag(1).jpg
Za našu pravoslavnu braću uvek..........
Krajnje je vreme da se "oduzeto" vrati i da se prekine dalja otimačina...

Tako je!!!

svetolik trpkovic:
Tema je glupa do imbecilnosti jer je realna taman ko kad bi indijanci trazili da im belci u SAD vrate celu teritoriju i vrate se u Evropu tako da to nije nikakav bezobrazan spam vec normalna reakcija za ovakve kretenizme :roll: I nije tu stvar uopste u mrznji prema pravoslavnim narodima nego podsmevanju budalastinama .Voleo bi i ja da nam Grci ,,Albanci i Makedonci vrate teritorije Dusanovog carstva a svako ko imalo poznaje politicke i verske prilike u Turskoj zna da je to pre moguce nego ostvarivanje ove inicijative . :roll:

@ Mracnolik Podmetkovic

Мрзи ме да куцам и да демантујем све твоје наводе, али у принципу ни једна књига "историје" не може се узети као ЈЕДИНА ИСТИНА... мислим да је за наопака тумачења и схватања у вези ове теме најбољи лек да одговориш на питања:

1. Да ли знаш ГДЕ је смештена Васељенска Православна Патријаршија ???

2. Да ли знаш КАКАВ статус има Ватикан у Италији ???

Ако будеш знао да тачно одговориш на ова питања, све ће ти бити јасно!

Silent Bob:

I sta?

Čeka se "promena konstalacija snaga" u svetu, mislim da se tako kaže :grin: :grin: :grin:

Ta peticija je obična zanimacija dokonog sveta.

eremita:
@ Mracnolik Podmetkovic

Мрзи ме да куцам и да демантујем све твоје наводе, али у принципу ни једна књига "историје" не може се узети као ЈЕДИНА ИСТИНА... мислим да је за наопака тумачења и схватања у вези ове теме најбољи лек да одговориш на питања:

1. Да ли знаш ГДЕ је смештена Васељенска Православна Патријаршија ???

2. Да ли знаш КАКАВ статус има Ватикан у Италији ???

Ако будеш знао да тачно одговориш на ова питања, све ће ти бити јасно!
Pa znam ja da se sediste Vaseljenske Partrijasije nalazi u Istambulu ali to opet ne znaci da ce im Turci vratiti Aja Sofiju posle vise od 5 vekova kao sto je nisu vratili ni do sada .Ni jedan Turski politicar kome bi to palo na pamet ne bi vise nikad dobio ni 1% glasova na izborima ako bi poziveo do istih jer u Turskoj zivi 70 miliona ljudi od kojih je 99,8 % muslimani .Iako je Turska najsekularnija islamska zemlja ta njena sekularnost je uvek na tankoj zici jer su radikalnije verske grupe tamo i dalje jako mocne pa je i ovo pretvaranje Aja Sofije u muzej sa njihove tacke gledista previse i stalno se pokrecu inicijative da se ona vrati hodzama a ako pogledamo kakav je odnos Turaka prema Grcima sve ce biti jasno.
A ovo drugo u vezi Vatikana je neuporedivo, jer porediti Vatikan koji se nalazi u skoro 100% katolickoj Italiji i Vaseljensku partrijarsiju u Turskoj je u najmanju ruku neozbiljno.

svetolik trpkovic:
Pa znam ja da se sediste Vaseljenske Partrijasije nalazi u Istambulu ali to opet ne znaci da ce im Turci vratiti Aja Sofiju posle vise od 5 vekova kao sto je nisu vratili ni do sada .Ni jedan Turski politicar kome bi to palo na pamet ne bi vise nikad dobio ni 1% glasova na izborima ako bi poziveo do istih jer u Turskoj zivi 70 miliona ljudi od kojih je 99,8 % muslimani .Iako je Turska najsekularnija islamska zemlja ta njena sekularnost je uvek na tankoj zici jer su radikalnije verske grupe tamo i dalje jako mocne pa je i ovo pretvaranje Aja Sofije u muzej sa njihove tacke gledista previse i stalno se pokrecu inicijative da se ona vrati hodzama a ako pogledamo kakav je odnos Turaka prema Grcima sve ce biti jasno.
A ovo drugo u vezi Vatikana je neuporedivo, jer porediti Vatikan koji se nalazi u skoro 100% katolickoj Italiji i Vaseljensku partrijarsiju u Turskoj je u najmanju ruku neozbiljno.

Можда је теби то "неозбиљно" - АЛИ ТАКО ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ! Турци морају вратити Аја Софију - а Васељенска Патријаршија Православних ДОБИЋЕ ПОСЕБАН СТАТУС ! Живи били - па видели !

Back