Ja bih ti preporucio Notepad++ ili Dreamweaver prvo.
Nije bitno koji, ti sajtove mozes da pravis i u obicnom Notepadu, mada ova dva su daleko bolja.
Sta uciti i odakle, to je kljucno pitanje. Ja sam recio sve sto znam naucio sa
http://www.w3schools.com/.
Mozes pogledati i mali milion video tutorijala, to je mozda i bolje, imas ih na YouTube-u koliko hoces.
Sta trebas da ucis, pa za pocetak HTML i CSS. To je nesto naj-najosnovnije. Sa tim ces moci da pravis jednostavne sajtove, bez neke dinamike, padajucih menija, i neke napredne funkcionalnosti.
Nakon sto savladas HTML i CSS (a CSS ce ti davati dosta muke dok ne naucis neke fore i pravila, veruj mi, znam kako sam ja lupao glavu oko toga kada sam prvi put ucio), mozes da ucis JavaScript ili bolje mozda jQuery.
Kada naucis jQuery moci ces da dodas malo dinamike na sajtu, tipa padajuci meniji, da kliknes dugme i da ti pokaze sliku. Opet i to je sve nesto osnovno.
Kada naucis sve ovo, moci ces da radis neke osnovnije web sajtove, stavise i jQuery ti ne treba za nesto naj-najosnovnije, ali nije lose znati ako hoces neki padajuci meni ili tako neki efekat.
===================
Kada sve to savladas dobro, mozes da predjes na PHP i MySQL. Zasto sam ovo razdvojio ovako? Pa HTML, CSS, jQuery sluze da pravis staticke sajtove, a ako hoces dinamiku i nesto naprednije za to ti treba PHP (ili neki slican jezik, ja kao pocetnik u PHP njega preferiram). Kada naucis PHP moci ces da napravis skoro sta god zelis, tipa nesto kao ovaj formu, gde korisnici mogu da se registruju, ostavljaju poruke, ili neku web prodavnicu, ili sajt koji tvoj klijent moze sam da menja, dodaje sadrzaj bez tebe (mada to mozes i sa Wordpress-om, ali i za njega ti treba poznavanje PHP-a). Nisam ovde objasnio cemu sluzi MySQL, mada to ti je bukvalno baza podataka u kome se cuvaju primera korisnicka imena, sifre korisnika, postovi korisnika i koje pomocu PHP-a vadis iz baze i ubacujes u HTML. Vidis i sam kako su svi ovi jezici povezani i kako rade zajedno.
Ovo je sto se tice programskog dela, mada moram da pomenem i dizajn.
Pored programa koje sam naveo na pocetku, trebace ti i Photoshop (ili bilo koji drugi program za obradu grafike, neki cak koriste Illustrator). Pomocu Photoshop-a ces dizajnirati izgled sajta, boju dugmica, ikonice, velicinu teksta, logo, sve. To zvuci ovako lako kada se napise, ali dizajnirati sajt od "nule" smisliti svaki deo, tipa kako ce izgledati dugme, koje ce boje biti, koje ces slike koristiti je relativno tesko, i treba imati i dara za to, plus da jako dobro radis u Photoshop-u. Znaci, trebaces malo i Photoshop da vezbas, cisto da bi znao kako da dizajniras sajt, a opet i za to imas mali milion tutorijala na YouTube, korak po korak objasnjeno, kao i da pratis trendove u web dizajnu.
To ti je to u sustini, ja se raspisao malo

Samo hrabro i samo uci.